Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 cze 2018, 22:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

PostNapisane: 13 sie 2012, 21:26 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Kondensatorów mam około 130szt 5,4nF/1600V ot były tanie i ładne :D Więc wyjdzie jakieś 14nF na 11Kv.

Myślę ,że mmc nie musi być na tak duże napięcia. Dla 16,5nF przy 100A i 350KHz będzie 2750V.
Chyba ze coś źle policzyłem?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2012, 15:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
To co wypluł mi program : przy 5mS wyszło U(p-p)=3.8kV U(rms)=1,25kV , I(p-p) = 190A , I(rms) = 100A Fres = 319khz L(zamierzone) = 15uH :)
A to co policzyłem na kartce I(rms) = 69A (jakoś mi dziwnie mało wyszło ale nie pamięta czy nie założyłem czasu 1mS :D

Trzeba było by podumać nad tym tematem jeszcze raz ...


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 18:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Wygląda na to że moje mmc ma najmniejsze napięcie... ciekawe czy wyrobi :)


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sie 2012, 07:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
D3211 to na ile kV masz MMC ? :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sie 2012, 20:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
jakoś 4,5kVpk ale 300Arms pojemność 14,6n


Góra
   
 

PostNapisane: 8 gru 2012, 21:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Kolejne postępy prac nad QCW myślę ze taką dość poważną zmianą jest to ze induktor którego używałem przy 20A prądu zaczynał dzwonić prawdopodobnie objawy saturacji rdzenia

1))) Postanowiłem zrobić nowy induktor z materiału 3c90 (6 połówek z szczeliną 3mm na wszystkich kolumnach) . Jego Indukcyjność to 250uH zobaczymy tym razem jak będzie się zachowywał buck. Podwyższyłem również częstotliwość pracy bucka do 50khz gdyż przy 30 trzeba dać do filtra gorno zaporowego LC dużo więcej C niż same snubbery (parędziesiąt uF) ...

2))) Wykonałem już obudowę do odbiornika rampy , całość jest zaekranowana z możliwością pracy z zasilania baterią której to jeszcze tam nie ma. Ogólnikowo zaprojektowałem też nową płytkę odbiornika gdyż wersja RMa miała pewną wadę ;)

3))) Podzielenie radiatora (pełnego mostka) na 2 części oraz dodanie podkładek ceramicznych
z mocowaniem poprzez szynę dociskającą tranzystory

4))) Pojawiły się również pewne zmiany w konstrukcji układu sterowania samego bucka który jest oparty o układ TL494. Doszło parę elementów pasywnych które pomagają w pracy pracy bocznika prądu na wyjściu bucka. Jak się okazuje należy połączyć wejście - komparatora 2 do wyjścia Comp poprzez kondensator to pomaga synchronizować wypełnienie na wyjściu bucka w zależności od wartości prądu. Jeśli użyć by tutaj przerzutnika była by kontrolowana długość rampy od min do max regulowana przekładnikiem prądowym.
Pomysł według mnie trafny gdyż była by kontrola DRki z samego buck ... W momencie osiągnięcia max prądu buck wyłącza rampę i czeka do następnego cyklu ... W tym momencie działa tylko U ustawionego biasu na wyjściu bucka ;) Niebawem zaprojektuje taki przerzutnik do QCW i przetestuje tymczasem testy trwają na samym boczniku z resztą elementów pasywnych ....

Poniżej dorzucam parę fotek z postępów prac

Pozdrawiam HVtowców

Autor postu otrzymał pochwałę


Komentarz: Buck po zmianach


Komentarz: Pełen most zmodernizowany


Komentarz: Pełen most zmodernizowany


Komentarz: Pełen most zmodernizowany


Komentarz: Odbiornik rampy


Komentarz: Odbiornik rampy


Komentarz: Odbiornik rampy


Komentarz: Inductor 6 połówek 3c90

Góra
   
 

PostNapisane: 8 gru 2012, 23:28 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Czy ja widzę toslinka ? :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 9 gru 2012, 00:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zgadza się. Tyko ze tym toslinkiem pewno poleci PWM wtedy można go sobie używać. One nie lubią ciągłego stanu 0 ciągłego stanu 1. Musi być jakieś wypełnienie inaczej po stronie odbiornika wyłażą krzaki.


Góra
   
 

 Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2012, 01:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
To samo ze scalonymi odbiornikami IR, trochę się zdziwiłem jak wpadłem na pomysł bezprzewodowego sterowania SSTC. Problem polega na wbudowanych AGC (automatyczna kontrola wzmocnienia), bywają takie bez ale trudno dostępne.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 gru 2012, 20:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Buck wreszcie śmiga jak należy
nagrałem małe demko ... Teraz została do zestrojenia już tylko DRka :)



Pozdrawiam HVtowców

slu_1982 napisał(a):
Ale montaż filmu profesjonalny :D

Tak :D . montaż tak zwany instant w 5minut ;) (z makaronem) :D


Ostatnio edytowano 9 gru 2012, 22:24 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 9 gru 2012, 21:56 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ale montaż filmu profesjonalny :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł:
PostNapisane: 1 sty 2013, 17:02 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Kolejna QCW w budowie: http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum ... php?148544


Góra
   
 

 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2013, 15:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Update w temacie QCW u Rosjan: http://flyback.org.ru/viewtopic.php?p=4210351#4210351


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 12:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam

Po kolejnej przerwie tym razem udało mi poskładać całość do "kupy" i mogę się wypowiedzieć nieco co do konstrukcji sterownika przede wszystkim.

Podpunkt 1 -
Sterownik który zrobiłem oparty na pętli PLL nie nadaje się do DRKI gdyż
Comparatpr 1 nie pracuje w fazie - zawsze jest od niej obrócony o 90* przy fcentral
oszukałem go do testów podłączając induktor z rezystorem na wejściu sprzężenia zwrotnego by przesunąć faze o 90* ...
Ale uznaje to rozwiązanie za totalną partyzantkę ...

Comparator 2 - pracuje w fazie ale nie nadąza sie przestrajać

Widoczne są na oscyloskopie skoki częstotliwości w momencie gdy tylko korona zaczyna się pojawiać to sterownik pracuje w częstotliwości wygenerowanej na sztywno z OSC po czym nagle znika korona i zmienia się częstotliwość ...
Nie przechodzi płynnie jak by to się wydawało lecz skokowo ...
Niestety nie pomaga tu zmiana zaporowego Filtra RC w którym myślałem ze leży problem ...

Co do reszty konstrukcji niezbędne jest w sterowniku INT(ON) czy (ENABLE) (zwał jak zwał) które zsynchronizuje prace bucka z pracą sterownika DRKI gdyż pojawiają się takie sytuacje ze DRKA chce pracować jeszcze na samym biasie.
Po części to wina PLLa który na sztywno generuje pewną częstotliwość ale nawet użycie wejścia INHBIT wcale nie od razu zamyka cały cykl oscylacyjny ... Po poddaniu sygnału na INHBIT 1mS pracuje on jeszcze na samym biasie i raczej nie jest to bezpieczne dla głównego mostka mocy ...
Z Zdjęcia poniżej widzimy niebieski i biały przewód skręcony razem idący do interruptora OCW który włącza sterownik DRKI (prócz tego jest użyty światłowód którym oczywiście leci rampa do bucka)
Jak się okazuje bez całkowitej optoizolacji ani rusz gdyż po powyższym przewodzie latają bardzo nieładne śmieci do interruptora ...
Rampa z interruptora wyglądała czasem tak jak by była modulowana szumem o dość sporej amplitudzie...

Co do samego stopnia wyjściowego i obwodu LC
Z ciekawości włączyłem DRke w tryb CW i patrzyłem ile prądu będzie chciała pobierać przy 9VDC na szynie - wyszło 6A (rezonator nie był do końca zestrojony wiec może przy dobrym ustawieniu było by z 4A)
Co jednak dało mi pewne światło iż DRKa to prądożerne dziadostwo i nie może latać na biasie który wynosi pi razy drzwi 30VDC
Pomierzyłem również napięcie na uzwojeniu pierwotnym przy 9VDC i wynosiło 520V więcej przy sądzie 1:10 nie zmierzę wiec rozwieź wnioskuje ze przy pełnym zasilaniu będzie to odciorta KV

Mimo tak wielu niefrasobliwych problemów uruchomiłem to na 150VDC i uzyskałem 50cm wyładowania na partyzanckim rozwiązaniu ...
Prądu nie wierzyłem bo włączone na krotko w obawie o śmieci które latają po przewodzie wymienionym powyżej ...
Radiator około 27*C reszta zimna

Mostek pośredni ....
Myślałem ze nie będzie wymagany i konieczny ale jak zauważyłem podczas testów - drivery chcą pochłaniać ponad 1A prądu do sterowania bramek i nie nadążają się wystudzić wiec musiałem wyjść z opresji robiąc mostek pośredni ...
Jest to prosta konstrukcja coś ala Dzejwora z tym ze ja mam 2regulatory napięcia ...
1wszy odpowiada za 1dna gałąź kluczy
2gi odpowiada za 2gą gałąź kluczy
równomiernie odprowadzają ciepło do radiatorów jak są w ten sposób podzielone.
Zasilane z 15VDC

Wnioski:
Trzeba zbudować nowy sterownik DRki oraz kolejny nadajnik i odbiornik światłowodowy ...


Komentarz: Widok całości - Mostek główny , mostek pośredni , sterownik DRki , przekładniki , mmc


Komentarz: Widok mostka pośredniego


Komentarz: Widok placu boju z dnia 23.02.2013

Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 12:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jak ja mówiłem że PLL się do tesli nie nadaje to mi mówiono że nie mam racji :P Gdzie foto iskier? Czy ten torus się aby nie grzeje? Z tego co widzę to lubisz GDT o dużej indukcyjności rozproszenia i niskim sprzężeniu :P Przewody powinny być skręcone.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 13:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Poproszę o foto wyładowań!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 13:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
poczęci miałeś racje dodam tylko że to co wywnioskowałem podczas zabawy z tym sterownikiem nazwałbym - bezcenna wiedzą ;)
Co do fotosów nie mam ich zrobionych istniało za duże niebezpieczeństwo ze coś przelezie po masie od drivera, Słysząc jazgot w wyładowaniach i patrząc na oscylogramy nie zapowiadało się ze to pracuje stabilnie z tą masą, sytuacja normalizowała sie jak ja odpinałem z tym ze mogłem wtedy pracować na bardzo niskich napięciach :/ bo pracowałem w trybie CW

Dlaczego torus miałby się niby grzać ?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 13:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zobacz co się dzieje z breakpointem w QCW ;) Torus z taśmy grzeje się już w SSTC puszczonej na CW.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 13:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
nie zauważyłem żadnego problemu gdy odpalałem na chwile QCW moze przy dłuższej ekspozycji jakiś problem się pojawi .... Zobaczymy ...

Co do GDT odziwo zrobiłem tak tylko bo rzeczywiście przebiegi były lepsze jak GDT było nawinięte w ów sposób ...
Po za tym chciałbym podkreślić iż nie radze nawijać komukolwiek GDT więcej niż 12zwoi (1:1) do sterowania głównymi kluczami ... Czasy narastania i opadania są wtedy potwornie duże ... Sam się zastanawiam czy nie zejść do GDT nawiniętego z zaledwie 4zw(1:1) a obecnie mam zaledwie 7zw (1:1)


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2013, 14:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ciekawe ... co piszesz ... ja mam w dużej dr 22zwoje i problemu z czasami niema.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO