Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 maja 2018, 20:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 22 lis 2011, 22:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
kaloryfery nie są uziemnione ale mam doskonały uziom w postaci rury wkopanej na metr w ziemię o dł. 15 m rura ta prowadzi od studni i jest uszkodzona w pewnym miejscu :) mierząc oporność między uziomem z gniazdka a tym od rury opór wynosił zaledwie kilka om przypuszczam, że wystawie te trafka od neonów na allegro i kupie te z mikrofalówek 4 sztuki i połączę wtórne szeregowo + zastosuje ograniczniki po stronie pierwotnej w postaci żarówek :D jak myślicie dobry pomysł? poniżej dodaje zdjęcie z tabliczką zaciskową tak szkielet to jest zdjęcie twojego trafa, ale u mnie wszystko wygląda indentycznie

N.JPG




Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D
Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 22:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Prawdopodobnie te trafa się też nadają. Rozwiązanie z MOTami jest całkiem dobre ale cholernie niebezpieczne. Wypadało by je utopić w oleju. Prąd jałowy takiego transformatora będzie znaczny gdyż trafa z mikrofalówek są dość budżetowe i mają cholernie dużą gęstość prądu.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 23:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
hmm ale ja tu mówiłem żeby zrobisz ograniczanie do np 700 W i by pasowało :D nie chodzi mi o to żeby korki wysadzić bo będzie brało np 4000W :D chociaż mogłoby bo mam grubsze kable pociągnięte ale wole się nie bawić w takie coś z wiadomych względów kusi mnie, żeby rozebrać te trafa od neonów i zobaczyć co ewentualnie się da przewinąć , poprawić jak kolega szkielet wcześniej wspomniał te trafa są zalane jakimś płynem czy żywicą wiem że moje mają korek z plastiku wetkany na wcisk z stąd domysł ze tam wlany olej :D



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 23:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Raczej tam niema oleju. Nie widziałem jeszcze tego typu trafa zalanego olejem. Prawdopodobnie są zalane epoksydem którego nic nie ruszy :/ Szkielet takich kilka spalił i rozbierał i było to twarde wiec sugeruje epoksyd może też być inna żywica. Przewijać niema sensu.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 23:37 
wiem że moje mają korek z plastiku wetkany na wcisk z stąd domysł ze tam wlany olej :D[/quote]

Pod tym korkiem, zaślepką znajdziesz nic innego jak połączenie jak to się mówi: dwa druciki skręcone na ryja.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 16:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia pierwsze przedstawia wyprowadzenie jednego uziemnienia do listwy ocynkowanej nie wiem z skąd ono wychodzi <proszę o odpowiedź> a drugie zdjęcie tabliczki zaciskowej proszę zwrócić uwagę ze tam jest drugie uziemnienie znajdujące się pod kablem od sieci trzecie przedstawia zdjęcie korka powiedzcie czy są one jakim płynem zalane czy twarda żywicą :D mam poymsł , żeby połączyć wtórne równolegle tak aby dawały 90 mA otoż tak jak kolega szkielet wspomniał podłączę cewkę od wtórnego jednego trafa tak aby dawała 45 mA jak wcześniej wspomniałem trafa są identyczne czy połączenie równoległe będzie bezpieczne zdjęcia są w kolejności od końca







Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D
Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 16:27 
Jeżeli oba trafa mają identyczne napięcia i natężenie prądu na wtórnym to można łączyc równolegle. wyjdzie 74mA 9KV. Tylko pamiętaj o tym, że uzwojenia muszą byc w fazie L-L N-N.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 18:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
i się znowu pytam czy w takiej konfiguracji można zrobić 90 mA 4,5 kV?i kolego szkielet pomyliłeś się jak wtórne połączę równolegle to powinno dać 4,5 kV a nie 9 jak przy połączeniu w szeregu :D



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 19:07 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 20:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Kolego dzięki ten schemat naprawdę mi pomoże :D ale czy jest możliwe uzyskanie takiego natężenia bo ja osobiście nie dowierzam zrobiłeś coś jak by tuning :D w ogóle z skąd miałeś pojęcie jak to po podłączać ? TERAZ SIĘ BOJE TO PODŁĄCZYĆ BO NIEBEZPIECZNA MOC SKUTECZNA WYNOSI 666 WATÓW ...



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 21:34 
kuzawa napisał(a):
Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia pierwsze przedstawia wyprowadzenie jednego uziemnienia do listwy ocynkowanej nie wiem z skąd ono wychodzi <proszę o odpowiedź> a drugie zdjęcie tabliczki zaciskowej proszę zwrócić uwagę ze tam jest drugie uziemnienie znajdujące się pod kablem od sieci trzecie przedstawia zdjęcie korka powiedzcie czy są one jakim płynem zalane czy twarda żywicą :D mam poymsł , żeby połączyć wtórne równolegle tak aby dawały 90 mA otoż tak jak kolega szkielet wspomniał podłączę cewkę od wtórnego jednego trafa tak aby dawała 45 mA jak wcześniej wspomniałem trafa są identyczne czy połączenie równoległe będzie bezpieczne zdjęcia są w kolejności od końca

Jakie napięcie na uzwojeniu wtórnym ma powyższe trafo i jaki prąd w mA ?


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2011, 21:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Pytanie jest zasadnicze: czy oba trafa dają identyczne napięcie? jesli nie to nie można ich połączyć równolegle. Można teoretycznie połączyć szeregowo i wyjdzie na to samo - wyższe napięcie mniejszy prąd ta sama moc. 74mA jest optymistyczne :P w praktyce bezpieczne dla traf jest jakieś 60mA - rozpływ prądów nigdy nie będzie idealnie równy bo uzwojenia nie są identyczne.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 10:25 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Witam. Podepnę się pod sprawy uziemiania a dokładnie podłączanie pod bolec neutralny w gniazdku. Polska jest krajem w którym normy obowiązują od paru lat. Pal licho jeżeli układ sieci, która doprowadza nam prąd do budynku to TN-C. Wtedy mamy przewód fazowy i ochronno-neutralny...czyli przewód neutralny jest galwanicznie połączony z bednarką na podstacji i co jakiś czas na linii przesyłowej. Oczywiście nie ma pewności, ze nawet tam uziemienie na właściwe parametry...a wiem o czym mówię. Nawet teraz podczas przejścia - najczęściej w skrzynce licznikowej odbiorcy - z układu TN-C na TN-S zdarza się, że punkt wspólny nie jest uziemiany, a nawet gdyby to nikt nie patrzy na oporność uziemienia, czasami bednarka to tylko tak dla pozoru wisi na ścianie i kończy się 20 cm pod ziemią...niestety. Bardzo często się jeszcze zdarza, że występuje układ sieci TT a wtedy przewód neutralny to neutralny i nie ma połączenia z bednarką. Podłączenie tesli do gniazdka z takim układem sieci spowoduję że podłączymy się bezpośrednio pod zacisk N na transformatorze 15/0.4kV, a z ziemią połącza nas tylko pojemności kabli, transformatora, itp.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 19:19 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
jak już wcześniej wspomniałem jedno trafo ma prąd 45 mA 4,5 kV drugie trafo jest identyczne czyli uzwojenia tez te same trafa z jednej firmy te same obudowy te same napisy ten sam rok produkcji :)



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 19:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
No to możesz spinać równolegle :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 19:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Ze schematem połączeń, który podał szkielet s1 jest wszystko ok ? bo trochę mu nie ufam jak mówisz ze tyle traf spalił <bez urazy kolego szkielet>
Nawiązując do twojej DRSSTC ile na nią wydałeś ? < w przyszłości zamierzam odłożyć 3 tysie :D>



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 19:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zależy na którą. Na tą w avatarze poszło około 4kzł już :P ale miałem bardzo tanio IGBTki i bardzo tanio kondy do MMC. Na dzień dzisiejszy 3kzł starczy ci na kondę i może na IGBT :D na te dwie mniejsze po jakiś 1500zł


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 19:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
a no to myślę, że będziesz na forum za 5 lat to mi udzielisz rady :D odpowiesz na pytanie o schemat szkieleta s1 ? a modulacja dźwiękiem ile kosztuje?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 20:02 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Modulacja dźwiękiem to tylko do drsstc/sstc/vttc nie kosztuje jakoś specjalnie dużo :P światłowód 80zł nadajnik/odbiornik 150zł + mikroprocek i oprogramowanie i tu sie zaczyna problem bo aj swojego oprogramowania nie udostępnię :]


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2011, 20:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
hehe pewnie jakieś tajne ? ale koledze z forum mógłbyś upchnąć za grosze co nie ? :D poniższe zdjęcia przedstawiają prace mojej sgtc z lampa sodowa :D i świetlówką to moja starsza wersja ale będzie przebudowana
Odnośnie traf mam pytanko otóż jak tam pisze 4,5 kV-E-4,5kV to czyli jak podłączę z jednego wyprowadzenia i z drugiego to będzie 9kV na wyjściu ?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO