Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 04:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

PostNapisane: 15 sty 2012, 23:03 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Witam zainteresowałem się budowa SSTC klasy E ze strony
http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=4MHzclassE1
Jest to moja pierwsza konstrukcja SSTC . Ale napotkałem kilka problemów ,
Na początku zbudowałem driver 4MHz i na wyjściu tego drivera miałem następujący przebieg :
http://obrazki.elektroda.pl/6150599900_1326653572.jpg
ja dla mnie to trochę dziwny jest ten prostokąt , następnie dobudowałem ten wtórnik emiterowy wraz z kondensatorem 4,7 nF na wyjściu i uzyskałem taki przebieg :
http://obrazki.elektroda.pl/3604833600_1326653406.jpg
i tu składam pytanie do was koledzy co musiał bym zmienić w układzie żeby pozbyć się tych "brzydkich" kształtów w przebiegu prostokątnym ??
ustawienia oscyloskopu to 5V/dz i 50nS/dz

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 23:32 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Witamy na forum :)

A to są oscylogramy pod obciążeniem w postaci bramki mosfeta IRFP450? A czemu tak się dzieje to tu pokrótce: http://www.richieburnett.co.uk/temp/gdt/gdt2.html


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 00:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Sondy od oscyla są odpowiednio skompensowane ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 08:32 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Generator nie był obciążony , układ mam wykonany tylko do tego GDT , bo czekam aż mi rdzenie przyjdą . Jak będę miał już rdzenie to zabiorę się za resztę.
Tak sądy są odpowiednio skompensowane , sprawdzałem już dużo generatorów i pokazuje bez zarzutów . Na schemacie jak są te dwa początkowe tranzystory 2N3904 , gdy miałem je używane w układzie to zniekształcenia w przebiegu prostokątnym były większe , po usunięciu dolnego tranzystora uzyskałem przebiegi jakie tu dałem . Jeszcze pokombinuje z tą sondą i zobaczę


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 15:55 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Jak jest indukcyjność to zawsze należy badać pod obciążeniem, bramkę mosfeta można zastąpić nawet kondensatorem o podobnej pojemności, bez tego widać różne cuda.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 18:47 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Bawiłem się tą sondą od oscyla i też nie było różnicy .
Kolega wspomniał tu o kondensatorze zamiast mosfeta , wcześniej jak zniekształcenia były większe tak tylko do pomiaru podłączyłem rezystor do masy ( 100 Ohm) na wyjściu kondensatora 4,7 nF i przebieg wyglądał o wiele lepiej , bawiłem sie nawet zmiana rezystancji rezystora na kolektorze tranzystora 2N3904 i charakterystyka przebiegu też się troszkę polepszała . Popróbuję z tym kondensatorem i zobaczę rezultaty


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 20:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
to zrób filtr RC :) w takiej wersji 39R a nad nim równolegle 37R i 330pF :) to podłącz pomiedzy push pulla a Drive 4mhz


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 21:37 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
powolutku bo się trochę gubię ... to tak mam dać 37R równolegle z 330pF z drivera do push pulla ok :) a ten rezystor 37R do masy ? Bo napisałeś nad (mogłem coś źle zrozumieć )


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 21:47 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Ale po co mu ten filtr? Z postów eternal656 wynika, że testował wyjście sekcji na sucho i moim zdaniem nie ma co na to patrzyć - rzeczywisty układ będzie sterował mosfetem i sytuacja będzie wyglądała inaczej.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 21:56 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Ja się jutro postaram poszukać jakiegoś lepszego rdzenia do tego GDT ( bo te z materiału 3E25 pewnie we wtorek albo środę przyjdzie) i zbuduję ten pierwszy stopień wzmocnienia z IRF630 , jak będzie to tak samo wyglądało jak wcześniej to pokombinuję z tym filtrem RC .


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2012, 22:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
HVman często indukcyjność i pojemność stała ścieżek powoduje takie dzwonienia w dużych częstotliwościach , Dodatkowy problem to zmienna pojemność półprzewodników która komplikuje sprawy. Ja czasem w swoich eksperymentach stosowałem grupę dopasowań by wy stabilizować sygnał. Oczywiście zgodzę się z Tobą ze może to też być wpływ testów na sucho ale jeśli i tamto nie da rezultatu to warto spróbować z elementami RC W załączniku dołączone jest zdjęcie tzw, "przyśpieszacza"

Do autora Polecam rdzenie Amidon do Wcz zachowują dobre parametry właśnie przy Wcz.
Sygnał po przejściu przez stopień mocy z irf630 będzie miał kształt sinusa ;) to jest stopień mocy E wiec tak do końca nie jestem przekonany poco walczyć z "wpływem" HF jeśli na wyjściu mostu będzie sunus a nie prostokąt

Edit1
Zapomniałem jednego dodać zmniejsz ten kondensator za hef4049 do Max 100pF Ceramiczny
i zaraz za elementami RC warto dać do masy rezystor 1k

Pozdrawiam HVtowców

11.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2012, 09:47 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Tak na początku porobiłem wszystko to co napisał mi Mania-C :) i na sucho przebiegi się polepszyły .
Następnie zamontowałem GDT-ka i wzmacniacz klasy E .
Na początku uzyskałem następujący przebieg na wyjściu pierwszego GDT :
http://obrazki.elektroda.pl/4408689700_1327135407.jpg
Po zabawie ze zwojami przebieg się polepszył i wyglądał tak :
http://obrazki.elektroda.pl/5374158700_1327135569.jpg
Ale dalej widać w nim te oscylacje


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2012, 11:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
jeżeli posiadasz już ten dobry rdzeń- no właśnie jaki? to spróbuj go zapodać pomijając układ mania-c.
Ale należy pamiętać o tym: http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/4M ... 0nsdiv.JPG przecież na oscylogramie jest przebieg bramki IRFP450 :) który wygląda jak ten Twój pierwszy, noo prawie :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2012, 20:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Możesz próbować pominąć jak slu doradza w myśl ze każdy eksperyment może być dobry ... a co do strojenia ... jak dla mnie to coś jest nie tak z strojeniem Cx Lx pierwszego stopnia mocy
... Zdjęcie z załącznika to strojenie klasy E

... Moje ale dotyczy także wzorowania sie 100%towo na schematach z innych stron gdyż strojenie przebiega zwykle indywidualnie do własnego skonstruowanego prototypu :) (ahh jak ja to lubię :D:D:D - Prototypy )

PS podeślij jeszcze zdjęcie z
bramki tego IRF630
Drenu IRF630


Góra
   
 

PostNapisane: 2 lut 2012, 11:48 
Dołączył(a): 15.01.2012
Posty: 7
Tak w GDT użyłem rdzenia z materiału 3E25 .
Mania-C tak jak chciałeś zarzucam foty przebiegów IRF630
Pierwszy przebieg bramki :

Po zabawie ze zwojami na GDT uzyskałem taki :

Przebieg na Drenie :

Czasem na drenie zamias przebiegu takiego jak wyżej był taki :


Ostatnio edytowano 2 lut 2012, 16:15 przez hvman, łącznie edytowano 1 raz
Do wrzucania zdjęć z zewnętrznych serwerów należy używać tagów [pic][/pic], mimo tego polecam wrzucać przez system załączników.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lut 2012, 11:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
2 Przebiegi drenu świadczą o tym ze przełącza się/przełączasz prace oscyloskopu DC/AC AC/DC i masz na 2giej fotce napięcie zasilania DC + napięcie AC z sygnału bramki teraz trik jest taki...
Nasz tranzystor MOS na w większości przypadków ma (Gate traschold) czyli tzw próg otwarcia 2,7V
Ustawiasz stałą formę napięcia DC poprzez dzielnik i do tego dokładasz sygnał przemienny z GDT
który zazwyczaj waha się w zakresie +4V P/P (przy przekładni 9/4)
Co dzięki temu uzyskujesz ? A no Próg od którego otwiera się tranzystor na więcej prądu niż normalnie otworzył by się z samego gdt Gdyż 2,7V(DC) + 4V(AC.peak+) = 6,7V a to otworzy tranzystor (czytam z danych katalogowych IRF630)



Oznaczyłem czerwoną linią Czyli prawie 16A to spokojnie wystarczy na wysterowanie sygnału w klasie E
Teraz liczymy w 2gą stronę
+2,7V(DC) - 4V(AC.peak-) = -1,3V daje nam to zapas jeszcze 1,3V negatywnego napięcia w stosunku co do bramki mosfeta...
Poza tym niwelując próg uzyskujesz dłuższy czas otwarcia tranzystora gdyż niwelujesz czasy Trise i Tfall sygnału z bramki które mieściłby by się w zakresie progu otwarcia ...


Moje zalecenia

Kształt sygnału na drenie według mnie wskazuje na zbyt małe Cx wzmacniacza klasy e
Oscylacje mogą wynikać również z złego materiału który użyłeś na Lx...
Zmień także ten dzielnik z rezystorów na jakąś Vrke będzie ci prościej dopasować te napięcie progu DC .
Dołóż diode zenera równolegle z tym kondensatorem 10n tak by nie było możliwości
ustawienia progu otwarcia więcej niż np 3.7V to w zupełności wystarczy
I jeszcze jedno choć jest niewiele schematów w sieci z "teslami klasy E" i w 80% za kondensatorem Cx rzadko spotykam L match to być może błąd bo takie drivery wymagają dużej ilości czasu poświęconego na strojenie także trzeba eksperymentować ;)

Pamiętaj ze klasa E to nie tylko GDT jest tu sporo rzeczy które trzeba wziąć pod uwagę takich jak Indukcyjność rozproszenia (czyli między innymi odpowiednie nawijanie cewek)
Pojemności własne ... Pojemności pasożytnicze ... Rezonanse własne ...

Pozdrawiam HVtowców ;)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO