Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 lis 2023, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

PostNapisane: 7 sie 2016, 15:23 
Witam wszystkich!
Zacząłem budowę swojej cewki. Robię ją z dwóch takich samych transformatorów mikrofalowych.
Wszystko jest w porządku jednak nie mogę osiągnąć chociaż 3-4mm iskry między elektrodami. Próbowałem już wielu rzeczy (na rysunki L1 to rezystory, dlatego myśląc, że ograniczają one zbytnio pracę zdjąłem je z obwodu; próbowałem wielu rodzajów iskierników (rur miedzianych, gwoździ). Poniżej wysyłam schemat.

Tak wygląda to na internecie:

Tak u mnie (wyjęte rezystory oraz iskiernik)

A iskiernik zrobiłem taki sam jak poniżej:

Moje pytanie, co robić? Zmienić przewodu na kable wysokiego napięcia? Zmienić diody mikrofalowe na inne? Dać więcej kondensatorów mikrofalowych w szeregu?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

PostNapisane: 8 sie 2016, 06:53 
Pochwały: 1
Musisz na tych śrubach nawiercić otwory i wstawić cieńsze od nich spawalnicze elektrody wolframowe. Przy 4KVDC ciężko osiągnąć przeskok iskry przy tym dystansie jaki piszesz. Obawiam się, że i tak będziesz musiał zrobić większy iskrownik, bo wszystko będzie się potwornie grzało przy tej mocy. Mnie osobiście jako zamiennik iskrownika interesuje trygatron, który ma znacznie większe możliwości.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]