Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 17:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No pusto ma trochę w środeczku ale już zrobiłem mocowanie i zamocowałem silnik od odkurzacza i teraz fotka tarczy iskrownika, tzn 2 zdjęcia :P ale ja się lubię chwalić... przecież to jeszcze nie działa :(

Zdjęcie234.jpg

Zdjęcie235.jpg


są to 2 warstwy dykty sklejone klejem do drewna, już wyschło i nawet całość jest twarda ale bd. próbować jeczcze wyciąć z pleksi koło o średnicy 20cm ale będzie ciężko pleksi grubość 7mm może gdyby ja wyrzynarką ale nie mam nawet szlifierki a i trzeba rozwiązać problem mocowania bo wał jest nagwintowany M8 i jest go z 10mm a co z śrubą i podkładkami ? hm hm hm... :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Trochę jakieś wychudzone masz wtórne :D Na taką wysokość dałbym rurę większej średnicy :) ale i tak ładnie się prezentuje, z mojej przyszłej będzie trochę spaślak, planuje 24-26 cm średnicy na 90 cm wysokości. Masz już do niej zasilanie?

Planuje również budowę RSG ale trochę inny typ niż twój, częścią obrotową będzie pręt stalowy, a wokół niego umieszczone będą śruby. Pozbywam się wtedy problemu z tarczą :) Jako napędu pewnie użyje gumówki, jakieś 30zł za nówkę (z promocji oczywiście), za taką cenę raczej nie wyrwę innego silnika z takimi obrotami.

Co do silnika od odkurzacza, ile on ma RPM? Ja bym sobie nagwintował taki wał, nie jest ciężko, gwintowałem kiedyś coś takiego ale akurat nie od odkurzacza :P


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:07 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8






Na zdjęciach widać że silniczek ma 1,1KW :D ile obrotów to nie wiem wiem ze z chęcią bym złożył driver obrotów. Na zdjęciu widać też ze ślinik jest na śrubach długich M8 mechanicznych trzymanego dwoma płaskownikami żelaznymi 2-3mm co daje w miarę pewne mocowanie. Widać też że częścią stojana jest te koło z czarnego plastyku na którym bym mógł zamocować śruby- imbusy widziałem paręnaście groszy za szt. na wagę w praktikerze więc tanio a do wału mógłbym zamocować ten pręt który łączył by przerwy iskrowe czyli tak jak u Ciebie tyle ze miałbym to już na tym stojanie zamontowane i mniej pracy ale chyba lepsza będzie tarcza. Wtórne takie ładnie wygląda, drutem 0,20mm co nie jest za dobre :/ ale niech już tak zostanie, większe napięcie mniejszy prąd więc drut może być, na toroid ten pójdzie drugi o większej średnicy wew. Właśnie zasilana brak mam jednego mota, potrzebuje dwóch motów co da 2KW 4,4KV czy tam 4,2KV i na to kond z max. napięciem 12KV, 360nF :D Folie ogrodniczą kupie i nawinę tak z 7 kondów po 50nF i jeden 10nF mam tyle ze ten 10nF na 90KV :D Lucas uważa że silnik z odkurzacza ma odpowiednią ilość obrotów więc pewnie tak jest :P w końcu to nie silnik od młyna elektrycznego :D Nagwintować nidy rydy bo kawałek ułożyskowania wystaje i na nim opiera się płyta potem podkładka i śruba. I to tyle narazie, pierwotne rurą 0,6mm będzie 8 zwoi i gites :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Obrazek

Parę części dostałem:

3 kondensatory MKP 2kvar 400V 50hz 41,4uF -25/D 3/-kV

3 kondensatory 50uF
Qn: 2,5Kvar
Un: 400V 50Hz
Ui: 3/15KV -40D

Z 2 jakieś inne różne, mogę jeszcze dostać kilkanaście podobnych, wszystkie mają zerowanie na obudowach, oprócz tego dostałem jeszcze:
2 lampy do opalania twarzy, wiatrak z grillem :D 3 moduły zapłonowe te takie krótkie i grube, 2 kątowniki po 1 metr jakiś sterownik gdzie są 2 przekaźniki 24V i 4 kostki wyświetlacz led- czerwone :P i kilkanaście kostek montażowych i usłyszałem żebym częściej przychodził :P

Takie kondensatory by się nadawały do sgtc ? jeżeli tak to ile bym ich musiał zdobyć ? teraz nie mam czasu na liczenie, nie wiem ile jeszcze mogą mi tych kondów oddać, jak myślicie nadają się ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Nie nadają się te kondy.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Na twoim miejscu zaopatrzyłbym się w folię PE i zaczął wycinać prostokąciki :D To najlepsze rozwiązanie. Folia nie jest taka droga... a kondy świetne wychodzą.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:09 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Lepiej niech sobie nawinie, ale za to więcej małych, które połączy się równolegle.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:10 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Przecież wiesz że chce nawinąć 7 kondów po 50nF i jeden 10nF. Hm mam już 2 sprawne moty 4KV 2KW Wygląda to tak :
SP_A1443.jpg


SV_A1362_0001.jpg


Pierwotne uzwojenie bardzo się grzało, zadymiło nawet ale działa. Dzisiaj dodatkowo wyciąłem stożki do trzymania uzwojenia pierwotnego



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:10 
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 23
Slu - uważaj z tym iskrownikiem, siły odśrodkowe przy tych prędkościach potrafią być ogromne, jak go będziesz odpalał to z daleka, lub zrób mu porządną obudowę. Na prawde nie przesadzam, możesz sobie policzyć prędkość liniowa jaka ma taka jedna śruba przy obrotach tarczy około 3000. Poza tym gratuluje udanych konstrukcji. Jeszcze uwaga odnośnie nawijania kondensatorów WN, jeśli masz dostęp do oleju transformatorowego to przynajmniej po nawinięciu zamocz taki kondensator w nim. Już niewielki ulot z krawędzi folii aluminiowej potrafi przetopić folie polietylenową i szlag trafi kondensator.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Widzę że w końcu sobie drugie trafko sprawiłeś. Ja też gorszy nie byłem i dokupiłem kolejne dwa MOTy :D Jedno trafo z mikrofali bezpośrednio podłączone do sieci ma moc nawet do 1400W :!: więc twój zestawik może brać nieco więcej niż 2kW. Uważaj żebyś czasem nie spalił tych traf...

Co do tego typu budowy iskrownika też mam mieszane uczucia... lepiej zrobić coś takiego:
Obrazek

TU LINK DO OPISU:
http://www.tb3.com/tesla/sparkgaps/arsg_8/arsg_8.html

OK pora żebym i ja się czymś co nieco pochwalił :P Aktualne parametry zasilacza to 6600V 2400W :)




Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Wiem łatwo je spalić już parę razy ten z żółtą naklejką zadymił, powinienem je w olej wsadzić widziałem za 10 zł 3 litry w Lidlu chyba :D ale będzie dobry, powinien, tylko w co takie coś mogę wsadzić i zalać ? Olej dobrze odbiera ciepło więc plastikowe pojemniki chyba odpadają. Najpierw spróbuję tak to odpalić. Co jak co ale mam jedno pierwotne zapasowe z pociętego MOT-a :D Jak bd. mieć okazje to wezmę następnego i będzie obwód 2 szeregowo i jeden równolegle i tak będę z tego ciągną 2KW mając troszkę w zapasie. Ty ze swojego 6KW możesz ciągnąć. czemu rdzeni nie połączysz przewodem ? Kondensator też będę chciał zalać olejem ale transformatorowego nie mam. Kondensator 10nF może być w obwodzie z iskrownikiem zabezpieczającym i dławikami ? Bo nie wiem jaki tam ma siedzieć. Co do SGTC to na razie wygląda to tak:
Obrazek
Ochronny iskiernik tak wygląda:
Obrazek
Obrazek
Tutaj wycinałem otwory do obudowy do SSTC:
Obrazek



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Racja, ze swoich traf mogę wyciągnąć nawet więcej niż 6kW, tyle że mi nie jest potrzebna taka moc :) Wole mieć z nich około 2,5kW i mieć z głowy problem przegrzewania się uzwojeń. Kiedyś podwoje moc całego zasilacza dokupując kolejne 6 traf i zrobię magnifiera :D No ale to odległa przyszłość, najpierw odpalę standardową tesle.

Czemu nie połączę rdzeni? W moim przypadku nie miałoby to sensu, żadne z uzwojeń wtórnych nie mam połączone z rdzeniem, koniec jednego jest połączony z początkiem drugiego. Zważ uwagę na to że u mnie jest połączenie szeregowo-równoległe :)


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
chodzi mi o uziom traf jak by poszło przebicie n pierwotne całości- wtórne motów Chyba po to się je uziemia.

--------------------------------------------------

Co potrafią 2 MOT-y i 4 MOC-e ? :D


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Mmmm ładnie, ładnie, powiedz mi tylko jak podłączone są te kondy względem trafa?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
dokładnie jak tutaj: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/mot_arcs



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Witam słyszałem że nie da się połączyć więcej niż dwa MOTy z względów technicznych a Haz połączyć ich aż 6 i mu to działa jak to możliwe wyczytałem to z strony c4r0 zobaczcie sami http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/mot_arcs


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 15:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
trzaska456 napisał(a):
Witam słyszałem że nie da się połączyć więcej niż dwa MOTy z względów technicznych a Haz połączyć ich aż 6 i mu to działa jak to możliwe wyczytałem to z strony c4r0 zobaczcie sami http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/mot_arcs


Da się połączyć i 10 kwestia bezpieczników, zabezpieczenia przed przebiciami :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2011, 23:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.02.2011
Posty: 3
Lokalizacja: Mikołów
Nie żebym straszył, ale 6 MOTów spiętych razem to nie jest najlepszy pomysł.
Ja mam 5 zalanych olejem transformatorowym, mimo takiej kąpieli po jakimś czasie zaczęła różnicówka wybijać. Okazało się że wtórne przebija do pierwotnego. Wg mnie bezpiecznie to max 4x MOT w oleju + iskrowniki zabezpieczające



Jeśli wszystko masz pod kontrolą, znaczy że jedziesz za wolno :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO