Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 30 sie 2012, 16:35 
Dołączył(a): 21.05.2012
Posty: 6
Witam
Panowie nie wiem czy dobrze trafiłem, jeżeli źle proszę o przeniesienie.
Na początku pragnę wszystkich przywitać.

Posiadam 10 sztuk kondensatorów: http://www.datasheetdir.com/715C30KTD17+download

czy nadają się one do tradycyjnej cewki?
Jeżeli tak to w jaki sposób je najkorzystniej połączyć

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2012, 16:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Witam.

Ceramiczne kondensatory nie są może najlepszym wyborem z racji stosunkowo dużych strat w ich dielektryku, mimo to widywałem transformatory Tesli oparte o nie, zazwyczaj jednak małej mocy - poniżej 1kW. Z tego co widzę Twoje kondensatory są klasy 1 więc całkiem dobrze.

Najkorzystniej je połączyć było by jak najbardziej równolegle, co by rozłożyć prąd na większą liczbę szeregowych łańcuchów. Nie zawsze się to uda, kwestia jakie parametry mają twoje kondensatory i wymaganej pojemności dla obwodu pierwotnego.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2012, 20:25 
Dołączył(a): 21.05.2012
Posty: 6
moja cewka na pewno będzie miała poniżej 1kW, trafo zasilające to transformator od neonów 350VA.. nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w dziedzinie HV dlatego pytam, jak połączę wszystkie równolegle będzie dobrze?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2012, 20:40 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jakie parametry trafa? Moc rozumiem 350VA a napięcie? Jakie parametry kondensatorów?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2012, 21:03 
Dołączył(a): 21.05.2012
Posty: 6
3,5kV, 10mA

Kondensator: 30kVDC, mierzone miernikiem 1,6nF


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sie 2012, 14:03 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Skoro moc 350VA to zakładam, że jednak 100mA prąd? Generalnie masz niskie napięcie i by w pełni wykorzystać potencjał mocy należy mieć kondensator obwodu pierwotnego o pojemności ok 90nF a twoje 10 sztuk połączone równolegle dadzą tylko 16nF czyli tak jak byś miał trafo o mocy 60W, kiepsko.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sie 2012, 21:20 
Dołączył(a): 21.05.2012
Posty: 6
tak tak 100, mój błąd, dobra czyli muszę zrobić kanapeczkę:D dziękuję za informacje:D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO