Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 28 lis 2020, 00:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

PostNapisane: 29 mar 2012, 18:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Przebiegi z mojego cudaka

Aha dodam ze mój induktor ma 420uH (zmierzone) muszę zobaczyć jak to się zachowa jak będzie o połowę mniej


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2012, 20:19 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
d3211 - Fajne kondensatory,chyba mikowe do pieców indukcyjnych. Do DRSSTC idealne ale Musisz raczej połączyć po 3 lub 4 szeregowo bo 1.5kv na sztukę to trochę mało.



Mania-c
Dziękuję :) , też mi się generator rampy podoba .Niestety to na razie jedyny dokończony element całości.
Gdybyś budował swój generator to zrób wyjście cyfrowe na światłowód, bo masa bucka jest na potencjale sieci i jest trochę niebezpieczne połączenie generatora zwykłym przewodem. Ja teraz będę musiał zrobić separacje galwaniczną bucka od generatora rampy żeby mnie nie popieściło ;) .

Oscylogramy Masz ładne tylko tranzystor jakoś dziwnie się włącza . Jaki prąd i napięcie?


Mój buck przeszedł lifting ;) .Zamiast pojedynczych tranzystorów (które pójdą do drsstc ze względu na szybkość) wstawiłem stary klocek igbt BSM100 akuratny do pracy na 20-30KHz. Przy prądzie końcowym 80A jedynie lekko ciepłe są dławiki. Ciekawe jak będzie przy 150A .


Oscylogram -(25A/dz) wyjście bucka obciążone opornicą .


Góra
   
 

PostNapisane: 30 mar 2012, 07:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
R.M
No u mnie jedyne co się robi letnie to radiator przy 15A prądu wyjściowego (czyli maksymalnie zamknięty C-E) a dławiki są zimne... sadzę że dla SSTC to musi starczy zabezpieczenie nad prądowe wyjścia jest ustawione na 10A
Co do oscylogramów były robione pod małym obciążeniem bo zaledwie ok. 30W (żarówka) a Vzasilania to 100V czyli I pobierane około 0,3A
Z tąd masz tą hopkę przy wyłączeniu = oscylacja induktora
Przy obciążeniu żadu 200W ten przebieg się wyrównuje i już jest "kwadratowo"

Problem masy jest nawet słuszny ale jaki masz pomysł na ten światłowód ? Może jakby zrobić wzmacniacz klasy D i wysyłać PWM toslinkiem to możliwe by przeszło ...

Czym zasilasz RM Tego Buczka ? Duże trafo które daje 80A prądu o napięciu xyz ?

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 30 mar 2012, 16:52 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Zasilam tego cudaka ze starej spawarki 4kw z dowiniętym wtórnym. Po wyprostowaniu około 90V. Przy sterowaniu przebiegiem rampy średnia moc nie jest duża bo przerwy między kolejnymi rampami wynoszą minimalnie 80ms. Główny prąd pobierany jest z kondensatorów.

Do przesyłania rampy światłowodem zrobiłem modulator PWM z generatora NE555 i komparatora LM311 pracujący na 50kHz . Z drugiej strony jest demodulator czyli dolnoprzepustowy filtr aktywny na 8KHz.Na razie zamiast toslinka jest szybki optoizolator i działa to całkiem ładnie. Drugim możliwym rozwiązaniem jest zastosowanie optoizolatora liniowego IL300 ale nie testowałem tego.

Teraz kombinuję jak zrobić studzenie wodne dla tranzystorów w mostku DRSSTC. Te tranzystory nie mają izolowanych radiatorów a woda prąd przewodzi dosyć dobrze. Chyba że użyję destylowanej. ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 30 mar 2012, 17:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
olejowo lepiej o i po problemie ;) olej maszynowy silikonowy jest bliski gęstości wody to i pompka też nie powinna mieć ciężko :) RM dzięki za podpowiedz co do moda PWM

Jest tylko jeden problem nad którym się zastanawiam jak rozwiązać problem regulowania amplitudy :/ ? Przez PWM


Góra
   
 

PostNapisane: 31 mar 2012, 00:26 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Ja mam regulację amplitudy w generatorze rampy tym przełącznikiem 6-cio pozycyjnym co 1V. Można tam dać potencjometr tylko wtedy podczas regulacji amplitudy zmienia się jednocześnie czas rampy. Przy przełączniku jedna sekcja przełącza amplitudę a jednocześnie druga sekcja przełącznika koryguje przez oporniki czas rampy. Niestety wadą jest skokowa zmiana amplitudy ale nie wiedziałem jak to inaczej rozwiązać.

Przebieg z generatora rampy puszczam na modulator PWM potem nadajnik toslinka, odbiornik i demodulator. W modulatorze PWM należy tak ustawić R81 (schemat w załączniku) żeby przy maksymalnej amplitudzie rampy (w moim generatorze jet to 6v) przebieg PWM miał jakieś 95% wypełnienia.Na wyjściu out demodulatora powinien być prawie taki sam sygnał odwzorowany jak na wejściu modulatora (przynajmniej ja tak mam) ;) .


Z odbiornikami toslinka to trzeba uważać bo są bardzo podatne na zakłócenia elektrostatyczne i magnetyczne. W dużej DRSSTC (rozgrzebany projekt) musiałem zaekranować odbiornik w miedzianej puszce , inaczej były cyrki.


Nad studzeniem olejem też się zastanawiałem ale podobno znacznie gorzej odbiera ciepło i może dojść do przepływu laminarnego co zupełnie uniemożliwia przekazywanie temperatury.

SCHEMATIC1 _ analog_pwm ramp.pdf [11.65 KiB]
Pobrane 483 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2012, 14:28 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Dyskusja o nie-DRSSTC QCW na 4hv.org: http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum ... php?136490


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2012, 20:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Kolejna rosyjska QCW: http://translate.google.pl/translate?sl ... 58&act=url


Góra
   
 

PostNapisane: 18 kwi 2012, 21:23 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Zdjęcie tej tesli:



Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2012, 13:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, zobaczcie.....złożyłem generator rampy działa po prostu świetnie.. na filmiku jeszcze są rozkalibrowane czasy ale juz ustawiłem prawidłowo: wznoszenie max. 30ms, opadanie max. 6ms. Zastanawiam się czy jeszcze robić korekcje czasów przy zmianie amplitudy czy sobie to podarować..





rampssspcb.png

DSC07829.JPG



Dalej:
Kontroler D-ampa jest w drodze..jest to troszkę przerobiona kopia modulatora Goodchilda z dodanym opampem do wzmocnienia sygnału z bocznika na wyjściu Dampa robiące robiącego za element pomiarowy do ogranicznika prądowego. Jako kluczy użyje IGBTka CM300DY-24H, w raz z elektrolitem 10mF. Induktor który miałem wcześniej został rozłożony na potrzeby przetworki do dużej DR, ale mam rdzenie z materiału P3 EE85 więc się coś zmontuje. Hmm, jak mówiliście wcześniej moja konda rezonansowa jest na bardzo małe napięcie, więc postanowiłem złączyć po 3 szeregowo i dwa takie zestawy równolegle.. da mi to jakieś 15n/4,5kV więc powinno styknąć.. :] Nurtuje mnie kwestia dzielnika na wyjściu Dampa.. po po prostu zrobić jak wy?


to myhv damppcb.png


Dalej:)
Zrobiłem PCBka..jeszcze tylko induktor i elektrolita do igbtka przykęcić i może jakiś test.
DSC07843.JPG

DSC07842.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2012, 19:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, pierwsze testy mam za sobą i niestety muszę powiedzieć że nie udało mi się tego uruchomić..;/ Na początku niby coś działało ale potem się coś zepsuło i w rezultacie spaliłem kilka opampów i komparator za 30zł.... Zastanawiam się czy brnąć w to dalej czy może zrobić jakiś układ na TL494.. Jak w widzę w waszym układzie nie ma wejścia aktywacji do drivera tesli więc jak sądzę jest ono aktywowane na stałę. Pytanie tylko czy to jest dobry pomysł. Jeszcze jedno: czy w rozwiązaniu goodchilda z TL494 przy braku sygnału któryś tranzystor, oczywiście w topologii półmostka nie jest przypadkiem stale otwarty? Nie przydało by się czasem dać przed driverami bramek AND aktywowanych na czas trwania rampy? Czy klucze stale się przełączają utrzymując te 30V na mostku głównym..

Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2012, 01:51 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Ten układ działa tylko musisz wszystkie wzmacniacze operacyjne zasilić symetrycznie +15/-15V i dorzuć rezystor + potencjometr w sprzężeniu zwrotnym . Zamiast tego drogiego komparatora możesz zastosować LM311 i dodatkowo jeden inwerter HC14.

to myhv damp2.PNG

Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2012, 13:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Dzięki za odpowiedź.. no więc tak.. zmienię komparator na LM311 dodam rezystory na wejściu sprzężenia, ale czy nie powinien być tam dzielnik napięcia? Hmm.. mówisz zasilanie +-15V, pytanie jak sobie z tym poradzą bramki i przerzutnik.. należy to rozwiązać dodając dzielniki napięcia czy może wystarczy zasilanie symetryczne -+5V wszystkich opampów..Jeszcze jedno, co miałeś na myśli zmieniając połączenia koło wejścia rampy.. przy filtrze?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2012, 17:28 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Wzmacnicze TL082 muszą być zasilane symetrycznie w tym układzie ,ponieważ niektóre pracują w konfiguracji wzmacniacza odwracającego i potrzebują wtedy napięcia ujemnego.
Napięcie -5V to zbyt mało .Daj przynajmniej -7v.
W sprzężeniu zwrotnym wstaw tylko ten rezystor i potencjometr. Dzielnik utworzy sie w układzie z rezystorem R10 (oznaczenie ze schematu Goodchid-a). Ewentualnie dodaj dwie zenerki 5V. Komparatory lm339 zasil +15v/GND .

IC6A ma porównywać napięcie rampy z napięciem zadanym potencjometrem R5. Dlatego wejście + IC6A powinno być połączone z C2 przed rezystorem R3 a nie po rezystorze gdzie jest ciągle 0V utrzymywane przez IC7A (sumator prądów).
Budowałem ten układ i działał mi poprawnie. Jedyne zastrzeżenia miałem do siadającego lekko napięcia na wyjściu pod obciążeniem .

to myhv damp2.PNG



Ostatnio edytowano 14 maja 2012, 22:44 przez R.M., łącznie edytowano 1 raz
Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2012, 20:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, poprawiłem schemat... teraz lepiej?( sorka ja dopiero 1 technikum ;) ). Jak ktoś chce to wrzucę w wersji eaglowej. Generalnie wszystkie (prawie wszystkie) opampy zasilam +-15V i komparatory lm339 +15V.. więc wrzuciłem dzielniki napięcia przed układy zasilane +5v....nie wiem jak to się zachowa jak coś poda ujemne napięcie na jakąś bramkę...proszę o sugestie..

Pozdrawiam.



Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2012, 21:14 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Zrób tak jak narysowałem wcześniej bez dzielników na wyjściach lm339.
Wzmacniacze operacyjne to TL082 i je zasilasz +15v na pin 8 i -15V na pin 4.

Komparatory to lm339 i lm311. Lm339 zasilasz +15v na pin 3 a GND na pin 12. Każdy LM339 musi mieć rezystor 1k z wyjścia do +5V.

LM311 zasilasz +15V lub +5V na pin 8 , -15V lub -5V na pin 4, gnd na pin 1 , rezystor 1k od pinu 7 do +5V. Piny 5 i 6 w LM311 pozostaw wolne.

Inwertery 74hc14 też podłącz tak jak narysowałem bo inaczej będzie źle działać regulacja (R1 ,R2) czasu martwego IGBT.

Komparatory mają wyjścia typu otwarty kolektor. Dlatego są te rezystory podciągające 1k do +5v. Te układy same napięcia na wyjście nie podadzą.


Czy do sterowania bramek CM300 masz jeszcze jakiś driver , czy tylko te małe IC4/IC5 na płytce?

Pozdrawiam.

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 14 maja 2012, 12:54 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam już teraz rozumiem co z tymi napięciami..poprawiłem schemat. Zastanawiam się o co chodziło ci z tym deadtimem.... przecież jest zrobiony jak najbardziej poprawnie i działa na 100%. CM300 steruję bezpośrednio z tej płytki.. drivery bez problemu dają radę a są to VO3120..jako dowód zamieszczam oscylogram z bramek cm400dy-24h bez rezystora zwalniającego.... Jeszcze oglądnijcie schemat czy nie ma tam błędów bo zabieram się za PCB. A i jeszcze jedno.. czy na igbtku oprócz snubbera dawać jakieś gasiki/transile?
Pozdrawiam

DSC07846.JPG



Góra
   
 

PostNapisane: 14 maja 2012, 22:45 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Witam
Teraz schemat wygląda poprawnie ,ale najlepiej gdybyś zrobił układ próbny na tej płytce którą masz a potem wykonał nową płytkę.
Do IGBT wystarczy snubber na zasilaniu + duży elektrolit.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 maja 2012, 19:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Test setup:
DSC07849.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 17 maja 2012, 00:44 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
No no ładny igbt tam widzę :D . Tak jeszcze odnośnie schematu - jeśli dioda LED1 ma zaświecić przy przeciążeniu/zwarciu to powinna być odwrotnie i opornikiem do masy.

Moja konstrukcja wygląda obecnie tak ;) ;

Nad tym będzie kolejne pięterko z drsstc i kondensatorem rezonansowym.

Tak z ciekawości jakich tranzystorów użyjesz do drsstc?
A i dziękuję za pochwałę :D
Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO