Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 1 cze 2023, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 21 lip 2010, 20:07 
Czy do sgtc transformator 10kV 300W będzie wystarczający by osiągnąc w miarę dobry efekt?.

PostNapisane: 26 lip 2010, 01:24 
Administrator
Pochwały: 8
Zależy co nazwiesz dobrym efektem. Gdzieś w sieci są przeliczniki mocy na długość iskry np.: http://deepfriedneon.com/tesla_frame6.html
I z obliczeń wynika że możesz liczyć na 29 cali a cal to... 2.5cm czyli 60cm gwarantowane ;)

10Kv transformator to bardzo dobra rzecz do tego typu zastosowań, powiedz tylko nam skąd go masz :)

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

PostNapisane: 26 lip 2010, 09:08 
Nie jest to czasem trafo do zapalarki w piecu olejowym?

PostNapisane: 26 lip 2010, 09:12 
Pochwały: 2
Wydaje mi się, że pochodzi ono od zasilania do lamp neonowych. Za 200zł widziałem na alledrogo 10kV 50mA, pisałem ze sprzedawcą, mówił że na zamówienie i 100mA może załatwić lub o większym prądzie :D
Na takie trafo zasilająca jakiego typu najlepszy jest rdzeń?

PostNapisane: 26 lip 2010, 09:48 
piglet11 napisał(a):
Wydaje mi się, że pochodzi ono od zasilania do lamp neonowych. Za 200zł widziałem na alledrogo 10kV 50mA, pisałem ze sprzedawcą, mówił że na zamówienie i 100mA może załatwić lub o większym prądzie :D
Na takie trafo zasilająca jakiego typu najlepszy jest rdzeń?

Ferromagnetyk oczywiście jest najlepszy na rdzeń - blachy obustronnie lakierowane, litery (E)( I).

PostNapisane: 26 lip 2010, 09:59 
Mam w domu sporo takich blach dość pokaźnych rozmiarami, dwa transformator do spawarki by złożył :D

PostNapisane: 26 lip 2010, 10:08 
piglet11 napisał(a):
Mam w domu sporo takich blach dość pokaźnych rozmiarami, dwa transformator do spawarki by złożył :D

Jeśli posiadasz blachy to składasz karkas z laminatu bez powłoki miedzianej. uzbrajasz się w cierpliwośc i nawijasz cienkim drucikiem wtórne składające się z paru tysięcy zwojów. jeden ptak czy najpierw nawiniesz pierwotne czy wtórne.

PostNapisane: 30 lip 2010, 07:36 
Czy tym programem mogę się kierować nawijając trafo WN, bądź jakie kolwiek trafo?

Transformatory.rar [142.56 KiB]
Pobrane 476 razy

PostNapisane: 1 sie 2010, 23:21 
Jaki iskrownik będzie lepszy do sgtc? obrotowy czy z rurek miedzianych z ustawionymi szczelinami ?

PostNapisane: 1 sie 2010, 23:44 
Najlepszy oczywiście obrotowy - chłodzenie i regulacja BPS.

PostNapisane: 2 sie 2010, 02:29 
Moderator
Pochwały: 6
Oczywiście ze obrotowy ale żadna tarcza tylko taki: http://www.tb3.com/tesla/sparkgaps/arsg_8/arsg_8.html
Genialna konstrukcja - prosta, lekka, nie wymaga wyważania tarczy, nie wymaga mocnych silników, bardzo dobre chłodzenie. Jedyna wada jaką stwierdziłem z kolegą to bezwzględna konieczność stosowania wolframowej wirującej elektrody - koszt ~12zł kupisz w postaci elektrody do TIGa na allegro albo w sklepie z artykułami spawalniczymi. Elektrody stacjonarne możesz zrobić z takiej samej elektrody do TIGa tylko trzeba ją pociąć co nie jest takie proste ale wykonalne. Tu masz cewkę opartą o taki iskrownik:

PostNapisane: 2 sie 2010, 14:36 
A tutaj pokażę wam dwa zdjęcia mojego trafa ,które w niedalekiej przyszłości znajdzie zastosowanie w SGTC.

PostNapisane: 5 sie 2010, 20:50 
Jakiego przekroju powinna być elektroda wolframowa do iskrownika obrotowego ? . Dzięki.

PostNapisane: 6 sie 2010, 10:57 
Administrator
elektrody wolframowe do tigów to tylko te zielone. Zależy jaki przekrój możesz kupić, przeważnie 4-6mm., Powodzenia z przecinaniem ;)

Do tego służy forum !!

PostNapisane: 6 sie 2010, 12:49 
Moderator
Wszystkie elektrody do tigów są wolframowe tylko zależnie od koloru maja różny dodatek innych pierwiastków np czerwona 2% toru.

PostNapisane: 6 sie 2010, 13:18 
Kolor elektrody zależy od jej przeznaczenia do spawania danego metalu. Do żelaza chyba zielona jest, złota do aluminium. To prawda, że jak się skaleczy taką elektrodą to długo rana się goi?

PostNapisane: 6 sie 2010, 14:08 
Administrator
Chodziło mi o to że jak brać elektrody wolframowe do tigów to tylko te zielone. Ty piglet mówisz o elektrodach do zwykłej spawary a to już coś innego.

Do tego służy forum !!

PostNapisane: 6 sie 2010, 18:52 
Moderator
Ma racje różne kolory są do różnych zastosowań. W naszym wypadku nie ma znaczenia jaka będzie - kumpel ma czerwone i sie nie palą. Co innego stalowa. Jak nam kiedyś walnęła wolframówka to daliśmy zwykłą .... i z RSG iskry jak spod kontówki przy większej mocy :D

PostNapisane: 8 sie 2010, 15:35 
Czy na kondensator będzie nadawać się przezroczysta folia o grubości 1mm ( chyba nie ważne jest to jakiego koloru zastosuje się folię)
Czy da się kupić gdzieś folię aluminiową o grubości ponad 0,5mm?.

PostNapisane: 8 sie 2010, 16:42 
Unikać czarnych, nie stosować pojedynczej warstwy folii (zamiast jednej 1mm zastosować np 4 warstwy 0,25mm). Folia Al o tej grubości to już raczej blacha będzie (a koszta znacznie wzrosną), można kupić pogrubiona aluminiową folię spożywczą (nie pamiętam już o ile grubsza była od standardowej).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]