Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 2 cze 2023, 17:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

PostNapisane: 2 cze 2013, 14:10 
Moderator
Pochwały: 8
Witam
Mam pytanko do Was:
Jak myślicie koledzy czy takie połączenie 2ch przetwornic na jednym induktorze ma prawo zadziałać w QCW ?

BDW... yyy Jest ktoś chętny na pomoc w pisaniu programu ? :D

Schemat poglądowy poniżej

Pozdrawiam HVtowców

PostNapisane: 27 lip 2013, 19:03 
Moderator
Pochwały: 6
Działać zapewne będzie ale buck-boosty mają zazwyczaj niską sprawność i to może być duży problem. Czemu atmega ? nie lepiej coś przeznaczonego do tego typu zastosowań? W ogóle przetwornica na atmedze jeszcze w takim miejscu jak baza QCW wydaje mi się mało stabilnym pomysłem.

PostNapisane: 27 lip 2013, 19:45 
Moderator
Pochwały: 8
Dżejwor napisał(a):
Działać zapewne będzie ale buck-boosty mają zazwyczaj niską sprawność i to może być duży problem. Czemu atmega ? nie lepiej coś przeznaczonego do tego typu zastosowań? W ogóle przetwornica na atmedze jeszcze w takim miejscu jak baza QCW wydaje mi się mało stabilnym pomysłem.

A masz jakiś układ na myśli ? wszystkie które ja oglądałem są układami nisko napięciowymi wiec trzeba będzie się na cyrklować by je przystosować do pracy w HV.
Myślałem również nad dwoma TL494 z synchroniczną pętlą oscylatorów wewnętrznych obu TLów wydaje się że jest to na najprostszy z sposobów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]