Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 sty 2018, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 8 gru 2013, 14:44 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Witam
Przymierzam się do budowy tesli. Rzeczy które mam to: iskiernik obrotowy i wtórne takie jak w arkuszu kalkulacyjnym. Zwracam się z prośbą o sprawdzenie moich obliczeń w arkuszu. Zasilanie to 6 motów.
Pozdrawiam

Tesla_Solver_v2_4.xlsx [55.24 KiB]
Pobrane 314 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2013, 20:12 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Polecicie mi jakieś kondensatory na mmc? Pojemność około 100nf całej baterii.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 gru 2013, 23:50 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Co myślicie o tych? http://www.vishay.com/capacitors/list/product-28118/


Góra
   
 

PostNapisane: 15 gru 2013, 21:42 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Kup sobie rolkę folii paroizolacyjnej 100m2, jest ona koloru żółtego i dwie rolki folii aluminiowej np jana niezbędnego. Zwiń sobie kondensator rolkowy i po problemie. Bo szukanie gotowych rozwiązań często kończy się fiaskiem :-). Gdyby ci zależało na jak najmniejszej indukcyjności konda to wówczas możesz złożyć kondensator warstwowy czyt. kanapkowy. rolkowy jak i kanapkowy jakby mogło się wydawać nie są tak proste do wykonania, potrzeba staranności.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2013, 21:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
nakłaniam do poczytania do czego służą kondensatory typu 2X i 2Y . Ja bym polecał kondensatory typu KPP stworzone do pracy impulsowej z podwójna izolacją ale 100nF na napięcie 30kV będzie trochę kosztowało.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sty 2014, 17:10 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Jestem na etapie budowy torusa i właśnie... Od czego zależy pojemność? Chciałbym go wykonać z wygiętych rurek stalowych. Liczy się pojemność każdej rurki z osobna, czy może pojemność sfery jaką tworzą rurki?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2014, 20:33 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Zna ktoś odpowiedź?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 sty 2014, 13:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Pojemność zależy od diametru jaki tworzy dookoła siebie (średnica wszystkich rur łącznie wzięta) jak dobrze pamiętam to również ma wpływ wysokość na jakiej się znajduje od potencjału ziemi
Mam 2 uwagi
Stal jest ciężka z natury i ciężko będzie umieścić stabilnie dany torus na górze transformatora
Liczyć na kartce papieru pojemności toroida niema sensu a wiec użyj JavaTC bądź innego kalkulatora.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 29 maja 2014, 15:10 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega sprzężenie w przypadku klasyka?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 maja 2014, 14:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Cytuj:
Cewki Tesli osiągają ogromne przyrosty napięcia, ale istota tego procesu zasadniczo odbiega od procesów przebiegających w zwykłych transformatorach (o rdzeniu stalowym). Transformacja napięcia w tradycyjnym transformatorze zależy przede wszystkim od tzw. przekładni transformatorowej. Np. jeśli uzwojenie pierwotne liczy 5 zwojów, a wtórne 100, to po stronie wtórnej napięcie bedzie 20 razy większe niż po stronie pierwotnej. W cewkach Tesli przebiegają jednak inne procesy. Wzrost napięcia w Tesla Coil spowodowany jest przede wszystkim różnicą impedancji elementów uzwojenia pierwotnego i wtórnego. Np. kondensator o pojemności kilku nF przy częstotliwości kilkuset kHz ma impedancję rzędu kilkudziesięciu om. Toroid natomiast (kilkadziesiąt pF) przy tej samej częstotliwości posiada impedancję rzędu kiludziesieciu tysięcy om. Właśnie tak duża różnica impedancji jest głowną przyczyną wzrostu napięcia.


Źródło: http://teslacoil.republika.pl/teoria.html



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 1 cze 2014, 14:37 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
dzieki
Jakie jest znaczenie odległości pierwotnego od wtórnego?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2014, 22:27 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Witam
Dzisiaj złożyłem całą tesle i uruchomiłem. Niestety nic. Iskiernik obrotowy działa i przeskakują iskry. Ale żadnego wyładowania nie widać, a po kilku sekundach wywala różnicówka.
Wie może ktoś w czym problem? Czy moge pominąć róznicówke?
Dodam że po pracy jak chce rozładować kond. nic sie nie dzieje, tzn. po zwarciu zacisków nie przeskakuje iskra.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2014, 22:33 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jakieś zdjęcia mile widziane bo wróżyć to się nie da.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 17 cze 2014, 22:49 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Zdjęcia





Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 10:06 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Przegiąłeś z pająkiem, tego Szeloba by się nie powstydziła. :D Połączenia muszą być jak najkrótsze się da, Ty zaś rozciągnąłeś je po całym boisku. Do czego uziemiasz rezonator?

Rozumiem, że:
-Fioletowe pudło mieści kondy?
-Niebieskie zasilanie?
-Tekturowe iskiernik?

Jakie parametry obwodu pierwotnego? Jego częstotliwość rezonansowa pokrywa się z układem wtórnym? Musi być wyliczona i być identyczna, jak właściwego rezonatora. Jakie w końcu masz kondensatory?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 15:09 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Połączenia ale te od WN czy od zasilenia 230V?
Uziemienie to pręt wbity ok. 1,2m w ziemie, przy tym żółtym słupku.
Zgadza się:
-Fioletowe pudło mieści kondy
-Niebieskie zasilanie
-Tekturowe iskiernik
Wszystkie częstotliwości i inne parametry takie jak w arkuszu w pierwszym poście.
Kondensator to zwykły kanapkowy.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 15:53 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Chodzi o przewody WN, ich indukcyjność ma znaczny wpływ na pracę układu. Powinny być skrócone do minimum.

Pierwotne i wtórne nawinięte są w jedną stronę? Cewka była dostrajana? Zazwyczaj pierwotne robi się z niewielkim zapasem i dostraja, poprzez zamocowanie "zewnętznego" przewodu ruchomym odczepem i ustawianie go w różnych pozycjach. To czasem może być żmudne i wymagać wielu prób. Obliczenia niestety nie uwzględnia mnóstwa zmiennych, które się tą metodą kompensuje.

Na wszelii przypadek, przypominam, by rozładować kondensator rezonansowy przed jakimikolwiek pracami z układem WN.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 20:22 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Dziękuje za szybkie odpowiedzi ;)
Co znaczy w jedną stronę, skoro jedno jest wertykalne, a drugie horyzontalne?
Nie była dostrajana, odczep ustawiłem zgodnie z obliczoną liczbą zwojów pierwotnego.
Dodam, że w trakcie pracy, z podłączonymi wszystkimi podzespołami, na iskierniku nie przeskakiwała iskra, tak jakby kondensator cały czas pochłaniał tą energię.

Musze wykonać nowy lub naprawić stary kondensator, ponieważ w starym drewniana płyta nasiąkła olejem i prawie wszystkie folie aluminiowe się rozdarły. Jeżeli robić nowy to kanapkowy czy rolkowy? Jeżeli kanapkowy w jaki sposób najlepiej połączyć elektrody?
Czy olej między okładkami mógł być przyczyną problemu? Mógł się tam dostać ze względu na słabe ściśnięcie płyt.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 20:38 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Zwoje powinny kierować się w tą sama stronę, lewoskrętnie, lub prawo.

Dostrajanie jest konieczne - obliczenia nie oddają rzeczywistości w 100%, istnieje pewna tolerancja. Dla tego daje się zapas na pierwotnym oraz metodą prób i błędów dobiera ustawienie przyczepu. W obliczeniach nie dasz rady uwzględnić wszystkich zmiennych, które wpływają na obwód rzeczywisty.

W sprawie kondensatora niestety się nie wypowiem. Nigdy nie robiłem takich kondów. Skoro jest uszkodzony, mógł przyczynić się do porażki. Jakim olejem go zalewałeś?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 20:50 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Olej transformatorowy. Zastanawiam się nad tym olejem między okładkami.
A czy nawet nie dostrojona cewka powinna dawać jakiekolwiek znaki życia?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO