Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 maja 2018, 20:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 8 sie 2017, 20:32 
Dołączył(a): 25.07.2017
Posty: 4
Witam wszystkich, jakiś czas temu ruszyłem z budową swojej pierwszej cewki, trafo- 3.7 kw, 10kv, iskrownik, iskrownik zabezpieczający, dławiki (wys. 30 cm, Φ 5cm, nawinięte drutem 0,6mm, uzwojenie pierwotne 5 zwoji przewodem paliwowym miedzianym Φ 10mm, 4cm od wtórnego, 15mm między zwojami, wturne na róże kanalizacyjnej Φ 16cm, 600 zwoji drutem 1mm, troid Φ 45 cm rurom wętylacyjną Φ 10cm, według programu którym wykonywałem obliczenia kondensator miałby składać się z 41 płytek 52cm\27cm, odległość między nimi 1,9mm. (117,8 nf). wykonałem taki kondensator lecz gdy sprawdzałem miernikiem pojemność była o połowę mniejsza, inna sprawa że ten kondensator nie działał, cały układ razem z podłączonym kondensatorem nie dawał żadnych oznak życia, po ominięciu kondensatora działały iskrowniki, obrotowy intensywnie, zabezpieczający sporadycznie, oczywiście głównego efektu brak , folia którą użyłem do budowy kondensatora była nie najlepszej jakości, a cena nowej w takiej ilości trochę mnie odstraszyła, aktualnie planuję zbudowanie nowego kondensatora, aktualnie dysponuję nowymi workami foliowymi, 31/41 cm w dość dużej ilości, wolał bym ominąć metodę prób i błędów bo trochę przy tym pracy, jestem początkujący więc proszę o pomoc: jak wykonać kondensator(y), (wielkość okładek, ilość itp.) i czy cała reszta zawiera ewentualne błędy, co poprawi, co zmienić? z góry dzięki.





Góra
   
 

PostNapisane: 8 sie 2017, 21:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Czy na pewno ten transformator posiada moc 3,7KW jestes tego pewien?
Cos musiales źle odczytac z naklejki na obudowie transformatora zasilajacego.
Zgaduje że tam jest 3,7-3,7KV.
Ogolnie to cieszy mnie fakt, że ktos jeszcze w tej polsce buduje takie urzadzenie. Reszta mialaby to za przeproszeniem w dupie, woleliby wlepic galy w monitor komputera.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2017, 06:24 
Dołączył(a): 25.07.2017
Posty: 4
"transformator do neonów 10kV/37mA FART" - opis transformatora na aukcji


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2017, 06:34 
Dołączył(a): 25.07.2017
Posty: 4
c


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2017, 11:37 
Dołączył(a): 25.07.2017
Posty: 4
hmm... mam 370 wat, szkolny błąd na początek. chyba muszę powrócić na start. :shock:


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sie 2017, 22:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Wglada na to, że od dupy maryni zaczales budowe Tesli.
Wiesz ile wazyloby trafo o mocy 3,7KW? Twoja pulka nie znioslaby takiego ciezaru.
Za 470zl mialbys co najmniej 4szt transformatorow 10KV 50mA. Duzo cennego materialu przeznaczyles na gorna czesc stolika (tekstolit jest dobrze obrabialny i do tego posiada dobre wlasciwosci jako izolator).
Szkoda że wczesniej nie pojawiles się tu na forum, pewnie uniknalbys bledow jakie popelniles na etapie projektowania Tesli.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sie 2017, 14:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 165
Lokalizacja: Warszawa
Te aluminiowe elektrody iskrowników będą się szybko przepalać, lepiej gdyby w wewnątrz tych prętów były umieszczone elektrody spawalnicze z wolframu. Najlepiej było by popracować i zrobić SGTC na trygatronie...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO