Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 2 cze 2023, 17:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Tytuł: Rezonator HF
PostNapisane: 3 paź 2010, 18:17 
Moderator
Pochwały: 8
Witam
Czy ktoś w was posiada schemat rezonatora opartego na wzmacniaczu klasy E powyżej 7 Mhz?

Pozdrawiam

PostNapisane: 3 paź 2010, 19:28 
Administrator
http://www.stevehv.4hv.org/classEsstc.htm hm tu jest co nie co na ten temat. Ja tez próbowałem swoich sil jednak nie wyszło to fajnie chociaż w pewnym momencie przy dobrym kondensatorze rezonansowym zobaczyłem wyładowania 10cm ale po chwili kondensator został przebity. Dużo ciepła w radiator idzie i nie podoba mi się ogólnie ciśnięcie takich częstotliwości w mosfety :P Chyba ze zastosujemy jakieś lepsze i szybsze o mniejszej pojemności bramek to możne i wyjdzie coś ciekawego. Schemat będzie wszędzie taki sam prawie ;)

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

PostNapisane: 3 paź 2010, 19:31 
Tlock coś takiego prezentował ostatnimi czasy na elektrodzie.

PostNapisane: 3 paź 2010, 19:44 
Moderator
Co do schematu hmm ..to jest z powrotem FB a ja klecę jak narazie z rezonatorami kwarcowymi. jest trudniej bo trzeba to stroić co przysparza dość sporo problemów i pochłania ogrom czasu. osiągnięcie na bramce odpowiedniego przebiegu tez jest trudne :/
wpadło mi w ręce trochę tranzystorów w.cz z radiostacji wiec możne coś wyjdzie nie zaszkodzi spróbować :) jak by ktoś miał jakieś ciekawe schem. to z góry dziękuje

Pozdrawiam

PostNapisane: 4 paź 2010, 07:45 
Administrator
http://www.richieburnett.co.uk/hfsstc.html tu jest coś o rezonatorze kwarcowym. Jeszcze gdzieś na 4hv widziałem fajny temat gdzie ludzie pokazywali swoje klasy E.

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]