Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 sty 2018, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 19 lut 2016, 13:49 
Dołączył(a): 19.02.2016
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Zabieram się za wykonanie klasycznej CT.

Więc czekam na trafo o parametrach:

Type: A04 - Eurores
Sec: 4500V
1,59A
187 W
35/49 mA 315Va

Jak się domyślam jest to NST, od Neonów.

Kondensator 6nF mam nadzieje mieć wkrótce. Ale program Tesla Coil Desinger vol. 1.0a mówi mi że przy takim transformatorze kondensator powinien być 29,4nF.

Więc czy kondensator przeze mnie wymieniony się nie nadaje?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 14:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Odpowiedziałem Ci już na elektrodzie, ale odpiszę i tutaj (wolałbym, żebyśmy kontynuowali dyskusję tu).

Kondensator wyliczasz zależne od transformatora tak, aby wykorzystać jego możliwości. Następnie projektujesz resztę cewki do kondensatora. Dając za mały kondensator nie wykorzystasz w pełni mocy transformatora i znacznie ograniczysz osiągi układu. Tu masz obliczenia, gdybyś chciał to zrobić na piechotę: http://teslacoil.republika.pl/

Wartość obliczona przez Tesla Coil Designer jest bardziej realistyczna (ten program sobie całkiem dobrze radzi, jeśli umiesz go wykorzystywać). Możesz podać więcej informacji o tym trafie? Ma podwójne oznaczenie...

Kond będzie za mały i będzie ograniczał Twoją cewkę, tyle mogę powiedzieć od razu. Teraz pytanie: jaki to dokładnie kondensator? Nie wiadomo czy wytrzyma pracę w SGTC, podaj więcej informacji.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 16:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Mozliwe że to jest trafo 4,5-4,5KV co w sumie daje 9KV. Ludzie często zerkaja tylko na pierwsza wartosc.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 16:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Najprawdopodobniej masz rację, w takim przypadku należy przyjąć iż parametry trafa to 9kV @ 315VA tudzież prąd 35mA. Oznacza to wymóg kondensatora o pojemności ok. 12.3nF i wytrzymałości napięciowej ponad 25kV (2*Vrms zasilania*√2, do tego trzeba oczywiście doliczyć należyty zapas).



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 16:41 
Dołączył(a): 19.02.2016
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Yuri: też wolę dyskutować na tym forum, ponieważ najlepiej pasuje do tematu i dobrze by było aby się rozwijało.

Trafo za niedługo obejrzę i napiszę o nim coś więcej. Kondensator z tego co wiem ma opis max. 25kV, więc myślę że z zapasem.

Ze strony http://teslacoil.republika.pl/ właśnie pobrałem w/w program i właśnie też na tej stronie autor podaje w danych technicznych swoich CT kondensator 9,6nF. Czyli o zbliżonej wartości (do 6nF).

Czy to nie jest tak że czym mniejsza pojemność kondensatora tym większa częstotliwość [napiszę pewnie niefachowo] prądu wyładowywań?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 17:32 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Kondensator wyliczasz do transformatora który masz, stąd dla różnych konstrukcji będą inne. Nie zgapiaj od innych, bo nie tędy droga. ;) Dla Ciebie optymalne będą okolice 12nF (zakładając trafo 2x4,5kV gdyż najprawdopodobniej takowe zakupiłeś, ale dobrze by było gdybyś nam je dokładnie pokazał żeby to ocenić). Co do kondensatora - napięcie pracy i pojemność to nie wszystko, musi jeszcze wytrzymać duże prądy układu rezonansowego... Potrzeba nam wiedzieć dokładnie co to za kondensator, jakiego typu itd. Co do napięcia... Przy zasilaniu 9kVrms 25kV to nie jest nawet na styk, maksymalne napięcie jakie może pojawić się na kondensatorze będzie wynosiło ok. 25,5kV, a przydałby się zapas... Czasem zaleca się nawet dobór kondensatora na 3*Vp zasilania, tutaj to by było aż 38kV.

Za duży kondensator może przeciążać transformator zasilający, za mały będzie ograniczał osiągi i powodował anomalie(w uproszczeniu).

Co rozumiesz przez ostatnie zdanie? Chodziło Ci o częstotliwość wyładowań, czy częstotliwość rezonansową?

Jeśli znasz angielski, zajrzyj tutaj: http://www.richieburnett.co.uk/ Sporo użytecznych informacji o różnych typach cewek iskiernikowych (a nawet trochę o SSTC).



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2016, 17:50 
Dołączył(a): 19.02.2016
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Otworzyłem paczuszkę. To co się ukazało po zdarciu jeszcze złośliwej naklejki gwarancyjnej widać mam nadzieję w 2 załącznikach. Zdałem sobie niestety sprawę jak mało wiem. Ale czuje że muszę zrobić CT;).

Więc to jest 2x 4500V, czy 1x? Waży ok. 5kg. Ogólnie podoba mi się.

Kondensator z tego co wiem jest "Impulsowy". Ale nie ma problemu jeśli zły to poszukam lub wykonam inny.
Piszesz że za duży kondensator może przeciążać trafo, a ja sądziłem że przerywaczem reguluje się napięcie naładowania lub inaczej rozładowania kondensatora - tak na prawdę sam to wymyśliłem więc nie zdziwię się jak to będą bzdury.

Chodzi o częstotliwość prądu na uzwojeniu wtórnym.



Góra
   
 

PostNapisane: 20 lut 2016, 18:16 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
2x4,5kV a więc efektywnie 9kV 35mA.

Z iskrownikiem to trochę bardziej skomplikowane. Przeczytaj materiały które podesłałem. :)

Wracając do częstotliwości rezonansowej... W SGTC masz dwa obwody rezonansowy - wtórny i pierwotny. Oba należy zaprojektować (a potem zestroić) na tą samą częstotliwość. Częstotliwość obwodu pierwotnego zależy od pojemności kondensatora rezonansowego i indukcyjności uzwojenia pierwotnego. Oczywiście, uzwojenie pierwotne wykonujemy z nadmiarem i jedno z wyprowadzeń w formie ruchomego odczepu. Jest to koniecznie aby zestroić cewkę - układ rzeczywisty będzie się trochę różnił od obliczeń. Pojemność kondensatora wylicza się pod transformator zasilający, potem liczymy resztę cewki. Sztuka to przyjąć częstotliwość przy której wyjdzie sensowne uzwojenie pierwotne i obwód wtórny. Częstotliwość rezonansowa wtórnego zależy znów od wymiarów rezonatora, torusa a nawet rozmiaru wyładowania.

Autor postu otrzymał pochwałę



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 09:27 
Dołączył(a): 19.02.2016
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Puki co zbieram informacje. Ze stroną którą pisałeś walczę trochę translatorem. Kondensator zapewne wykonam warstwowy wg. projektu z programu, choć jeszcze rozważam butelki. Brak wiedzy aż mnie kłuje!;)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 10:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Lepiej zrób warstwowy. Bo butelkowe faktycznie wytrzymają ci duże napięcia, ale mają małą pojemność. Musiałbyś ich trochę zrobić chyba, że znajdziesz jakąś dużą butlę.No chyba, że chcesz w tą cewkę bardziej zainwestować do zrób MMC. To jest chyba najpewniejsze rozwiązanie i zarazem najdroższe. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 12:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
To że bateria butelek lejdejskich dla wymaganej pojemności będzie duża, to raz. Drugą ich wadą jest wysoka stratność, przy tych częstotliwościach sporo energii będzie marnowane na grzanie szkła...

Od kondensatora warstwowego łatwiej jest wykonać rolkowy, jednak ma on gorsze parametry od "kanapki". Dodam, że kondensator własnego wykonania, niezależnie od typu, dobrze by było zalać olejem transformatorowym.

Zgodnie z tym co mówi Rico, MMC (czyli bateria "zwykłych" kondensatorów połączonych szeregowo-równolegle) oferuje najlepsze parametry, ale koszty są duże... :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO