Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 paź 2018, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 7 lip 2012, 14:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Witajcie

Jako że głośnik plazmowy mam już za sobą postanowiłem zbudować teslę.
Na początku mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone układy (chodzi o schematy)?. Oczywiście chodzi o tesle z modulacją audio jak w temacie.
Polecono mi ten układ:



Góra
   
 

PostNapisane: 7 lip 2012, 20:39 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
To ma być modulacja AM czy PWM?

Mania-C budował coś takiego: viewtopic.php?f=7&t=157 na początku z trafem mikrofonowym, potem modulator AM.

Jeśli PWM wystarczy to ten projekt powinien się nadać: http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=4MHzclassE1D


Góra
   
 

PostNapisane: 7 lip 2012, 21:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Chodzi o coś takiego jak głośnik plazmowy, tzn. gra jak zwykły głośnik.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 14:17 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hej,
Kolego, to nie jest elektroda. Tutaj nie odnawiamy w ten sposób tematów. właściwie to w ogóle ich nie odnawiamy :D HVman podesłał Ci dwa linki. Możesz jeszce4 zajrzeć na stronę c4r0 ewentualnie samemu coś znaleźć, wymyślić i nam polecić ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 14:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Ja pytałem się o ten układ co podesłałem w 1-szym poście.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 14:33 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Ten układ wygląda mi na dzieło CTC, a z nim bywało różnie, wszystko robi po swojemu i te starsze projekty bywają bezsensowne a nawet z poważnymi wadami. Nie mówię, że ten zły, po prostu nie chce mi się go analizować bo ja sam robię po swojemu ; ) Najlepiej poszukać u źródła - raczej forum bo na stronie coś mu wcięło (http://ctc-labs.de/phpBB_3/index.php). A tak to polecam zajrzeć do tematu Mania-Ca i skorzystać z jego dzieła i pomocy, tak będzie najprościej.

EDIT:

Wychodzi, że dyskutował o tym na 4hv (jego nick tam to Reaching): http://4hv.org/print.php?plugin:forum.44674


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 20:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Ten schemat polecił mi użytkownik lechoo na elektrodzie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik7534.html


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 20:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
No jak lechoo polecił to będzie OK.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 20:27 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
A masz rady co do całego projektu? Baaaardzo dokładnie, jeżeli możesz :).


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 21:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Nie budowałem ani specjalnie nie analizowałem SSTC klasy E więc specjalnie nie poradzę. Klasa E to nie takie hop siup i ja bym najpierw zaczął od zbudowania podstawowego układu bez bloku audio. Zacznij od tego, gdy pojawią się problemy wtedy możemy dalej myśleć co z nimi, a dopiero potem zająć się audio. Na temat układu, który wrzuciłeś masz trochę info na http://4hv.org/print.php?plugin:forum.44674 od samego autora. Lechoo też ci co nieco na elce powiedział.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2012, 21:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Właśnie chciałbym zacząć od tego, później może klasyk, kto wie. :)

Edit:
Mam pytanie, czy ten kondensator filtrujący 50v koniecznie musi być 10 000uF?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 11:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Witam
Moim zdaniem klasa E zamiast klasyka SSTC na początek to nie jest dobry wybór ;) . w klasie e jak i ogólnikowo przy pracy z paroma mhz masz nieustanna walkę z stałą indukcyjnością , rezystancjami a już totalnie dobijające problemy pojawiają się gdy chcesz wysterować z rozsądnymi zboczami trise i tfall jakieś tranzystor który ma o parę set pikofaradów więcej niż być powinien ... Pojawia się efekt millera co w przetłumaczeniu = "Miller is the real killer" . Problem z stratami mocy i odprowadzeniem ciepła...
Do tematu :
Co do powyższego schematu brak diody zenera przy kwarcu prawdopodobnie zniszczy go ... R3 i R4 lepiej zamienić na potencjometr ;)
BD139 i BD140 powinny mieć rezystor do masy na bazie ... po za tym amplituda przy 6zwojach na wyjściu T1 będzie bardzo malutka ... Niskie napięcie bramy głównego tranzystora Q6 = mały maksymalny prąd miedzy D-S na 100% wzrośnie też rezystancja miedzy D-S = więcej ciepła musi odprowadzić struktura ... :)

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 12:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Gdzie dokładnie umieścić tę diodę?
Jak zaradzić temu t1?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 12:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
kubajed napisał(a):
Jak zaradzić temu t1?


Dać kolejny stopień mocy

Patrz jak to wykonał richard w swoim projekcie
Warto również poczytać jego stronę . jest tam mnóstwo wskazówek jak dostroić klase e

A co do diody katoda do nóżki nr 14 anoda do gnd.
Dioda zenera 4.3V wystarczy 0.5W




Ostatnio edytowano 9 lip 2012, 20:54 przez Mania-C, łącznie edytowano 2 razy
Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 13:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Przecież on dał później schemat z poprawkami sprawdzonymi, i to jest właśnie ten schemat co w temacie.
Wracając do diody to, o które gnd Ci chodzi? Domyślam się że oscylatora, popraw mnie jeżeli źle myślę.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 13:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Niestety to nie tak , schematy swoja drogą a wykonanie swoją drogą. Podpowiem tak ,u mnie na tym stopniu mocy jest amplituda max = 4.5V (6 do 4 zw)...dla porównania na bramce ostatniego stopnia mam max 40V p-p. Jeśli miało by to dziać w tej konfiguracji musiał byś dodać bias - (takie napięcie progowe) ;) ...patrz schemat powyżej

PS: tak chodzi o gnd oscylatora


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 14:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Czyli co musiałbym zrobić z tym t1?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 20:57 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
a no to co opisałem idziesz na skróty dodajesz tylko biasa i powiedzmy "finał" bądz idziesz dalej i budujesz kolejny stopień mocy ... Zobacz z tego schematu który ja zamieściłem jak wygląda biass . jest tam napis "biass 3V"


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 21:18 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Jak ładnie wkomponować biassa w ten układzik?
Jeżeli mógłbyś, narysuj z grubsza schemacik jak miałby wyglądać biass i stopień mocy, ok?

O tak?:


Komentarz: biass

Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 18:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Nie do końca :D

O tak


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO