Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 18:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 18 cze 2014, 20:56 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Różnie. Czasem jedynie będą mniejsze korony, czasem jedynie zaiskrzy, a w niektórych przypadkach nic.

IMHO olej między okładkami nie powinien być problemem. Ale mechaniczne uszkodzenie okładek to inna sprawa.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 21:04 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Ale powinna przeskakiwać chyba iskra na iskrowniku, nie?
Jak myślisz lepiej kanapka/rolka czy mmc. Chodzi głównie o koszta i czas wykonania.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 21:11 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Na iskierniku - tak. Jednak z uszkodzonym kondensatorem, niekoniecznie.

Nie mam w tej materii praktyki, ale polecano mi rolki. Są z resztą dość często stosowane. MMC wyjdzie drogo. Kanapka ma dobre parametry, ale ponoć bywa problematyczna w budowie.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 21:25 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Jeszcze jedno pytanie. Znalazłem dwie możliwości podłączenia kondensatora i iskiernika.
http://teslacoil.republika.pl/grafika/schemat_a.gif
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... li.svg.png
Obie są poprawne?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 23:02 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Oba schematy są poprawne. A co do kondensatora to najlepiej zrób kanapke, jest dużo roboty, ale nie ma problemów z przesuwaniem się folii i ma lepsze parametry od rolkowych. Najprostszym sposobem na połączenie okładek jest zrobienie ich troche dłuższych, tak aby wystawały tak ze 2 cm poza kondensator. Parzyste okładki po jednej stronie, nieparzyste po drugiej (mam nadzieje, że wiesz o co chodzi ;) ), potem dociskasz je do siebie jakąś blachą albo kątownikiem. Pomiędzy okładkami powinien być olej, zmniejsza to uloty. Brak przeskoku na iskierniku jest spowodowany zapewne przez zbyt dużą przerwę, lub przez uszkodzony kondensator. Możliwe, że to przez te bardzo długie przewody, ciągną sie po ziemi więc może coś przebijać. Skróć je jak najbardziej.

Pozdrawiam :D


Góra
   
 

PostNapisane: 19 cze 2014, 02:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zapytam z ciekawosci, a gdzie sa dlawiki zabezpieczajace ?.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 19 cze 2014, 13:25 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Są pokazane na pierwszym zdjęciu, chowają się za iskiernikiem.
A co powiecie na ten typ kanapkowego?
http://qsl.net/f3wm/tesla/poly_cap.jpg


Góra
   
 

PostNapisane: 19 cze 2014, 13:33 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Właśnie o takie coś mi chodziło :D


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2014, 08:08 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Czy mogę zalać transformatory olejem parafinowym?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2014, 08:25 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Tak, izoluje nieźle. Pamiętaj tylko, że jest łatwopalny.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2014, 14:43 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
A olej napędowy też się nada?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2014, 18:34 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Oj, nie wydaje mi się.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2014, 21:17 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Pytam bo sąsiad powiedział mi ze mogę użyć ropy ;p


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO