Cze

jestem nowy na forum zbudowałem jak dotąd sgtc jednak chce je przerobić gdyż dawało 40 cm iskry ...
transformatory którymi chce ją zasilić są dwa z których jeden ma 200 W mocy są to trafa od neonów uzwojenia pierwotne są połączone równolegle prosto pod gniazdko z sieci jedno trafo pobiera 1,72 A i jedno ma na wyjściu 4500 V 37/45 mA <- i tutaj bym prosił o wyjaśnienie tego skrótu co zrobić żeby trafo dawało 45 mA a nie 37? uzwojenia wtórne podłączyłem szeregowo co daje na wyjściu 9kV kondensatory które zastosowałem mają zastosowanie impulsowe jest ich 6 jeden na 15 kV 10 nF czyli 3 pary po dwie sztuki połączone szeregowo na jeden zestaw

<- powiedzcie czy dołożyć więcej w sumie maja parametry 15nF 30kV są produkcji radzieckiej iskrownik obrotowy zamierzam zrobić.
Doradźcie jakiego typu uzwojenie pierwotne będzie najlepsze cylinder, plaska spirala czy stożek 10,20,30,40 stopni ? przy zastosowaniu nań drutu DNE podwójna emalia ∅ 4mm <- i tu pytanie jakie odstępy dać miedzy zwojami , jaką odległość końca pierwszego zwoju od uzwojenia wtórnego w celu zachowania optymalnej wydajności na wtórne chcę dać rurę o średnicy ∅ 75 mm wysokość uzwojenia by wynosiła 450 mm < jeżeli ta nie jest optymalna zaproponujcie inną materiał na podstawę chce zastosować plexi glass o grubości 8mm aha bym zapomniał jaki toroid będzie optymalny prosiłbym tu o dokładnie podanie wymiarów proszę o udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania

jeżeli coś źle napisałem proszę o uwagę ja to poprawię a nie o usuwanie wpisu.
Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku