Kolejne nowinki co do Sterownika wczoraj z ciekawości eksperymentowałem z filtrami dolnoprzepustowymi i zrobiłem krótkie porównanie RLC i RC
Stworzyłem 2 filtry RC i LRC o podobnych charakterystykach odcięcia i porównywałem 2 charakterystyki impulsowe
w późniejszej części przeniosłem wyniki do żywego obiektu czyli do sterownika i modulatora rampy.
Testy prowadziłem na symulatorze NI multisim oraz na stronie która osobiście mi się spodoba i zachęcam do symulacji filtrów
http://sim.okawa-denshi.jp/en/RLCtool.phpfiltr RC
R-10k
C-6.8nF
Filtr RLC
R-100R
L-200uH
C-1uF
Z poniższych wykresów widać ze filtr RC praktycznie nie zareagował na impuls co określa wykres impuls respons.
Co znaczy ze układy do pracy impulsowej (takiej w jakiej pracuje toslink) się nie nadaje ... jego czas w jakiej nastąpi reakcja od poddania impulsu jest zadługa a sama obwiednia czasów opadania impulsu jest za szybka
Poczęci jest to zależne od wielkości kondensatora C w filtrze ale trzeba pamiętać ze wraz z zwiększeniem C jeszcze bardziej zwiększamy czas w odpowiedzi pracy impulsowej.
Przejdę teraz do samego opisu RLC
na początku chce zaznaczyć ze w takim filtrze istnieją bardziej widoczne zjawiska jak dzwonienia (wynikające z rezonansów LC) czy przestrzelenia wynikające z reaktancji miedzy LC. Zastosowanie rezystora jest tu konieczne z uwagi na prace w 2 trybach i wyeliminowanie powyższych zjawisk....
1wszy (zwany pulstrainem)
Gdy modulator rampy wysyła impulsy o zmiennej szerokości wypełnienia, stopniowo zwiększając szerokość. W tym trybie układ mógł by teoretycznie pracować bez R w obwodzie gdyż sama praca przy stopniowym zwiększaniu impulsu (nie szybsza niż określa to wykres odpowiedzi skokowej) nie wywoła dzwonień i przestrzeleń
2ga Gdy modulator przechodzi bardzo szybo z impulsów o małym wypełnieniu w duże ...
W tym trybie przekroczyli byśmy wykres pracy skokowej.
Wnioski - zmieniłem filtry RC na RLC w odbiorniku rampy z interruptora oraz sterowniku QCW ...
Po zmianie oscylogramy wyglądają dobrze niebawem powinienem zamieścić oscylogramy z prototypu
Zwiększyłem również częstotliwość modulacji rampy w generatorze impulsów z 200khz na 300khz by uzyskać jeszcze bardziej dokładny przebieg rampy (zmniejszyć voltage ripple)
Jeżeli jest jakiś błąd w opisie to przepraszam sam się tez uczę i nie wiem wszystkiego wszędzie wiec zapraszam do wszelako pojętej dyskusji
Poniżej fotka porównań
Pozdrawiam HVtowców
i QCW zakręconych