Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 17 sty 2018, 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 18 sie 2015, 21:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
No i jedno zdjęcie z uziemionym zwojem :D


Teraz wziąłem się za kondensator.
MMC zrobione z 30 kondensatorów polipropylenowych.
3 rzędy po 10 kondensatorów. Każdy połączyłem rezystorami 1W, 10M, metalizowne.
Poniżej fotki z produkcji ;) :D .



I przy NST :D .


Góra
   
 

PostNapisane: 2 wrz 2015, 19:30 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Żeby nie było, że temat powoli umiera wstawiam zdjęcia pulpitu sterowania do mojej SGTC.
Na pulpicie będą umieszczone:
-amperomierz i woltomierz,
-wyłącznik awaryjny,
-przerywacz,
-autotransformator (250 V, 6 A),
-pilot do sterowania silnikiem oraz oczywiście gniazda.




Całość będzie umieszczona w aluminiowej skrzyni.
Pozdrawiam. ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 2 wrz 2015, 19:47 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Czym tak ładnie dociąłeś panel? frezarka + listewki ograniczające?


Góra
   
 

PostNapisane: 2 wrz 2015, 20:10 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Płyty były wycinane laserowo na zamówienie w hammerland workshop.
Trzeba przyznać, że jest to bardzo dokładne. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 18 wrz 2015, 14:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Pulpit skończony, teraz biorę się za RSG.




Teraz kilka pytań co do iskrownika.
Mam zamiar zrobić rotacyjny, igłowy iskrownik z elektrod wolframowych.
Najlepsze chyba będą zielone, ale jakiej grubości(zakładając że trafo daje ok.1kW) ?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 wrz 2015, 20:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
• 4mm najlepiej.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 22 wrz 2015, 19:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
A o średnicy 3,2 mm nie wystarczy ?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 wrz 2015, 08:57 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Im grubszy tym lepszy (oczywiście w rozsądnych granicach). Ja robiłem na 3.2mm i działa świetnie, ale pomyśl o możliwości łatwej wymiany elektrody. Igły na końcach mocno dostaną po dupie podczas pracy. Po jakimś czasie wyglądają jak Warszawa w 1945, ale w sumie to tylko teoria, bo pomimo opłakanego wyglądu mi zawsze wszystko działało :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 wrz 2015, 10:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
nobo sam kształt i porowatość elektrod też ma znaczenie


Góra
   
 

PostNapisane: 2 lut 2016, 15:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Wstawiam nowe zdjęcia dotyczące iskrownika.
Użyłem tutaj silnika od małej turbinki.Jest ładnie zabudowana i od razu miałem do niej sterownik, więc postanowiłem ją wykorzystać.




Góra
   
 

PostNapisane: 3 lut 2016, 20:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Wymień plexi na inny materiał. Plexi szybko się topi, w niskich temperaturach.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lut 2016, 21:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Na razie spróbuję z plexi, ale pod śruby trzymające elektrody dam podkładki z kręgielitu. Mam nadzieję że to coś da. A jak nie to pomyślę o czymś innym.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2016, 15:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Mam tylko jeden problem.
Co zrobić żeby iskra z głównej elektrody nie przeskoczyła do wału silnika.
Mam go jakoś od izolować, czy uziemić ?
Prosiłbym o szybką odpowiedź. :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 12:54 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Wał musi być odizolowany i to solidne, jego uziemienie byłoby raczej kiepskim pomysłem... ;)

Zazwyczaj rotary wykonuje się w formie wirującego dysku wykonanego z dobrze izolującego materiału na którego obwodzie umieszczone są elektrody. Połączenie pomiędzy elektrodami wykonuje się blisko krawędzi dysku, z dala od wału silnika napędzającego. Zobacz chociażby jak wykonany jest iskiernik tutaj: http://richieburnett.co.uk/parts2.html
Przeszukaj tę stronę, znajduje się na niej także analiza zachowania iskiernika i sporo innych przydatnych informacji. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 15:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Tyle, że ja robię iskrownik igłowy, a nie tarczowy.
Teraz wygląda to tak:


I sama tuleja trzymająca elektrodę.



Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 12:28 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Ta tuleja jest pusta w środku? Jaki zostaje Ci odstęp między igłą iskiernika a wałem silnika?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 14:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Na razie jest pusta ale dam do niej izolator WN (ceramiczny).
Odległość pomiędzy wałem a elektrodą wynosi równe 2cm.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 12:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Średnio widzę tą izolację. Jak masz zamiar uszczelnić połączenie izo9latora z tuleją? WN nie potrzebuje wiele żeby znaleźć sobie drogę. :)

Jakie będziesz miał teraz napięcie zasilania?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 14:03 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
założyłem wytoczony mały walec długości 23 cm do tulei na wcisk. Dodatkowo połączyłem je ze sobą klejem cyjanoakrylowym. Wykonałem go z płyty narzędziowej. Wydaje mi się, że bardziej uszczelnić się go już nie da.
Przedstawiam zdjęcia tulei:



Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 15:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
W sobotę razem z d3211 było pierwsze uruchomienie. Wyładowania miały ok. 1 m. Następnego dnia zestroiłem ją i uzyskałem prawie 170 cm(uderzenia w metalową ścianę). :D

Poza dodatkowym zaizolowaniem łączeń HV i ich skróceniu wszystko jet w porządku.
Poniżej przedstawiam zdjęcia. :)






I ja przy cewce :D



Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO