Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2019, 02:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

PostNapisane: 10 wrz 2019, 21:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 03.04.2019
Posty: 18
Strojenie obwodów rezonansowych za pomocą generatora i oscyloskopu, robił ktoś? Znalazłem filmik na YT: https://www.youtube.com/watch?v=Euy2U92I8e4 ale trochę słabo u mnie z angielskim. Mógłby ktoś krótko powiedzieć co i jak podłączyć??? Dzięki. Mam nadzieję, że nie nadużywam Waszej cierpliwości, ale sami przyznacie, że Tesla nie jest aż tak prostą konstrukcją...
Dobra ogarnąłem temat, tylko mam problem z tym drutem "streamer", rozumiem, że ma on prezentować sobą wyładowanie z toroida i jego długość powinna wynosić tyle co spodziewana długość iskry. Dobrze rozumiem? Co myślicie o takiej metodzie strojenia TC???


Góra
   
 

PostNapisane: 10 wrz 2019, 22:10 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Metoda standardowa przy strojeniu DRSSTC, dość skuteczna, przy SGTC też się spisze.

Tak, drut przybliża pojemność wyładowania.

Warto jednak dodać, że to strojenie zgrubne, dokładne dostrojenie dalej wymaga poruszania oczepem "w tę i we w tę" obserwując wpływ na wyładowanie. W żaden sposób nie oszacujesz dokładnego odstrojenia "pod obciążeniem".



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 11 wrz 2019, 14:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Są dwie główne metody strojenia Klasycznej Cewki Tesli wraz z kilkoma odmianami.
Kwestia jak dobrze jesteś wyposażony w sprzęt pomiarowy.

Jeśli jesteś ,,biedny ale ale za to wariat'' ;-) to:

1. Kupujesz na allegro stary/tani częstościomierz Zopan PFL-21 (lepiej w wersji na LED-ach niż NIXIE)

2. robisz tzw. TCT (Tesla Coil Tuner) pomysłu Terry-ego Fritz-a
http://www.capturedlightning.org/hot-st ... CT/TCT.htm


Sam taki posiadam w wersji "na pająka" i naprawdę robi swoje.
Całość z częstościomierzem kosztuje ze 200 PLN-ów lub nawet mniej.

Jeśli jesteś ,,bogaty'' to:
1. Kupujesz oscyloskop cyfrowy (np. Rigol DS1054Z )
a) aktywną sondę prądową / lub pasywną prądową z pasmem od 100Khz do kilku MHz
2. Generator funkcyjny z pasmem 5Mhz, najlepiej klasyczny bo te z DDS-em są upierdliwe w szybkim przestrajaniu.

Najgorsze w tym wszystkim jest to że dostrojenie obwodu wtórnego zależy od mnóstwa zmiennych czynników na które nie masz wpływu i które mogą się zmieniać w nieprzewidywalny sposób.
Przykładowo:
1. Samo zbliżenie ręki do terminala HV powoduje lekkie odstrojenie.
2. Same wyładowania iskrowe oraz ich intensywność też delikatnie zmieniają częstotliwość rezonansową.
3. Głębokość sprzężenia magnetycznego M obwodów Pri/Sec zmienia średnio o 1,2% f. rez.
4. Ściany pomieszczenia i sufit też zmieniają f. rez.
5. Temperatura kondensatorów rez.
6. Rodzaj uziemienia i jego długość.
7. itp.
Reasumując: Nastroisz to perfekcyjnie u siebie w domu, potem pójdziesz z tym w inne miejsce i efekty dużo słabsze.
Taki już urok małych klasycznych Cewek Tesli.


Jeśli jesteś radiowcem/fachowcem to:
1. Stroisz obwody w czasie rzeczywistym przy pomocy analizatora widma z odpowiednią anteną.
W takim wariancie to jest po prostu bajka. Widać wszystkie najważniejsze fale nośne i ich harmoniczne.


Dlatego strojenie jest zawsze tylko zgrubne, a ostateczny efekt trzeba wypracować przesuwając zacisk na uzwojeniu pierwotnym.

Sam Nikola Tesla w swoim labie w Colorado Springs używał do strojenia dodatkowej cewki zmiennej połączonej szeregowo z cewką pierwotną.

Mnie zaś chodzi już od dość dawna po głowie taki pomysł żeby tą cewkę zmienną łączoną szeregowo zamienić na kondensator zmienny w kąpieli olejowej łączony równolegle z głównym kondensatorem rezonansowym.

co w zamierzeniu rozwiązywałoby kilka problemów z dostrajaniem obwodów Pri/Sec.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 wrz 2019, 17:21 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Balcer napisał(a):
Mnie zaś chodzi już od dość dawna po głowie taki pomysł żeby tą cewkę zmienną łączoną szeregowo zamienić na kondensator zmienny w kąpieli olejowej łączony równolegle z głównym kondensatorem rezonansowym.



Znajomy testował w VTTC używając kondensatora próżniowego 50-500pF/40kV, w tym zastosowaniu była to bardzo skuteczna metoda dokładnego dostrojenia, zwłaszcza że całkowita pojemność rezonansowa wynosiła raptem 1.5nF i rzeczony kondensator stanowił jej znaczną część. Fakt, że regulacja pojemności odbywała się 30 obrotową śrubą ze sporą dokładnością też pomógł.

W przypadku SGTC jednakże, nasz zmienny kondensator będzie stanowił znacznie mniejszy ułamek pojemności rezonansowej i kręcenie nim będzie miało analogiczny skutek do "puknięcia" odczepu o 2cm w lewo lub prawo. Można zastosować to jako metodę fine tuningu, ale moim zdaniem szkoda zachodu, chyba że ktoś bardzo nie lubi bawić się odczepem... :)

Swoją drogą, mimo dostępu do sprzętu i tak pomijam pomiary i stroję na wyczucie, dużej różnicy w ilości włożonej pracy nie ma - punkt zgrubny i tak znajduje się w chwilę, a potem pozostaje dostrajanie z wyładowaniem... Można co najwyżej w już pracującej cewce zmierzyć częstotliwość oscylacji obu obwodów, żeby zobaczyć w którą stronę trzeba ją zmieniać.


///EDIT: Zły fragment postu wcześniej zacytowałem... :D



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2019, 15:57 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Tak w ogóle, to widzę że można banalnie i tanio udoskonalić ten Tesla Coil Tuner Terry-ego Fritz-a.

Widzę teraz na allegro fajne generatory funkcyjne XR2206 (1Hz-1MHz) w wersji już zmontowanej z obudową za ok. 55 PLN-ów.
https://allegro.pl/oferta/generator-fun ... 7552999806

Przewaga nad oryginalnym TCT z 2001 roku, to na pewno pasmo do 1MHz i przebieg sinusoidalny który generuje mniej harmonicznych niż NE555.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2019, 22:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Nie pamiętam czy to ten chiński generator miałem okazję obadać, czy jakiś podobny, ale przy 100kHz to już on wiele z sinusem wspólnego nie miał... :)

Osobiście uważam, że jeśli nie masz VNA/oscyloskopu z wbudowanym generatorem, testowanie niskiej częstotliwości prostokątem jest szybszą metodą - zamiast powoli kręcić częstotliwością po prostu zoomujesz zbocze na oscyloskopie i patrzysz na jakiej częstotliwości "dzwoni". W sumie to standardowa metoda poszukiwania rezonansów w elektronice - szybkie zbocze i patrzysz co się wzbudza... :D



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 13 wrz 2019, 22:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 03.04.2019
Posty: 18
Witam. Zastanawiam się nad kondensatorem MMC, jednak mam kilka wątpliwości. Posiadam NST o napięciu wtórnym 10kV, zatem wartość międzyszczytowa wyniesie około 28,3kV. Mając kondensatory np, MKP na napięcie 2kVDC, 700VAC to ile sztuk muszę połączyć szeregowo? Czy 15? 15x700VAC=10500VAC, czyli więcej niż napięcie skuteczne transformatora. Może 41? 41x700VAC=28700VAC czyli więcej niż napięcie międzyszczytowe transformatora... Czym się kierować??? Dziękuję.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 wrz 2019, 08:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Tu masz jeden z lepszych kalkulatorów MMC:
http://kaizerpowerelectronics.dk/calcul ... alculator/

A tu masz jedną z lepszych ofert na niezłe kondy do TC:
https://allegro.pl/oferta/kondensator-2 ... 7085691536

Ich pojemność to ok 22nF/sztuka a nie 25nF jak pisze na obudowie.
Kupiłem ich ostatnio prawie setkę i wszystkie dokładnie pomierzyłem. Średnia pojemność to 22nF.

Jeśli planujesz iskrownik obrotowy typu RSG, to proponowałbym Ci:
5 łańcuchów równolegle po 10 kondensatorów szeregowo na łańcuch.
Pojemność powinna oscylować w granicach 11nF a napięcie dla w.cz. w granicach 30kV.

Jeśli iskrownik ma być klasyczny statyczny to ilość kondów w szeregu można zmniejszyć, ale przy tej cenie tych kondów to bym tego nie robił.

koszt ok. 108 PLN-ów. Margines bezpieczeństwa bardzo duży. Jeśli dodatkowo zbocznikujesz każdy kondensator rezystorem HV to taki zestaw posłuży Ci bardzo długo.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 wrz 2019, 12:20 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Balcer napisał(a):
A tu masz jedną z lepszych ofert na niezłe kondy do TC:
https://allegro.pl/oferta/kondensator-2 ... 7085691536

Ich pojemność to ok 22nF/sztuka a nie 25nF jak pisze na obudowie.
Kupiłem ich ostatnio prawie setkę i wszystkie dokładnie pomierzyłem. Średnia pojemność to 22nF.


Testowałeś je już w cewce..?

Te kondensatory nie nadają się do pracy TC. To poliestry do zastosowań DC (duża stratność, pojedyncza bardzo cienka metalizacja), do tego Miflexa (który stosuje niskiej jakości materiały i proces technologiczny). Nie nadają się kompletnie do pracy w impulsowych obwodach mocy, prądy o większej amplitudzie palą metalizację. Znajomy kupił paczkę skuszony niską ceną, po 15 minutach pracy w SGTC były gorące, po dwóch uruchomieniach straciły tyle pojemności że nie dało się zestroić cewki. Nie bez powodu są takie tanie... ;)

Jeśli MMC, to z podwójnie metalizowanych MKP/FKP/hybrydowych przeznaczonych do obwodów mocy (na przykład WIMA MKP10, CDE 942C i podobne). MKP4, z doświadczenia, również się uszkadzają (tracą pojemność), ale wolniej niż poliestry.

Łańcuch powinien być szeregowo-równoległy żeby zwiększyć wytrzymałość prądową, pojedynczy łańcuch może paść nawet jeśli będzie zrobiony z 942C.

Balcer napisał(a):
Jeśli dodatkowo zbocznikujesz każdy kondensator rezystorem HV to taki zestaw posłuży Ci bardzo długo.


Swoją drogą, jedyną funkcję jaką pełnią rezystory równoległe w MMC, to zapewnienie że będą rozładowane po wyłączeniu cewki (bleeder). Nie ma mowy o wyrównywaniu ładunku, prąd płynący przez nie jest rzędy wielkości za mały by zrobił różnicę.

Rezystory równoległe wyrównują potencjał tylko w jednym przypadku - połączonych szeregowo kondensatorów elektrolitycznych pracujących z DC. Elektrolity mają duży prąd upływu, który dodatkowo znacznie różni się między egzemplarzami - dlatego może on powoli przeładowywać jeden z połączonych szeregowo kondensatorów, rozładowując pozostałe. W takim wypadku dobiera się rezystor, który pozwoli na przepływ prądu kilka razy większego, niż najwyższy możliwy prąd upływu, wyrównując ładunek.

Kondensatory foliowe mają mikroskopijny upływ, do tego w TC nie pracują pod napięciem stałym, ten aspekt więc odpada. Różnica napięcia na poszczególnych elementach wynika jedynie z różnicy pojemności, tudzież impedancji i mającej na niej miejsce spadku napięcia - tego rezystorem nie wyrównasz, ale nie jest to specjalnym problemem. Wystarczy wziąć zapas, bo nie ma miejsca ciągłe "przeładowywanie" jak w powyższym przypadku.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 14 wrz 2019, 19:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 03.04.2019
Posty: 18
Dzięki Panowie. Dodatkowe pytanie, czy jak te MIFLEX zaleję olejem transformatorowym, to pomoże coś? Nadal nie wiem jakim napięciem się sugierować. Zgodnie z tym co napisano na tej stronie: http://deepfriedneon.com/tesla_f_mmc to sumaryczne napięcie AC podane na kondensatorach musi być wyższe od napięcia skutecznego na NST. Taki tok myślenia jest popeawny? Myślę, że ostatnia rzecz z którą mam problem, to jak poskładać kondensator warstwowy (kanapka). Otóż,czy składając dawać olej na izolator, położyć elektrodę i na nią dać olej, potem znów izolator, olej, elektroda,olej... itd i na końcu wycisnąć? Czy może złożycz całego na sucho i tylko zalać olejem? Dzięki!!!


Góra
   
 

PostNapisane: 14 wrz 2019, 20:10 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
grove1982 napisał(a):
Dzięki Panowie. Dodatkowe pytanie, czy jak te MIFLEX zaleję olejem transformatorowym, to pomoże coś?


Kompletnie nic, problemem jest wytrzymałość kondensatora na duże prądy (uszkodzenia wewnętrzne).

grove1982 napisał(a):
Nadal nie wiem jakim napięciem się sugierować.!


Najpierw policz napięcie szczytowe (RMS*sqrt(2)). Następnie przemnóż to napięcie przynajmniej dwa razy (lepiej dać jeszcze trochę zapasu) i to jest wymagany rating DC. Oczywiście to takie "rule of thumb", można dobrać bardziej efektywnie, ale z iskiernikiem obrotowym zapasu nigdy za wiele...

Autor postu otrzymał pochwałę



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 wrz 2019, 00:26 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 03.04.2019
Posty: 18
No i pięknie dziękuję Yuri!!! Czyli rating sumaryczny DC kondensatorów musi być wyższy od wartości międzyszczytowej NST. Dla 10kV jest to 28,28...kV, czyli rating DC baterii minimum 30kV. Jakieś uwagi co do składania kanapki, o której wspomniałem poprzednio?


Ostatnio edytowano 15 wrz 2019, 14:46 przez grove1982, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 15 wrz 2019, 00:33 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Niezupełnie, napięcie kondensatora dobiera się na podstawie szczytowego napięcia wyjściowego transformatora, a 2x to arbitralny "zapas". Jednakże, zapas na poziomie nawet 3x byłby na miejscu, jako że w SGTC występuje całkiem sporo zjawisk powodujących podbijanie napięcia do bardzo dużych wartości...

http://www.richieburnett.co.uk/indkick.html#kick (uwaga: w układzie posiadasz "ukryty" dławik balastujący - indukcyjność rozproszenia NST)
http://www.richieburnett.co.uk/resonant.html#resonant
I ogólnie http://www.richieburnett.co.uk/tesla.shtml

Najlepiej byłoby zalać kondensator, odpompować pompą próżniową (albo nawet kompresorem z lodówki), ścisnąć pod olejem i odpompować jeszcze raz.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 wrz 2019, 14:50 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 03.04.2019
Posty: 18
Poprzednio źle zedytowalem post i było to chyba niewidoczne, zatem: do SGTC potrzebuje kondensator 12nF, czy te kondy https://www.digikey.pl/product-detail/e ... 1567976847
są ok? Zrobię 6 łańcuchów połączonych równolegle a każdy łańcuch z 17 kondów połączonych szeregowo. Warto brać? Czy taki zestaw wytrzyma? Yuri nadużyje Twojej cierpliwości, jeśli pozwolisz! Już nie mam siły... ☹️


Góra
   
 

PostNapisane: 17 wrz 2019, 12:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 596
Pochwały: 5
Powinno być OK, chociaż szybkie obliczenia sugerują że wytrzymałość na udary prądowe będzie blisko granicy. Pakiet 17x4 tych kondensatorów byłby wytrzymalszy, ale droższy: https://pl.mouser.com/ProductDetail/WIM ... E1NdtMM%3D Jeśli nie masz wolnego budżetu, MKP10 powinny jednak wystarczyć.

Sugerowałbym jednak zamawiać w Mouserze - wysyłają DDP, czyli płacisz VAT przy zamówieniu, Mouser wypełnia papiery i paczka bez żadnego problemu jest u Ciebie w przeciągu 2-4 dni. Digikey, niestety, zrzuca papierologię na UC, więc paczka utyka po dotarciu do Polski, celnicy zawracają głowę o deklarację zawartości etc... Od 200PLN wysyłka jest darmowa.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO