Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 paź 2018, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 18 lis 2011, 15:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Cze :mrgreen: jestem nowy na forum zbudowałem jak dotąd sgtc jednak chce je przerobić gdyż dawało 40 cm iskry ...


transformatory którymi chce ją zasilić są dwa z których jeden ma 200 W mocy są to trafa od neonów uzwojenia pierwotne są połączone równolegle prosto pod gniazdko z sieci jedno trafo pobiera 1,72 A i jedno ma na wyjściu 4500 V 37/45 mA <- i tutaj bym prosił o wyjaśnienie tego skrótu co zrobić żeby trafo dawało 45 mA a nie 37? uzwojenia wtórne podłączyłem szeregowo co daje na wyjściu 9kV kondensatory które zastosowałem mają zastosowanie impulsowe jest ich 6 jeden na 15 kV 10 nF czyli 3 pary po dwie sztuki połączone szeregowo na jeden zestaw :D <- powiedzcie czy dołożyć więcej w sumie maja parametry 15nF 30kV są produkcji radzieckiej iskrownik obrotowy zamierzam zrobić.
Doradźcie jakiego typu uzwojenie pierwotne będzie najlepsze cylinder, plaska spirala czy stożek 10,20,30,40 stopni ? przy zastosowaniu nań drutu DNE podwójna emalia ∅ 4mm <- i tu pytanie jakie odstępy dać miedzy zwojami , jaką odległość końca pierwszego zwoju od uzwojenia wtórnego w celu zachowania optymalnej wydajności na wtórne chcę dać rurę o średnicy ∅ 75 mm wysokość uzwojenia by wynosiła 450 mm < jeżeli ta nie jest optymalna zaproponujcie inną materiał na podstawę chce zastosować plexi glass o grubości 8mm aha bym zapomniał jaki toroid będzie optymalny prosiłbym tu o dokładnie podanie wymiarów proszę o udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania ;) jeżeli coś źle napisałem proszę o uwagę ja to poprawię a nie o usuwanie wpisu.



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Ostatnio edytowano 23 lis 2011, 20:13 przez kuzawa, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2011, 18:54 
http://teslacoil.republika.pl/ - Tuż po lewej stronie na dole wejdz w DOWNLOAD tam czeka program do pobrania.. Transformatorów o różnych parametrach po prostu nie łączy się. Odpowiedz na większośc pytań zadanych przez ciebie znajdziesz w sieci.


Góra
  
 

PostNapisane: 18 lis 2011, 23:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
to nie są transformatory o rożnych parametrach i gdybym nic w sieci nie znalazł to bym tu nie pisał a TCD to syf bo korzysta z uproszczonych wzorów dowodem na to są marne iskierki ... gdybyś poczytal forum forum to byś to wiedział



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2011, 00:27 
kuzawa napisał(a):
to nie są transformatory o rożnych parametrach i gdybym nic w sieci nie znalazł to bym tu nie pisał a TCD to syf bo korzysta z uproszczonych wzorów dowodem na to są marne iskierki ... gdybyś poczytal forum forum to byś to wiedział

Skorzystaj z tego programu, to że dzejwor ocenił TCD mianem programu wyliczającego bzdury to o niczym nie świadczy. Sam opierałem się na tym programie i o dziwo moja Tesla za pierwszym razem zaczęła działac. Miałem 70cm wyładowania przy 583Watach mocy. Jeśli masz marne iskierki to musisz zestroic obwody (pierwotne-wtórne) tak żeby iskierki wydłużyły się :D. Jeśli to nie przyniesie efektu to zostaje kupic transformator o większej mocy.


Góra
  
 

PostNapisane: 19 lis 2011, 10:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
hmm no może i masz racje próbowałem na wszystkie sposoby zestroić układ ty a odpowiesz mi na pytanie jakie uzwojenie zastosować i jak przełączać pomiędzy natężeniami 37/45 mA



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 00:12 
kuzawa napisał(a):
hmm no może i masz racje próbowałem na wszystkie sposoby zestroić układ ty a odpowiesz mi na pytanie jakie uzwojenie zastosować i jak przełączać pomiędzy natężeniami 37/45 mA

Może prościej byłoby mi odpowiedziec na pytania gdybyś zamieścił jakieś zdjęcia.


Góra
  
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 12:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Tak Szkielet twoja tesla za pierwszym razem zadziałała .... Nie będę przypominał ile razy zjarałeś trafo zasilające bo nie pamiętam :P. Co do TCD to jest syf bo wylicza tesle od dupy strony. Nigdy nie dobieramy wtórnego do pierwotnego - zawsze odwrotnie. Najlepsze w tamtym programie jest to ze każe dobierać toroid empirycznie :D:D:D. Jest javatc jest teslamap a ludzie dalej liczą w badziewnym TCD nie aktualizowanym od prawie 11 lat. Co do tesli. Przy takiej skali najlepiej zrobić stożek. Pod jakim kontem ? pod takim jaki się najbardziej wizualnie podoba :D Nie ma to większego znaczenia w tym przypadku. Proponuję jednak wtórne 100mmx450mm. nawijane drutem 0.5mm do tego toroid ze spiro 110mm średnicy zewnętrznej 30cm. To da około 280kHz rezonasowej. Obwód pierwotny przy założeniu ze drut ma 4mm przerwa miedzy drutami 6mm a stożek jest pod kontem 40 stopni a średnica pierwszego zwoju 13cm to potrzebujesz około 10 zwoi. i powinno stroić w okolicy 7-8 zwoju a 10 bo program może się mylić :P Cały czas zakładam ze masz kondensator 15nf i wydajność zasilania 40mA przy 9kV. Program mówi że mozna z tego setupu wycisnąć około 80cm wyładowania.

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 14:29 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Dzięki kolego Dżejwor tutaj zamieszczam zdjęcia traf zasilających
na pierwszym zdjęciu tabliczka znamionowa na następnym pokrywa trafa a kolejne pokazują co się znajduje pod pokrywą aby zabezpieczyć trafa przed spaleniem






Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D
Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 14:35 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
tutaj zdjęcia wnętrzności <oba trafa mają to samo>


Komentarz: to co sie znajdowało pod pokrywą


Komentarz: tutaj obok tego czegoś zalanego nie wiem jak to nazwać




Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D
Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 14:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
tutaj zdjęcia kondów






Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D
Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 20:29 
Wychodzi na to, że mamy takie same kondensatory rezonansowe. :lol:

IMG00012-20110724-1544.jpg


[quote="Dżejwor"]Tak Szkielet twoja tesla za pierwszym razem zadziałała .... Nie będę przypominał ile razy zjarałeś trafo zasilające bo nie pamiętam.
Za pierwszym razem jakbyś chciał wiedziec to przepalił mi się kondensator kanapkowy a pierwszy transformator jaki miałem to był 10KV 50mA 583VA, który wg mnie był najmocniejszy z pośród tych co miałem pózniej.(Co do kondensatora kanapkowego: Jego żywotnośc zależy od jakości wykonania. u mnie niestety wykonanie nie należało do najlepszych. Mój transformator sfajczył się gdy użyłem gotowych kondensatorów marki: Unitra,Telpod (olejowe) myślałem,że maksymalne napięcie 1600V przewidziane jest dla AC ale jak trafo zjarało się to uświadomiłem sobie, że podane max napięcie na obudowie tyczy się DC. Nie mam zamiaru ujawniac kto doradzał mi aby zastosowac takie kondy :)


Góra
  
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 22:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Witam HVtowców
A co to za kondy ? te z allegro "olejowo próżniowe" ?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 22:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja ci szkielet doradziłem te kondy bo w moim klasyku one działały bez problemu :]. Co spierdzieliłeś do teraz nie wiem i jak to robisz że palisz trafa od neonów to nie wiem :P bo takie trafo to można zewrzeć włączyć i iść na obiad i nic mu nie będzie jak wrócisz ale mawiają że diabeł zamknął Niemca Polaka i Chińczyka w 3 osobnych pustych pomieszczeniach i dał im po dwie stalowe kulki. Po tygodniu Polak jedną zgubił drugą zepsuł więc wszystko się da :D


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2011, 22:36 
Mania-C napisał(a):
Witam HVtowców
A co to za kondy ? te z allegro "olejowo próżniowe" ?

Mania C - To są kondensatory próżniowo/teflonowe.


Góra
  
 

PostNapisane: 21 lis 2011, 19:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
możecie mi odpowiedzieć co to za ustrojstwa są w tych trafach od neonów? xd widzę, że temat się rozkręca jeśli możecie podzielcie się sugestiami jaka waszym zdaniem tesla była by najlepsza proszę podać dokładne parametry uzwojeń itp. czy zgadzacie się z Dżejworem?a co do kondów na allegro 25 zł szt. i jeszcze dwie do kupię w najbliższym czasie



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 00:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć.
Ja miałem ostatnio wątpliwą przyjemność rozbierać takie trafa od neonów. Okazuje się że w większości siedzi przetwornica 230VAC/320VDC jakiś scalak i dwa mosfety. Regulacja szerokością impulsu i trafo ferrytowe niewiadomego pochodzenia- zalane żywicą. Tak więc wnioskuję że jeżeli budować teslę to razem z trafem a przynajmniej nie używać neonowego. Tera to nic nie wiadomo co w czym siedzi dla obniżenia kosztów.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 17:37 
slu_1982 napisał(a):
Cześć.
Ja miałem ostatnio wątpliwą przyjemność rozbierać takie trafa od neonów. Okazuje się że w większości siedzi przetwornica 230VAC/320VDC jakiś scalak i dwa mosfety. Regulacja szerokością impulsu i trafo ferrytowe niewiadomego pochodzenia- zalane żywicą. Tak więc wnioskuję że jeżeli budować teslę to razem z trafem a przynajmniej nie używać neonowego. Tera to nic nie wiadomo co w czym siedzi dla obniżenia kosztów.

Dokładnie tak jak Slu1982 pisze, że trafo które chcemy przeznaczyc do budowy Tesli nie powinno zawierac w sobie żadnej elektroniki, płytek. Teraz gdzie się nie rozejrzy to wszędzie w urządzeniach siedzi Aluminium. Najlepiej jest stosowac trafa od neonów, które są w metalowej obudowie.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
czyli takie jak te mam? i wytłumaczcie mi czemu tam jest napisane 37/45 mA a nie naprzyklad 45 mA albo samo 37mA



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:48 
kuzawa napisał(a):
czyli takie jak te mam? i wytłumaczcie mi czemu tam jest napisane 37/45 mA a nie naprzyklad 45 mA albo samo 37mA

Tak jest napisane bo uzwojenie wtórne jest dzielone czyli składa się z dwóch cewek. środek wtórnego jest zazwyczaj łączony z rdzeniem transformatora. 37mA masz na krańcowych zaciskach a 45mA między środkowym odczepem uzwojenia a jednym dowolnym z krańcowych zacisków.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
jak tam patrzałem to nigdzie nie było środkowego odczepu były dwa przyczepy do wejścia i dwa do wyjścia chyba ze by jedno pod uziemienie podłączyć problem w tym ze sa dwa jedno odchodzi od listwy mocującej a drugie właśnie nie wiem jest pomiędzy odczepami od wysokiego napięcia



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO