Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 paź 2018, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:59 
Spójrz na moje trafo. widac dwa idące w bok druty które połączone są z rdzeniem a rdzeń jest uziemiany. u mnie jedna cewka jest w stanie dac 4KV i prąd o natężeniu 68mA natomiast dwie cewki dają już 8KV ale natężenie prądu jest już mniejsze czyli 50mA.


Ostatnio edytowano 22 lis 2011, 19:06 przez szkielet-s1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 19:03 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
tylko ze moje jest w obudowie i przypuszczam ze zalane olejem transformatorowym wiec nie wiem jak są połączone cewki wtórnego więc dwa odczepy trzeba połączyć a uziemienie potraktować jako drugi odczep?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 19:11 
kuzawa napisał(a):
tylko ze moje jest w obudowie i przypuszczam ze zalane olejem transformatorowym wiec nie wiem jak są połączone cewki wtórnego więc dwa odczepy trzeba połączyć a uziemienie potraktować jako drugi odczep?

Zmierz sobie przejście od jednego zacisku krańcowego do rdzenia i od drugiego zacisku krańcowego do rdzenia. U ciebie musisz wykorzystac dwa zaciski krańcowe i to będzie najlepsza opcja.
Z tego transformatora o mocy 300W przy napięciu 9KV będziesz miał prąd max o natężeniu 37mA.

kuzawa napisał(a):
tylko ze moje jest w obudowie i przypuszczam ze zalane olejem transformatorowym wiec nie wiem jak są połączone cewki wtórnego więc dwa odczepy trzeba połączyć a uziemienie potraktować jako drugi odczep?

W żadnym wypadku twoje trafo nie jest zalane olejem. Całe trafo zalane jest jakąś tam nie znaną mi masą plastyczną. w moich transformatorach od neonów rdzenie wstawione były w metalową obudowę i zalane tworzywem sztucznym. Do żadnego rdzenia nie podpinaj się. Skup się tylko na dwóch zaciskach krańcowych WN :D


Ostatnio edytowano 22 lis 2011, 19:49 przez szkielet-s1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 19:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
aha myślałem ze są oleje zalane :D ty a da się jakoś zwiększyć do 45 mA bo przecież tam pisze kurde ze 37/45 wiec powinno dać się wycisnąć przy 0,037 A * 9000V = 333W a nie 400 jak napisałeś dlaczego występują tak duże straty mocy na rdzeniu?

slu_1982 napisał(a):
Cześć.
Ja miałem ostatnio wątpliwą przyjemność rozbierać takie trafa od neonów. Okazuje się że w większości siedzi przetwornica 230VAC/320VDC jakiś scalak i dwa mosfety. Regulacja szerokością impulsu i trafo ferrytowe niewiadomego pochodzenia- zalane żywicą. Tak więc wnioskuję że jeżeli budować teslę to razem z trafem a przynajmniej nie używać neonowego. Tera to nic nie wiadomo co w czym siedzi dla obniżenia kosztów.


hmm tam na płytce jest wyjście +/- to może by sprawdzić podczas pracy czy rzeczywiście jest tak jak mówisz czy jest to zbyt niebezpieczne ? albo podłączyć to pod jakieś małe trafo 37.4 V 5 A i zobaczyć jaki prąd daje na wyjściu?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 19:52 
45mA będziesz miał przy 4,5KV czyli na jednej połówce wtórnego. Chyba nie da się naciągnąc prądu do 45mA przy 9KV.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
o kurde ty to jak by podłączyć tak : pierwotne dać równolegle a jedna cewkę od wtórnego podprowadzić do drugiej cewki od wtórnego?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:02 
hmm tam na płytce jest wyjście +/- to może by sprawdzić podczas pracy czy rzeczywiście jest tak jak mówisz czy jest to zbyt niebezpieczne ? albo podłączyć to pod jakieś małe trafo 37.4 V 5 A i zobaczyć jaki prąd daje na wyjściu?[/quote]
Najlepiej to jakbyś podłączył trafo do prądu następnie wziął kawałek druta i przykręcił do jednego z zacisków i szukał najdłuższego łuku. najpierw pomiędzy X1-X2, Potem pomiędzy X1-Rdzeń (Oby jak najkrócej uzwojenie wtórne było obciążone w ten sposób) transformatora. Wez zrób zdjęcie tabliczki zaciskowej i wklej w tym temacie.

kuzawa napisał(a):
o kurde ty to jak by podłączyć tak : pierwotne dać równolegle a jedna cewkę od wtórnego podprowadzić do drugiej cewki od wtórnego?

Te dwie cewki są już połączone ze sobą szeregowo w środku.


Ostatnio edytowano 22 lis 2011, 20:15 przez szkielet-s1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
co to jest ta tabliczka zaciskowa? ja znam tylko znamionową aa i jeszcze jak bym badał długość luku to chyba lepiej dać jakieś ograniczenie w postaci żarówek podłączonych szeregowo do pierwotnego odpowiadających mocy trafo proszę o udzielanie odpowiedzi :D P.S adminie mogłeś napisać na prv a nie zaśmiecasz forum <joke>



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Ostatnio edytowano 22 lis 2011, 20:21 przez kuzawa, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Proszę o nie pisanie postu pod postem jeśli różnica między nimi wynosi mniej niż 24 godziny. Tyczy się to obydwu kolegów: kuzawa i szkielet-s1


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:32 
kuzawa napisał(a):
co to jest ta tabliczka zaciskowa? ja znam tylko znamionową aa i jeszcze jak bym badał długość luku to chyba lepiej dać jakieś ograniczenie w postaci żarówek podłączonych szeregowo do pierwotnego odpowiadających mocy trafo proszę o udzielanie odpowiedzi :D P.S adminie mogłeś napisać na prv a nie zaśmiecasz forum <joke>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabliczka_zaciskowa
Nie wiem na czym polega u ciebie problem. Piszesz, że miałeś 40cm wyładowania. to że jest napisane 37mA\45mA na tabliczce znamionowej to nie należy wymagac już więcej od tego trafa bo tak jak pisałem nie da się naciągnąc natężenia prądu 45mA dla 9KV. 45mA dla 4,5KV, 37mA dla 9KV to wszystko :lol:


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
a no to to by było na tyle może jednak coś da się na to zrobić :D ja się nie poddam jak te trafa będą dawać 40 cm to się zrobi w wersji mini do pokoju :D tylko myślę czy podłączać bez uziomu czy podprowadzić na 1 piętro xd



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:42 
kuzawa napisał(a):
a no to to by było na tyle może jednak coś da się na to zrobić :D ja się nie poddam jak te trafa będą dawać 40 cm to się zrobi w wersji mini do pokoju :D tylko myślę czy podłączać bez uziomu czy podprowadzić na 1 piętro xd

Rdzeń obowiązkowo musi byc uziemiony.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
tylko do gniazdka na pewno go nie uziemnie czyli podprowadzić trzeba :D a co z wtórnym tesli czy to będzie bezpieczne ?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:48 
kuzawa napisał(a):
tylko do gniazdka na pewno go nie uziemnie czyli podprowadzić trzeba :D a co z wtórnym tesli czy to będzie bezpieczne ?

Uziemienie wez sobie z kaloryfera. Uzwojenie wtórne Tesli także musisz uziemic.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
kurde tylko wtedy max wyładowanie w nowej obudowie by wyniosło pewnie 60 cm do 70 pewnie co? a co się stanie jeśli nie uziemnie wtórnego przebicia ?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:54 
kuzawa napisał(a):
kurde tylko wtedy max wyładowanie w nowej obudowie by wyniosło pewnie 60 cm do 70 pewnie co? a co się stanie jeśli nie uziemnie wtórnego przebicia ?


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 20:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
tak wiem widziałem to , ale słyszałem o gościach na elektrodzie którzy podłączali bez uziemnienia
Ciekawi mnie czy można by się dostroić jakimś nadajnikiem audio do uzwojenia wtórnego i czy można by puszczać muzę ?



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 21:31 
kuzawa napisał(a):
tak wiem widziałem to , ale słyszałem o gościach na elektrodzie którzy podłączali bez uziemnienia
Ciekawi mnie czy można by się dostroić jakimś nadajnikiem audio do uzwojenia wtórnego i czy można by puszczać muzę ?

W klasycznej cewce Tesli niema mozliwości puszczania muzyki. Można w SSTC,DRSSTC,VTTC i td.


Góra
  
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 21:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
chętnie bym się podjął zrobienia sstc gdybym tylko miał fundusze :D i potrzebną wiedzę bo z elektroniki jestem zielony a gdyby zrobić tak : wtórne traf szeregowo a następnie uziemnione końce potraktować jako wyjście a drugi odczep od cewki tez tak samo



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2011, 22:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
SSTC da się zmieścić w 300zł ale efekty będą gorsze niż z tego klasyka. Uziemianie o kaloryfer tylko jeśli masz 10 000% pewności że kaloryfery są uziemione bo wcale być nie muszą. Znane są mi przypadki poprawnej pracy nieuziemionej SSTC klasyka a nawet DRSSTC ale generalnie zasada mówi że każdą teslę uziemiamy uziomem innym niż z gniazdka. Ludzie w stanach często wykorzystują zero instalacji elektrycznej przy czym przy ich układzie sieciowym jest to względnie bezpieczne.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO