Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

PostNapisane: 27 sty 2015, 16:51 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Witajcie jestem tu nowy, i chciałbym zapytać w czym tkwi problem. Mianowicie zbudowałem transformator Tesli o parametrach strony pierwotnej: kondensator 170nF 0,8mm Folii PE, iskiernik jak na fotce poniżej, do zasilania służą 4 trafa mikrofalówkowe połączone uzwojeniami wtórnymi w szereg, i zalane w oleju, uzwojenie pierwotne to 6 zwoi drutu 4mm^2, 1 zwój rozpoczyna się od średnicy wewnętrznej 18cm. Strona wtórna, to rura PCV o średnicy 110mm i długości 50cm, nawinięta drutem o grubości 0,8mm, do tego torrus o pojemności ok 20pF. Używając programu Tesla colli designer obliczyłem że rezonans powinien nastąpić przy 2-3 zwoju uzwojenia pierwotnego, jednak efektów za wielu nie widać. Proszę o komentarz.





Góra
   
 

PostNapisane: 28 sty 2015, 12:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Może specjalistą w klasykach nie jestem ale jak dla mnie to powinieneś całość pomierzyć , skorą są jakiekolwiek objawy pojawienia sie WN na toroidzie to znaczy że działa a jesteś daleko poza rezonansem.
Trochę czasu temu pisaliśmy na forum o niedokładnych kalkulatorach które w przypadku tc dają tylko dane poglądowe budowy.
jaką długość ma szczelina w iskierniku miedzy wszystkimi walcami ?

Pozdrawiam i życzę sukcesów ... Pamiętaj o BHP


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sty 2015, 14:47 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Pewien nie jestem, ale 170nF to nie jest ciut za dużo dla 4 MOT-ów?
Jak masz połączony "czteropak"? Dwie połówki zbalansowane w okół potencjału ziemi?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sty 2015, 01:43 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Witajcie poniżej przedstawiłem schemat połączenia 4 transformatorów. Co do uziemienia to wyprowadziłem odczep, jednak nie podłączyłem. iskierniki są tak ustawione że przebicie następuje przy ok 5kV, wnioskuję to z napięcia zasilania, podaję na nie ok 170V, a transformatory mają przekładnię sumaryczną ok 30. Co do kondensatora to go wymieniłem bo obliczeń wyszło mi że odczep mam wpiąć na 2-3 zwoju, a po zmierzeniu indukcyjności uzwojenia pierwotnego, okazało się że nie jest to 2-3 zwój, tylko 3/4 pierwszego;/. Zamieniłem kondensator na wartość 40n. Bo doliczając indukcyjność przewodów łączeniowych okazało by się że moja cewka nie miał by w ogóle zwojów:(. A przy drugiej opcji kondensatora będę mógł wpiąć 3-4 zwoje. I zwiększę za to napięcie przebicia na iskiernikach na jakieś 7kV. Bo sęk w tym że nie było w ogóle widać wylądowań w starej opcji. Skrócę też przewody łączeniowe, bo ich indukcyjność jest ogromna, jeśli chodzi o cewkę tesli.


Komentarz: Połączenie transformatorów

Góra
   
 

PostNapisane: 29 sty 2015, 14:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Przeanalizuj połączenia transformatorów.





Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
Góra
   
 

PostNapisane: 29 sty 2015, 17:35 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Wydaje mi się że moje połączenie jest najlepszą opcją, a co do zgodności faz, to najpierw połączyłem uzwojenia wtórne, a potem zasiliłem wszystkie pierwotne z 1VAC, i zamieniałem biegunowość tak długo aż nie otrzymałem sumy napięć na wyjściu uzwojeń wtórnych. Zapewne chodziło ci o to żebym nie połączył ich odwrotnie. Musiałem działać doświadczalnie z racji tego że miałem do dyspozycji kilka modeli traf.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 17:54 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Eh, nie mogę jej dostroić, liczyłem wszystko kilka razy, odczep powinien być na ok 3 zwoju, wszystko obliczyłem a w dodatku zmierzyłem, i mniej więcej się zgadza. Dla pewności sprawdziłem całe uzwojenie pierwotne zmieniając położenie odczepu co 1 cm, no i uczyniłem to 3 razy. Kondensator ma pojemność 41nF. Uzwojenie pierwotne na ostatnim czyli 6 zwoju posiada 15uH. częstotliwość rezonansowa dla 1/4 długości fali to 364 KHz. Proszę o poradę w czym może tkwić błąd?


Komentarz: Praca przy braku dostrojenia
[ Odtwórz plik QuickTime ] P1020267.MOV [ 28.51 MiB | Przeglądane 2529 razy ]

Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 17:57 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Możliwe że zmieniając położenie odczepu o 1 cm przeskoczyłem częstotliwość rezonansową?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 19:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Coś kolega miesza
przeanalizuj te połączenie traf które narysowałeś bo 2100V w fazie i dolny potencjał też równy 2100V czyli różnica = 0V to niema prawa działać
w dodatku nie patrz aż tak na 1/4 rezonansu tylko na rezonansową i do niej się odnoś. Jak dla mnie jesteś daleko poza rezonansem bo patrzysz na 1/4
i niema możliwości abyś pominął rezonansową.

Skąd pobierasz uziemienie wtórnego ? Czy ma te uziemienie odpowiednią skuteczność ?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 20:09 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Uziemienie to 8 metrowy pręt w ziemi. Dobrze, odnosząc się do częstotliwości rezonansowej, to tym razem wyszło mi że muszę się wpiąć na 2 zwoju uzwojenia pierwotnego, jednak sęk tkwi w tym że ten punkt też już testowałem, i nic. Efekt jak na filmie który wcześniej wrzuciłem. Do indukcyjności uzwojenia trzeba dodać indukcyjność przewodów łączeniowych? Tym razem obliczyłem że wymagana indukcyjność uzwojenia to 1,5uH, to dość mało, skoro użyłem do łączenia całości powiedzmy 2 m przewodu, to może się okazać że sam przewód ma 1uH:(. A skrócić przewodów już bardziej nie mogę, bo całość jak widać jest już dość dużych. rozmiarów. Jakich wylądowań mam się spodziewać przy mocy 700W, bo taka wynika z obliczeń przy obecnym 41nF kondensatorze. Co do traf to błędny może być jedynie mój schemat który przedstawiam, bo na wyjściu mam przy maksymalnym napięciu zasilania coś ok 8,5KV, czyli wszystko się zgadza.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 20:10 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Dodam że obecnie cewka jest zasilana z ok 7KV, Napięcie jest niższe z racji tego, że oszczędzam transformatory zasilające, które nie pracują w zbyt korzystnej konfiguracji.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 21:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Tak zawsze doliczaj przewody a wiec wychodzi na to że jesteś na zbyt wysokiej częstotliwości rezonasowej w uzwojeniu wtórnym a ogranicza cię pojemność kondensatora rezonansowego. Jak sam piszesz to praktycznie musiało by działać bez zwoi.
Ale aby to potwierdzić wróćmy do początku opisz całość
średnica rury , wysokość uzwojenia , średnica drutu , średnica wewnętrzna i zewnętrzna toroida.

Znając życie dla 400khz Crez musiało by mieć z 15nF MAX

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 21:37 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
UZWOJENIE WTÓRNE: Nawinięte drutem o średnicy 0,8mm, na rurze o średnicy 110mm, o długości 500mm.
TORUS:
Rura aluminiowa o średnicy 110mm zwinięta w okrąg o średnicy 0,5m.
ZASILANIE:
4 transformatory o mocy 4x900W, o napięciu strony wtórnej po 2100/szt, połączone uzwojeniami pierwotnymi równolegle, a wtórnymi szeregowo.
KONDENSATOR REZONANSOWY:
41nF, z izolacją PE o grubości 1,2mm.
UZWOJENIE PIERWOTNE:
Początek pierwszego zwoju rozpoczyna się 5cm od uzwojenia wtórnego ustawionego centralnie po środku. Nawinięte drutem o średnicy 2,5mm^2, typ uzwojenia to płaska spirala, z odległościami miedzy zwojami 4cm, zwojów jest 6, mierzona indukcyjność na ostatnim zwoju to 16uH.
ISKIERNIKI:
4 walce mosiężne.
UWAGI:
Wiem że torus jest przewartościowany o 25%, jednak wziąłem to pod uwagę obliczając częstotliwość rezonansową.
Przewodów łączeniowych jest ok 2m sumarycznie.
15n MAX:(, to bardzo mało, wtedy moc byłą by znikoma ok 300W przy 8,5kV. Idzie z tego uzyskać zadowalający efekt? Moje zasilanie to 3200W nie ma sęsu stosowania czegoś takiego


Ostatnio edytowano 31 sty 2015, 00:24 przez mariusz784, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 30 sty 2015, 21:44 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
15n MAX:(, to bardzo mało, wtedy moc byłą by znikoma ok 300W przy 8,5kV. Idzie z tego uzyskać zadowalający efekt? Moje zasilanie to 3200W nie ma sęsu stosowania czegoś takiego


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sty 2015, 16:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
~560khz frez znacznie znacznie za wysoko
nie wiem dlaczego chciałeś nawinąć wtórne drutem 0,8mm bo teraz frez wyszła jaka wyszła i projekt do poprawy
Nie rozumiem co policzyłeś i określiłeś jako "300W przy 8,5kV" co to jest ?

opcja A zmieniasz kondensator rezonansowy na znacznie mniejszy (parę nF)
opcja B nawijasz nowe wtórne o mniejszej częstotliwości Frez

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sty 2015, 20:10 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Wybieram opcję B. Jednak nie rozumiem dlaczego projekt jest do poprawy?Wiem że nie funkcjonuje prawidłowo, jednak w czym problem? Wina tkwi w indukcyjności przewodów łączących elementy? Jaka średnica drutu nawojowego byłą by odpowiednia do mojego projektu? Zakładając że maksymalna indukcyjność strony pierwotnej to 16uH, plus przewody łączące(2m). Uzwojenie na rurze o średnicy 110mm, i długości 0,5m nawinięte drutem 0,5mm będzie ok? Miało by częstotliwość rezonansową ok 370KHz. Prosił bym o dokładniejsze wyjaśnienie błędów w moim poprzednim projekcie. I dziękuję za dotychczasową pomoc. Odpowiadając na pytanie odnośnie mocy, oszacowałem to na doborze kondensatora, do impedancji transformatora. moc transformatora przy kondensatorze 10n, i napięciu strony wtórnej 8500 powinna wynieś ok 230W. Zgadza się?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lut 2015, 21:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Problemem jest jak zawsze częstotliwość pracy gdy masz już ściśle określoną pojemność kondensatora. w takiej sytuacji jak sam napisałeś aby zachować tą częstotliwość to indukcyjność uzwojenia pierwotnego musiała by być bardzo mała. Do tego wliczają się kable i uzwojenie wtórne gdyż jak wiemy po włożeniu je w uzwojenie pierwotne całość tworzy ustrój sprzężony gdzie uzwojenia wpływają na siebie "w jakiś sposób" pierwotne wpływa na indukcyjność wtórnego i na odwrót.
teraz odnosząc sie do obliczeń i założeń projektowych to nie do końca tak :) wszystkie tesle tego świata działają impulsowo w różnych jego odmianach ale IMPULSOWO
to wiec moc też należało by w tym aspekcie rozpatrzyć no ale dobra idąc prostą drogą dalej im szybciej naładujesz tym szybciej odda energie.
ALE
Tu mają przewagę systemy TC z obrotowymi iskiernikami synchronicznymi
A wiec co się zmieni dla 300W i dla 3000W mocy źródła naszego HV ? A no zwiększy się liczba wyładowań w każdej połowie cyklu zasilania z źródła HV. Ale i to też nie do końca :) Pewne zjawisko niechciany wyładowań istnieje również ta niesynchroniczność potrafi przeszkadzać.

dobra czas na konkluzje: wiec poco ludzie kupują transformatory przemysłowe te z slupów wysokich napięć i podłączają pod nią TC skoro on pisze ze to nic nie da !
A Niet !
Właśnie że da podstaw elektroniki mówią o tym że dużo ładunku zgromadzonego jest w stanie uwolnić dużo energii,
wiec wpompujemy tą gigantyczną energie do jednym zwoju i TO JEST MYŚL !
znów pojawia sie odpowiedz że TO nie zadziała całość należy zaprojektować tak by ta energia jeszcze była w stanie przejść przez sprzężenie transformatorów.
A klasyk TC nie jest za bardzo radosnym rozwiązaniem pod względem efektywności co w praktyce wygląda tak że większość energii jest zamieniana w straty.

Myślę że będziesz zainteresowany tą lekturą i tą stroną poczytaj ją uważnie

http://www.richieburnett.co.uk/wavefrms.html#top

Dodałem w załączniku pliki protoypem częstotliwość pierwotnego jest celowo zaniżona , moja uwaga zmniejsz troida do wymiarów 35cm średnica zewnętrzna z rurki 11cm

Pozdrawiam


Komentarz: resonance secondary


Komentarz: resonance primary


Komentarz: Primary coil (flat)

Góra
   
 

PostNapisane: 2 lut 2015, 08:35 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
Skąd wzięło się te 20 Ohm w uzwojeniu pierwotnym? W sumie to sprawy nie rozjaśniło, bo z tego co piszesz to trzeba wsiąść pod uwagę indukcyjność wzajemną uzwojeń i przewodów łączeniowych. Masz jakąś metodę jak to szacować? No ale skoro piszesz, że nowe parametry są ok, to dziś wezmę się do roboty, i przewinę uzwojenie wtórne, oraz przerobię torus. Zobaczymy czy uda mi się dostroić do rezonansu. Dziękuję za fachowe wytłumaczenie zagadnienia;).


Góra
   
 

PostNapisane: 2 lut 2015, 12:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
~20R to sugerowana reaktancja uzwojenia wklepana do tego kalkulatora. Nie nie mam obliczeniowej metody a jedynie praktyczną z parunastu swoich eksperymentów
wiem że mają wpływ na siebie i wiem że powinienem zaniżać Frez pierwotnego o parę procent by skorygować właśnie ten wpływ.
Dokładnie to co widać w symulacji pierwotne pracuje na 210khz wtórne zaś na 225khz. Pytaj jak coś bo większość robię z automatu a czasem zapominam opisać. Czy będzie działać , powinno ;) ale czy na pewno tu nic niema na pewno sam chyba widzisz :) temat rzeka


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2015, 15:47 
Dołączył(a): 27.01.2015
Posty: 19
W końcu udało mi się dostroić cewkę, jednak efekty nie są zbyt zadowalające jak na taką moc. Z resztą sami oceńcie. Przepraszam, za to że nie zamieszczam bezpośrednio filmiku.
http://speedy.sh/42edm/P1020268.MOV


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO