Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 4 gru 2020, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

PostNapisane: 19 lut 2012, 11:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Tak też może być detekcja prądu w końcu mamy wspólna masę A

tzn co masz na myśli ? " jak w wzmacniaczach " ?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 13:35 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
A no taką topologię:


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 19:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Korzystając z chwili wolnego czasu niedzielnego zrobiłem layocik buka ... co prawda cudów tam nie ma bo większość elementów będzie z wylotu miedzy innymi igbt 30n60 i dioda 30pa60


Ja wychodzę z topologii klasycznej tak jak ruscy ... (1 tranzystor i dioda)



Ednit1
Z tego co widzę to zmienił☺o się miejsce wyjścia ale nie rozumiem czemu to miało by służyć ... ?



Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 20:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Kurde, za szybko Ci to idzie :D

EDIT:

Przenoszę temat do właściwszego działu.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 21:18 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Masa wyjścia powinna być podłączona przed rezystorami R13, R14 bo inaczej ograniczenie prądowe nie zadziała. 5V na zasilanie tl 494 to zbyt mało ( pracuje od 7 do 40V ) . c1 -100n powinien być mniejszy 1n lub mniej bo się układ wzbudzi.Poza tym wygląda OK. Re1Des to jakiś stabilizator napięcia?


Ostatnio edytowano 19 lut 2012, 21:32 przez R.M., łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 21:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Prawda bo do dojdzie rezystancja ścieżki ... Piwo polać R.M.owi :D ! Tak to stabilizator 5V


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 22:10 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Dziękuje za piwo :D Chyba zaraz sobie dłubne taką przetwornice.

EDIT:

Czy zastosowanie zamiast IXFH30N60 tranzystora IXFH26n50 (mosfet) jest dobrym pomysłem?


Ostatnio edytowano 19 lut 2012, 22:13 przez hvman, łącznie edytowano 1 raz
Posty scaliłem.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 22:19 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
30N60 to IGBT, aczkolwiek wielu producentów ma podobne oznaczenia więc powiedz nam Mania-C jaki to dokładnie tranzystor.

IXFH26n50 ma Rds(on) w wysokości 25mOhm więc bardzo słabo to widzę, aczkolwiek jeśli to ma być malutka cewka to czemu nie, tylko będzie musiała chodzić na stosunkowo niskim napięciu zasilania jeśli ma być to DR a jeśli SSTC to nie ma problemu i tylko dobrać odpowiednio impedancję pierwotnego.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 22:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
No właśnie nie wiem czy do dobrego działu to dajesz bo ja nie robię drki (uważam ze jeszcze za mało wiem by zrobić DRke) wiec ja robię SSTC + BUCK

Tranzystor to IGBT HGTG30N60 mam ich parę z wylotu , nie wiem do czego je upchać wiec po prostu pomyślałem o tej konstrukcji

A Co hvman masz jakieś wątpliwości do pracy IGBtów ?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2012, 23:01 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
No ja robię DR :D W sumie sam nie wiem czemu przeniosłem tu bo miałem do innych elektronicznych.

Co do IGBT, raczej nie, oprócz tych że kosztowały mnie 50zł (4szt IRG4PC50UD) :D Jak palić, to mosfety co mi leżą nieruszone od 3 lat...


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lut 2012, 07:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Nie za bardzo mam takie fety z wylutu które nie było by mi ich szkoda .mógłbym dać 53N50 w obudowie isotopa ale zostawiam je na bardzo dużą SSTC + OLTC . A tranzystory których mam sporo SPP20n50 nie nadają się z uwagi na RDSon (0.19Ohm) podobnie jak IRFP460 i masa innych. Wiec zostają IGBTy z wylutu ...

Kurde tak parze na poprawiacz błędów i wszędzie zamienił słowo "Z WYLUTU" na "Z WYLOTU" :/ ehh

Prace na tydzień będą wstrzymane bo mam delegacje z pracy. :/ szkoda


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2012, 16:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam,

w przerwach w budowie dużej Drki postanowiłem zająć się tematem QCW. Z dostępnych pod ręką części na razie udało mi się zmontować kawałek Bucka. Z pomocą przyszły rdzenie z niezrobionej jeszcze przetworki do dużej DR i IGBT 200A Mg200J2YS45 który powinien podołać zadaniu. W starym kontrolerze goodchilda na 494 niepokoi mnie ta opto-izolacja i 3 prostowniki dlatego spróbuję wpakować GDT do sterowania tego klocka. Załączam fotki:

DSC07625.JPG

DSC07626.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 26 lut 2012, 23:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Wdzie ze prace do przodu poszły :D dobrze dobrze :D ładny induktorek skąd tyle rdzeni masz D3211 i jaki materiał ?

Ja dziś zdążyłem tylko zrobić projekt pełnego mostka i to finał . muszę jeszcze sterownik SSTC zaprojektować ...


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lut 2012, 00:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Ja odpowiem za d3211 bo też mam te rdzenie: 15zł sztuka (kompletny rdzeń) za EE65 3C90 w http://www.margotplus.pl/cgibin/shop


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 08:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Mam ciekawy pomysł na induktor z cewki odchylenia CRT ale zobaczymy czy będzie to rzeczywiście działać :D (taki prawie troid z szczeliną ) :D

Obawiam się jednego w tym układzie sterowania klasycznego SSTC a mianowicie tego iż nie dojdzie do oscylacji. SSTC w ma większości to do siebie ze przy stopniowym zwiększaniu napięcia niekoniecznie startuje od 0V. Tzn Feedback nie łapie żadnych zmian napięć w czasie ...Czasem nie pomaga również rezystor zmieniający potencjał wejścia invertera feedback.
Chciałbym uniknąć stosowania oscylatorów startowych FB tak wiec postanowiłem postawić na PLL (sławetny CD4046) . Jako sterownik ma on pod tym względem zaletę ze potrafi wystartować rezonator od prawie 0V poprzez oscylator z pętli i już w pierwszych 500nS wejść w zapętlenie częstotliwości. Mimo iż ma też wadę gdyż pętla PLL nie reaguje natychmiast na zmiany częstotliwości to mam nadzieje ze przy tak dużych uzwojeniach parametr Q będzie na tyle duży ze minimalny rozjazd częstotliwości w pierwszej fazie oscylacji nie przeszkodzi w dalszej pracy przy podnoszeniu się napięć rampy ....

Co sądzicie o takim zastosowaniu pętli PLL?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 09:16 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Pętla PLL fajna rzecz i najważniejsze, że sprawdzona, więc wydaje się że nie będzie problemów.

Co do cewki z CRT, ciężko będzie przezwoić ją tak by zwoje dotykały rdzenia, wielkie to to i będzie siało, jak myślę.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 17:20 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Napięcie rampy nie spada do zera tylko do 30-35v .Takie napięcie powinno wystarczyć do prawidłowego wystartowania SSTC.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 19:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
A skąd R.M masz takowe ciekawe info ? To by tłumaczyło zastosowanie biasa które wykluczyło by problem z starem


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 19:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Cytat ze strony Goodchilda: "The ramp down is there to bring the voltage back down slowly after a burst so that you don't get a large "pop" in the output. I also usually bring the voltage back down to 30VDC and float it there so that the DRSSTC drive can start up oscillating correctly at the beginning of a burst. It's very important that there is not a large voltage sitting on the inverter input when it starts up because this can blow the inverter to kingdom come."


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 19:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Widzę ze coś przeoczyłem :) Dzieki za info ludziska ...

Edit 1:

Co prawda skończyłem pierwsze prototypy Sterownika SSTC dla QCW i Pełnego mostka SSTC ale będą jeszcze tam poprawki bo niekoniecznie wszystko mi się podoba.
Być może dzisiejszy dzień nie sprzyja mi w projektowaniu bo i tak czasem mam :/
Kondziołki 100nF przy każdym układzie są na dość długich ścieżkach ale to prawdopodobnie wyminę wlutowując na brutala konda na górze układu.

Driverek chcę wyposażyć w
-kontrole temperatury z tąd over temp które korzysta z wejścia Disable w CD4046
-Regulacje czasów martwych (układ 74hc14)
-Płynną manualną regulacje częstotliwości strojenia (VRKa przy wejściu PC1)

Technika osadzania tranzystorów mocy pełnego mostka jest taka sama jak w mojej nagrzewnicy indukcyjnej czyli przez poziomo osadzone gniazda ARK. Dlatego nie widać tam kluczy na PCB ;)

Zostaje jeszcze do zrobienia generator rampy i jutro powinienem mieć już wytrawione PCB...

Podsumowując mniej więcej to wygląda tak ...



Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO