Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 maja 2018, 20:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 3 sie 2015, 20:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Witam.
Jakieś osiem miesięcy temu "zaraziłem się" tematem HV.
Postanowiłem więc uruchomić pierwszą, średnią cewkę tesli.
Chociaż głównym tematem tego postu będzie budowa mojej drugiej, większej cewki tesli, chciałbym pokazać mniejszą...
Wymiary:
Wtórne-wys.40cm, śr.16cm, DNE-0,6mm
Pierwotne-9 zwojów rurką 8mm typu spodek pod kątem 30 stopni
Transformator zasilający-NST 9000V, 450W
Kondensator-MMC

I kilka obrazków z działania. Tak na początek. ;-)


Teraz czas na coś większego. :-)


Góra
   
 

PostNapisane: 4 sie 2015, 08:16 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ładnie, ale czemu nie pokazałeś całości ?
Z czego będzie zasilona ta większa ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 4 sie 2015, 09:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Dużą spróbuję na początku większym NST 714 W. Wiem, że to mało ale widziałem kilku gości co zasilali cewkę 2m, 800W i wyszło całkiem nieźle.Najwyżej jak efekt będzie słaby to pomyślę o czymś większym. :)

Mała cewka miała być tylko wstępem do budowy dużej. :D

A teraz wymiary dużej:
Wtórne-śr.20cm, wys.90cm, DNE-0,55mm
Pierwotne(płaska spirala)-11 zwojów rurką 8mm
Kondensator-MMC,180nF


PS:Oczywiście nie będę jak niektórzy na forum, którzy wszystko zrobili sami :) ... korzystałem z pomocy d3211 :D


Góra
   
 

PostNapisane: 4 sie 2015, 15:06 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Pokaż resztę tej cewki, na razie odsłoniłeś nam tylko kawałek. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sie 2015, 11:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Oto zdjęcia całej cewki :D


Komentarz: MMC ze 100 kondensatorów i rezystorów



Góra
   
 

PostNapisane: 7 sie 2015, 18:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Uzwojenie wtórne nawinąłem na ok. metrowej rurze PCV o średnicy 20 cm drutem 0,55 cm.
Cewka ma wysokość 90 cm.



Komentarz: Oczywiście nawijałem ręcznie.


Komentarz: Gotowa cewka.


Cewkę polakierowałem zielonym akrylem. :mrgreen:



Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2015, 12:40 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Ładna konstrukcja. :) Dawno nie widziałem iskiernikowej cewki na MMC - moim zdaniem pomysł o niebo lepszy od kondów domowej roboty.

Nowa cewka też się fajnie zapowiada - zielony rezonator dobrze wygląda, sam o takim myślałem. ;) Jak zapewnisz jej dobre zasilanie będzie nieźle dawać. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2015, 17:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No, ja czekam i kibicuję. Bardzo chcę zobaczyć efekt końcowy. Mam nadzieję że do Toroidu również się przyłożysz ;)

Nie myślałeś o połączeniu czterech sztuk transformatorów z mikrofalówki, mógłbyś każde obciążyć podobnie, do 800W na transformator, to już by było 3200W. Należy jedynie odpowiednio połączyć transformatory, np. cztery szeregowo, punkt masy na środku, i miałbyś ok. 8KVAC, dodając prostownik i kondensator filtrujący dodatkowo podskoczyło by jeszcze napięcie wyjściowe, ew. zastosować podwajacz napięcia :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2015, 18:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Dzięki.Cały czas się uczę...od najlepszych :D

A więc lecimy dalej...
Toroid zrobiłem z rury wentylacyjnej o średnicy 16 cm.
Średnica zewnętrzna torusa ma 55 cm.
Rurę umocowałem na dwóch podkładkach do doniczek skręconych śrubą
Mniej więcej wygląda to tak jak felga w samochodzie tylko zamiast opony jest rura. :)

Zdjęcia toroidu przedstawiam poniżej.



Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2015, 18:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Od razu mogę pokazać podstawę do cewki zrobioną z trzech płyt meblowych 18 mm. 50 X 50 cm.
Całość zmontowałem na czterech chromoniklowych rurkach o długości 50 cm i DNE 250 mm.



Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2015, 18:20 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Niedawno przyszedł NST.
Wymiary:
170 mA
4200 V
714 W


Na początku myślałem o trafach z mikrofali, ale przyznam trochę się cykam takiego natężenia :lol:
Macie jakieś pomysły żeby takie cztery trafa zabezpieczyć ?
Czy są jakieś inne trafa które mają natężenie poniżej 400mA ale dość dużą moc (takie od 700 W) ?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sie 2015, 00:09 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Taki transformator ma dużo więcej niż 700W z tabliczki znamionowej :) 700W to jest podane do pracy ciągłej z neonami. Na zwarciu potrafi dać dwa razy tyle :D oczywiście po 5 minutach jest gorący, ale i tak trafa od mikrofali się do tych fartów nie umywają.

Takie od mikrofali owszem da 800W, ale szybciutko robi się gorące i uzwojenia zaczynają dymić. Za to farciki pod takim obciążeniem pracują całą noc "dzień w dzień" po kilkanaście lat, a potem ktoś je do cewki instaluje i dalej mielą :D


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sie 2015, 02:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Kolego to nie te czasy, że cos robione jest z zapasem. W przypadku traf produkowanych przez spoldzielnie inwalidow mozna smialo przyznac że szlo takie przeciazac, a no dlatego że posiadaly w swej budowie regulowany rdzen (zwore). Obecnie oszczedza się na materialach, zamiast miedzi pakowane jest aluminium. Dlatego też trafa sa takie a nie inne: maly przekroj okna rdzenia i w dodatku mniejsza ilosc zwojow na 1V.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sie 2015, 09:55 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hahaha "pracują całą noc dzień w dzień" :D Ja kiedyś, tzn przy montażu instalacji wysoko napięciowej w CNK trafilem podobny NST tyle że z dołu można było odkrecic klapke a tam Przetwornica :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2015, 17:41 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
lodzik1990 napisał(a):
Kolego to nie te czasy, że cos robione jest z zapasem. W przypadku traf produkowanych przez spoldzielnie inwalidow mozna smialo przyznac że szlo takie przeciazac, a no dlatego że posiadaly w swej budowie regulowany rdzen (zwore). Obecnie oszczedza się na materialach, zamiast miedzi pakowane jest aluminium. Dlatego też trafa sa takie a nie inne: maly przekroj okna rdzenia i w dodatku mniejsza ilosc zwojow na 1V.


Nie masz racji. Po pierwsze te farty są stare, a po drugie sprawdzałem to o czym napisałem, a nie wyssałem z palca. Miałem podobny Farta tylko na 9kV bodajże.
Oszczędność materiału owszem, ale do pewnego stopnia. W mikrofali trafo pracuje w krótkich przedziałach czasu więc się nie szczypią nawet z aluminiowymi uzwojeniami. Ten transformator jest 3 razy większy i 3 razy cięższy niż trafo z mikrofali przy tej samej mocy. To jest kloc, który (w przeciwieństwie do MOTa) 700W daje z palcem w dupie na długich dystansach i nie protestuje :)

Slu ja też się kiedyś na taki syf naciąłem :( na dodatek okazało się, że ma zabpieczenie przedracą bz obciążenia i przed przeciążeniem :evil: ile ja się namęczyłem żeby drabinkę Jakubowa uruchomić tym dziadostwie :lol:


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2015, 21:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Skoro są różne poglądy na temat mocy tego transformatora, to o jakiej pojemności kondensator powinienem zastosować ?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2015, 13:07 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Sprawdź ile możesz wycisnąć z tego trafa i na jakim dystansie. Wepnij się z amperomierzem i obciążaj coraz bardziej, aż stwierdzisz że to jest to :)
Jeśli cewkę będziesz katował nie dłużej niż 15min, a potem dasz odpocząć to moim zdaniem wyrwiesz sporo więcej niż 700W.

Chyba, że chcesz w domu wymienić żarówki na cewkę + jarzeniówki to zachowaj margines bezpieczeństwa :lol:


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sie 2015, 09:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Uzwojenie pierwotne zrobione :D .Użyłem miedzianej rurki o średnicy 8mm do instalacji LPG.
Całość ustawiłem na wyciętych płytkach z pleksi o grubości 10mm.





PS : grzegorzewskipl miał rację. To NST na zwarciu i na autotrafie 250V wyciąga ok. 925 W.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sie 2015, 10:20 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Bardzo ładnie :)
Będziesz musiał mi pokazać na żywo jak działa :D


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2015, 00:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam nowego HVtowca

NOO ładnie się patrzy na taki kanon :) oko cieszy bezpiecznej zabawy, pamiętaj o bhp przy pracy z HV

BTW
koledzy/koleżanki (jeśli czytają) przecież zawsze można użyć balast który skutecznie obetnie dostarczaną moc w końcu to klasyka tematu i wszystkie chwyty dozwolone :)
a MOT jako balast spisuje się świetnie

(taki balast dosłowny też jest świetny bo trochę waży - więc śmiało możesz użyć w konstrukcji dzięki czemu na pewno TC nieodfrunie nawet przy silnym wietrze) JOKE ;)

Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO