Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 lis 2023, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 8 sie 2010, 17:40 
Moderator
Pochwały: 6
Zamiast robić zwijany kondensator z folii moim zdaniem lepiej zainwestować w MMC. Często na allegro można dorwać tanio kondensatory foliowe nadające się do tego celu. Można też zastosować radzieckie kondensatory olejowe albo generalnie kondensatory olejowe w MMC kolega posiada takie MMC spisuje się bardzo dobrze - zbudowane z polskich kondensatorów 1uF/1kV

PostNapisane: 8 sie 2010, 21:19 
Dżejwor napisał(a):
Zamiast robić zwijany kondensator z folii moim zdaniem lepiej zainwestować w MMC. Często na allegro można dorwać tanio kondensatory foliowe nadające się do tego celu. Można też zastosować radzieckie kondensatory olejowe albo generalnie kondensatory olejowe w MMC kolega posiada takie MMC spisuje się bardzo dobrze - zbudowane z polskich kondensatorów 1uF/1kV

Ale kto mówił ,że mam zamiar robić zwijany kondensator?. mój kondensator będzie typu kanapka. MMC to jak dla mnie to za duży koszt.

PostNapisane: 8 sie 2010, 21:37 
Czy dławiki zabezpieczające są przewidziane dla transformatora o mocy 583VA 10kv ?.
583VA to jaka jest moc tego trafa w Watach?
download/file.php?mode=view&id=219

Ostatnio edytowano 8 sie 2010, 22:52 przez szkielet-s1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sie 2010, 22:51 
Administrator
Pochwały: 8
Jasne że tak ! 0.6KW potrzebuje dławika, inaczej moc pobierana przejara trafo

Autor postu otrzymał pochwałę

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

PostNapisane: 12 sie 2010, 20:29 
Jakiej grubości mam użyć folii aluminiowej do budowy kondensatora?
(W sobotę zaczynam nawijać uzw. wtórne oraz dławiki).

PostNapisane: 12 sie 2010, 20:44 
Zwykła aluminiowa wystarczy, dla wygody obróbki jeśli masz więcej kasy kup wzmocnioną.

PostNapisane: 12 sie 2010, 22:16 
Czy zablokowanie elektrody wirującej listwami zaciskowymi jest dobrym rozwiązaniem?.
Panie dżejwor ; przypominasz może sobie jak pozwierałeś wszystkie śruby ze sobą? Czym?.

PostNapisane: 12 sie 2010, 23:41 
Moderator
Pochwały: 6
Śruby pozwierałem paskami blachy Cu. Można też drutem albo czymkolwiek bądź miedzianym ;). Co do zacisków z listwy... jak by to powiedzieć dzięki nim jestem biedniejszy o jedna elektrodę i bogatszy o doświadczenia związane z balistyką latających odłamków ... ;) Zwykłych zacisków nie polecam ale dopasowane średnicą do elektrody i skonstruowane w taki sposób żeby dało się bardzo mocno dokręcić śruby są chyba najlepszym wyjściem. Obecnie są wbite na elektrodę po 4 nakrętki bodaj M3 nie pamiętam już bo to RSG nie leży u mnie dodatkowo nakrętki zaklejone poxipolem. Chodzi od 3 lat ;) najlepsze byłoby takie coś
Obrazek
Należy jednak zawsze mieć na uwadze siły jakie działają na wirujący element w takich urządzeniach jak RSG gdyż nie są one małe i grożą rozerwaniem elektrody jeżeli przesadzimy z obrotami albo rozsianiem pędzących z ogromną prędkością odłamków w przypadku rozbicia się elektrody wirującej o stacjonarne. Tu więcej teorii na ten temat http://www.tb3.com/tesla/sparkgaps/safety.html Zawsze lepiej dołożyć elektrod stacjonarnych niż zwiększać obroty.

PostNapisane: 13 sie 2010, 22:16 
Jeszcze muszę wykonać nawijarkę bo tą którą posiadam aktualnie jest zbyt wąska bym mógł coś na niej podziałać.
Planuję użyć drutu 0,5mm na wtórne oraz na dławiki.

PostNapisane: 15 sie 2010, 13:18 
Tu na zdjęciu widać moją nawijarkę.

PostNapisane: 15 sie 2010, 14:24 
Miałbym taką prośbę, bo widzę że budujesz SGTC, abyś założył nowy temat dotyczący tylko jej z przedrostkiem [WIP].

PostNapisane: 15 sie 2010, 17:55 
Tutaj na zdjęciu widać nawinięte już uzw. wtórne.

PostNapisane: 18 sie 2010, 16:47 
Dżejwor napisał(a):
Śruby pozwierałem paskami blachy Cu. Można też drutem albo czymkolwiek bądź miedzianym ;). Co do zacisków z listwy... jak by to powiedzieć dzięki nim jestem biedniejszy o jedna elektrodę i bogatszy o doświadczenia związane z balistyką latających odłamków ... ;) Zwykłych zacisków nie polecam ale dopasowane średnicą do elektrody i skonstruowane w taki sposób żeby dało się bardzo mocno dokręcić śruby są chyba najlepszym wyjściem. Obecnie są wbite na elektrodę po 4 nakrętki bodaj M3 nie pamiętam już bo to RSG nie leży u mnie dodatkowo nakrętki zaklejone poxipolem. Chodzi od 3 lat ;) najlepsze byłoby takie coś
Obrazek
Należy jednak zawsze mieć na uwadze siły jakie działają na wirujący element w takich urządzeniach jak RSG gdyż nie są one małe i grożą rozerwaniem elektrody jeżeli przesadzimy z obrotami albo rozsianiem pędzących z ogromną prędkością odłamków w przypadku rozbicia się elektrody wirującej o stacjonarne. Tu więcej teorii na ten temat http://www.tb3.com/tesla/sparkgaps/safety.html Zawsze lepiej dołożyć elektrod stacjonarnych niż zwiększać obroty.

Udało mi się zdobyć długi pasek blachy miedzianej ,którą pozwieram 8 śrub.

PostNapisane: 22 sie 2010, 01:22 
Opis transformatora Tesli.

PostNapisane: 2 kwi 2011, 20:57 
Witam jest to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość
Kilka dni temu zbudowałem cewke tesli. Zasilam ja generatorem ZVS Driver, a kondensator typu mmc 120nF 5kV, iskrownik to 3 rurki miedziane z 0,5 mm przerwami powietrznymi.
i mam problem ponieważ przeskok iskry jest co pół sekundy. Wydaje mi sie ze jest to wina kondensatora. ale nie jestem pewny

PostNapisane: 2 kwi 2011, 21:07 
Administrator
Czyli całkowita przerwa iskrowa wynosi 1mm, to jest około 1KV, a Twój kondensator jest na 5KV więc może zostać szybko przebity. Proponuje wyrzucić jedną rurkę i sprawdzić jak to działa. Ciekawe że z ZVS-a masz tylko 1-5KV, może jakiś ciekawy transformator zastosowałeś ? Pamiętaj że sam transformator w przetwornicy to duża częstotliwość więc napięcie musi być wyprostowane !

Do tego służy forum !!

PostNapisane: 2 kwi 2011, 21:08 
No trochę mało informacji, nie znamy napięcia wyjściowego z ZVS ani jego mocy.

PostNapisane: 2 kwi 2011, 21:09 
Zauważyłem, że wszystkim coraz bardziej zaczynają podobać się klasyczne cewki Tesli.
Czyżby drsstc wam obrzydło ?.

PostNapisane: 2 kwi 2011, 21:11 
Ja osobiście nie zauważyłem ; )

PostNapisane: 2 kwi 2011, 21:14 
Administrator
A mi może troszkę, to że stawiam w wakacje przetwore 15KV/15KW to nie znaczy że nie pomyśle nad teslą, rozbujaną z tego setup-a :D

Do tego służy forum !!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]