Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

PostNapisane: 20 mar 2011, 18:05 
Dołączył(a): 09.12.2010
Posty: 11
Wczoraj ukończyłem swoją pierwszą cewkę tesli według tego schematu http://pokusy.chytrak.cz/pokusy/xy.htm , przy pierwszym uruchomieniu były widoczne 2 wyładowania po 10 cm lecz po 3 sekundach padł bezpiecznik 5a. W domu nie miałem innego wiec zastąpiłem go 10a następnie strzelił kondensator ten 1,5n na 4kv ponieważ miałem w jego miejsce wstawiony 1,5n na 3kv. Dziś zrobiłem sam kondensator rolkowy według jakiegoś tam programu i sprawdziłem jego parametry po drobnych poprawkach podłączyłem go i pojawiła się identyczna sytuacja co do 1 próby, spalił się bezpiecznik 10a. Sprawdzałem już większość kondensatorów i wszystkie z nich działały podobnie jaki i diody. Więc zastanawiam się czy aby na pewno mam odpowiednie elementy ponieważ niektórych nie było wiec sprzedawca zalecił mi użycie innych.

Zamiast triaka bt137 / 800 dostałem bt139 / 800
zamiast BD3, DB3

Czy któryś z tych elementów może być nieodpowiedni?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 mar 2011, 18:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
po pierwsze i najważniejsze ten układ sterowania fazowego MOTem jest do niczego. Dziwie się w zasadzie ze nie wyfrunął triak... Otoż dlaczego jest do kitu każdy sterownik wymaga synchronizacji przejść tym bardziej jeśli sterujemy takim trafem. 2 brak dławika i gazika zwiększają ryzyko powstania szpil których nie cierpi triak.
Po 2gie mot 2kW (takie są zwykle w kuchenkach) a wiec 2000W:230V to daje jakieś 8,5A bezpiecznik 5A to mierny pomysł.
Przechodząc dalej kondensator rezonansowy na 4KV przy użyciu mota to samobójstwo dla konda ... z wiadomych przyczyn sam mot daje około 2100V zobacz jaki masz odstęp V od zasilania do tego dolicz ze ten kondensator ma najprawdopodobniej podane 4kV ale na napięcie stałe a w rezonatorze będziesz operował dużo większym napięciem.
PS stosowałem 4kV kondy ale tylko gdy operowałem napięciem zasilania około 600V przy twoim zasilaniu zastosował bym konda coś koło 20kV (lepiej z zapasem)

ostatnie diody 1n4007 najlepiej łączyć po 2 z dodatkowym zapasem na większe napięcie... Nie są drogie wiec to chyba nie problem.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 16:11 
Dołączył(a): 09.12.2010
Posty: 11
Cewka działa po wymianie triaka. Na tym filmiku tego nie widać ale na nowym kondensatorze rezonansowym osiągam 12-15 cm wyładowania w powietrze i 20 do uziemionego pręta.

http://www.youtube.com/watch?v=ctlrMX6T ... detailpage

Pozostały mi 2 pytania.

1 Czy do tego vttc da radę zrobić sterowanie dzwiękiem, widziałem już takie lampowe tesle sterowane z audio ale nie pod tą lampę?

2 Wiem ze od łuku elektrycznego można się poparzyć ale czy cewka lampowe nie porazi mnie prądem (niebezpiecznym dla życia).


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 17:10 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
vttc mogą być modulowane dźwiękiem np tak jak tu:
Obrazek
ale nie wiem czy to działa sprawdź. Nic nie powinno ci się stać dotykając wyładować.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 17:28 
Jak już chcesz dotykać wyładowań to rób to przez jakiś metalowy pręt i zadbaj o to abyś był odizolowany od ziemi najlepiej wejdz na jakiś stołek, a jak masz podłogę z drewna to nie musisz już tego robić. To jak ktoś napisze, że można dotykać swobodnie wyładowań to może się grubo mylić. Nie będę przypominał do czego może doprowadzić zamknięcie obwodu przez ciało.


Góra
  
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 19:03 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
bardzo zainteresował mnie ten schemacik trzaska, czy on działa ktoś może próbował tego?? od razu zabrał bym się za budowę.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 20:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
mogę go polutować i sprawdzić ale to w poniedziałek bo teraz niemam cewki u siebie.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 20:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Schemat działa na podobnej zasadzie jak sterowanie staccato tyle ze przy pracy CW jakość dźwięku tego stewrowania jest mizerna ale zawsze to coś . najczystszy dźwięk jest gdy sterujesz siatkę przez transformatory sieciowe sterowane z końcówki mocy. Całość rezonatora tesli oczywiście zasilane do około 700V czyli MOT nie wchodzi w grę.
Zwrócę tu uwagę na to ze w obydwóch przypadkach wskazana jest duża ilość kondów przy zasilaniu

W dodanym schemacie po wyżej proponuje dać transformator separacyjny w miejsce audio dla bezpieczeństwa ;) zresztą standart ;)

Odpowiedz na pytanie autora:
"2 Wiem ze od łuku elektrycznego można się poparzyć ale czy cewka lampowe nie porazi mnie prądem (niebezpiecznym dla życia)."

tak jest takowa możliwość. Opisywana przez nas w tematyce "bezpieczeństwa pracy z rezonatorami"
Trzeba uważać na potencjał doziemny w przypadku przebicia skutki mogą być bardzo niebezpieczne dla Ciebie z tąd tez wzięła się praca z uziemionymi kawałkami metalu które trzyma się przez jakiś izolator :)


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 21:17 
2 Wiem ze od łuku elektrycznego można się poparzyć ale czy cewka lampowe nie porazi mnie prądem (niebezpiecznym dla życia).[/quote]
Nie chce cię straszyć ale w ten sposób prąd płynie przez ludzkie ciało. :mrgreen: :lol:


Góra
  
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 22:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
uA to mogą sobie płynąć. A zresztą jest wysoka częstotliwość chociaż kolega dziejwor trochę zamieszał z ty założeniem i nawet się z tym zgodzę, że mogą występować jakieś składowe 50Hz. Zresztą zobaczcie sami.
Ja w swojej VTTC końcowy odczep uzwojenia wtórnego mam dołączony do MOTa i można spokojnie dotykać wyładowań.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2011, 23:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
tzw. test: "Raz kozie śmierć" :lol:


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2011, 00:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Dotykajcie sobie wyładowań. Był tu cały mój elaborat na ten temat ale ktoś wywalił. Przede wszystkim w przypadku ciała człowieka nie można mówić o efekcie naskórkowym co oczywiście automatycznie jest zaprzeczeniem wszelkich teorii że to jest bezpieczne. Po drugie prąd z tesli lubi płynąc przez nerwy i je uszkadzać. Po trzecie przebicie na pierwotne w klasyku oznacza pojawienie się składowej 50Hz w łuku do tego jest składowa mcz z interruptera którego lepiej nie ustawiać na 50Hz. Jak by tego było mało koniec uzwojenia macie połączony z wyjściem mota wiec niech wam coś nawali lampa chociażby albo dioda jakaś i cała tesla stanie. Na terminalu pojawi się 2kV/50Hz z mota a wtedy szanse na przeżycie są raczej znikome.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2011, 22:34 
Dołączył(a): 09.12.2010
Posty: 11
a co do sterowania wie ktoś jak podłączyć ten schemat? Domyślam się ze to ma działać podobnie jak Staccato Controller. Obrazek

bardzo chciał bym zobaczyć jak ta tesla gra.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 09:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8


O tak.
Tyle że ja bym wstawił zamiast mosfeta jakąś lampę :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 19:05 
Dołączył(a): 09.12.2010
Posty: 11
Zrobiłem tak jak napisałeś i zero różnicy pomiędzy modulacją a jej brakiem. Może zbuduje Staccato Controller.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 19:33 
[flash=][/flash]
Nie buduj tego sterownika. Jak ktoś. Chce to ja mam na przedaż stacato controller.


Góra
  
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 19:37 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Czemu ma nie budować?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2011, 10:47 
Dołączył(a): 09.12.2010
Posty: 11
wydaje mi się ze problemem jest tu tranzystor ponieważ jest on na 200v a za motem mam 2kv. Jakiego tranzystora lub ewentualnie lampy mógł bym użyć?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2011, 21:22 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
toperko1 nie wziąłeś pod uwagę dość dużego spadku napięć. Slu ma racje lepiej użyc tam jakiejś lampy może być np dowolna trioda EC.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO