Kolejne postępy prac nad QCW myślę ze taką dość poważną zmianą jest to ze induktor którego używałem przy 20A prądu zaczynał dzwonić prawdopodobnie objawy saturacji rdzenia
1))) Postanowiłem zrobić nowy induktor z materiału 3c90 (6 połówek z szczeliną 3mm na wszystkich kolumnach) . Jego Indukcyjność to 250uH zobaczymy tym razem jak będzie się zachowywał buck. Podwyższyłem również częstotliwość pracy bucka do 50khz gdyż przy 30 trzeba dać do filtra gorno zaporowego LC dużo więcej C niż same snubbery (parędziesiąt uF) ...
2))) Wykonałem już obudowę do odbiornika rampy , całość jest zaekranowana z możliwością pracy z zasilania baterią której to jeszcze tam nie ma. Ogólnikowo zaprojektowałem też nową płytkę odbiornika gdyż wersja RMa miała pewną wadę
3))) Podzielenie radiatora (pełnego mostka) na 2 części oraz dodanie podkładek ceramicznych
z mocowaniem poprzez szynę dociskającą tranzystory
4))) Pojawiły się również pewne zmiany w konstrukcji układu sterowania samego bucka który jest oparty o układ TL494. Doszło parę elementów pasywnych które pomagają w pracy pracy bocznika prądu na wyjściu bucka. Jak się okazuje należy połączyć wejście - komparatora 2 do wyjścia Comp poprzez kondensator to pomaga synchronizować wypełnienie na wyjściu bucka w zależności od wartości prądu. Jeśli użyć by tutaj przerzutnika była by kontrolowana długość rampy od min do max regulowana przekładnikiem prądowym.
Pomysł według mnie trafny gdyż była by kontrola DRki z samego buck ... W momencie osiągnięcia max prądu buck wyłącza rampę i czeka do następnego cyklu ... W tym momencie działa tylko U ustawionego biasu na wyjściu bucka

Niebawem zaprojektuje taki przerzutnik do QCW i przetestuje tymczasem testy trwają na samym boczniku z resztą elementów pasywnych ....
Poniżej dorzucam parę fotek z postępów prac
Pozdrawiam HVtowców
Autor postu otrzymał pochwałę