Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 lis 2023, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 25 sie 2015, 09:24 
Dlaczego te zabawy ze szczotkami? Znaleźć silnik, w którym można podać napięcie na obudowę bez szkody. Takie rozwiązanie zastosowałem kiedyś w swojej cewce i nie zauważyłem uszczerbku na silniku. Za to zauważyłem ciągnięcie się łuku po tarczy i ostatecznie zamontowałem tarczę z ebonitu choć widziałem gdzieś w internetach działającą cewkę na tarczy z drewna i z elektrodami (śrubami raczej) stalowymi :lol:

PostNapisane: 25 sie 2015, 17:13 
Pochwały: 1
Odpowiednio długie gwinty śrub rozwiążą problem ciągnącego się łuku. Co do silnika to jakiego używałeś? Indukcyjnego + falownik? Czy obudowa silnika była uziemiona?

PostNapisane: 26 sie 2015, 11:01 
Zwykły od pralki frani czy innego ustrojstwa na złomie więc zapewne asynchroniczny. Regulacja obrotów zrealizowałem na triaku, diaku i dzielniku napięcia w dodatku gotowy układ wydłubałem z odkurzacza :lol: to były czasy kiedy jak patrzyłem na schemat sstc to myślałem, że trzeba skończyć studia na kierunku elektronika żeby zbudować coś tak niesamowicie skomplikowanego :lol:
Sprawdziłem tylko czy nie ma elektrycznego połączenia pomiędzy obudową, a wyprowadzeniami zasilania i ogień :P chyba nasmarowałem też łożyska przewodzącym towotem, bo po pewnym czasie coś tam się dziać zaczęło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]