2 Przebiegi drenu świadczą o tym ze przełącza się/przełączasz prace oscyloskopu DC/AC AC/DC i masz na 2giej fotce napięcie zasilania DC + napięcie AC z sygnału bramki teraz trik jest taki...
Nasz tranzystor MOS na w większości przypadków ma (Gate traschold) czyli tzw próg otwarcia 2,7V
Ustawiasz stałą formę napięcia DC poprzez dzielnik i do tego dokładasz sygnał przemienny z GDT
który zazwyczaj waha się w zakresie +4V P/P (przy przekładni 9/4)
Co dzięki temu uzyskujesz ? A no Próg od którego otwiera się tranzystor na więcej prądu niż normalnie otworzył by się z samego gdt Gdyż 2,7V(DC) + 4V(AC.peak+) = 6,7V a to otworzy tranzystor (czytam z danych katalogowych IRF630)
Oznaczyłem czerwoną linią Czyli prawie 16A to spokojnie wystarczy na wysterowanie sygnału w klasie E
Teraz liczymy w 2gą stronę
+2,7V(DC) - 4V(AC.peak-) = -1,3V daje nam to zapas jeszcze 1,3V negatywnego napięcia w stosunku co do bramki mosfeta...
Poza tym niwelując próg uzyskujesz dłuższy czas otwarcia tranzystora gdyż niwelujesz czasy Trise i Tfall sygnału z bramki które mieściłby by się w zakresie progu otwarcia ...
Moje zalecenia
Kształt sygnału na drenie według mnie wskazuje na zbyt małe Cx wzmacniacza klasy e
Oscylacje mogą wynikać również z złego materiału który użyłeś na Lx...
Zmień także ten dzielnik z rezystorów na jakąś Vrke będzie ci prościej dopasować te napięcie progu DC .
Dołóż diode zenera równolegle z tym kondensatorem 10n tak by nie było możliwości
ustawienia progu otwarcia więcej niż np 3.7V to w zupełności wystarczy
I jeszcze jedno choć jest niewiele schematów w sieci z "teslami klasy E" i w 80% za kondensatorem Cx rzadko spotykam L match to być może błąd bo takie drivery wymagają dużej ilości czasu poświęconego na strojenie także trzeba eksperymentować

Pamiętaj ze klasa E to nie tylko GDT jest tu sporo rzeczy które trzeba wziąć pod uwagę takich jak Indukcyjność rozproszenia (czyli między innymi odpowiednie nawijanie cewek)
Pojemności własne ... Pojemności pasożytnicze ... Rezonanse własne ...
Pozdrawiam HVtowców