Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 cze 2018, 22:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 20 lip 2012, 17:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Raczej nie bardzo, pamiętaj, że twój układ ma słaby stopień wyjściowy i może nie być w stanie poprawnie wysterować bramki. Być może i IRFP450 się nie przyda tutaj.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 17:17 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Masz 1 stopień mocy ale chcesz na tym uciągnąć IRPF460 ... Według mnie nie przejdzie :)

Parametry na jakie warto popatrzeć przy doborze tranzystora do pracy w wzmacniaczu klasy E to Trise , Tfall , Rds(on) oraz Ciss i Coss

PS. uprzedził mnie HVman , popieram może być ciężko


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 17:21 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Więc albo kolejny stopień mocy, albo irf630, tak?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 17:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Coś w tym stylu , poza tym nie wiem dlaczego tak kombinujesz ale przy modulacji audio nie potrzebujesz masywnych stopni mocy. Ja na swoim cudaku jadę na połowie napięcia zasilania przy modulacji Audio . Vmax dla trybu CW to około 100V DC i tam już jest wskazany IRFP460 lub lepszy.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 19:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
A masz jeszcze jakieś zastrzeżenia co do płytki?
A jeszcze czy warto stosować diody zabezpieczające przy tranzystorach?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 23:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Nie dopatrzyłem się zastrzeżeń ... Dodatkowa pojemność z diód ? Afeeee ;) I tak Ci w niczym nie pomogą ;) zazwyczaj jak się klucz pali w klasie E to znaczy ze: struktura tranzystora nie nadążała odprowadzać ciepła albo nie wytrzymały prądowo bądź napięciowo (efekt np złego zestrojenia klasy E)
Oczywiście da się to rozwinąć dalej ...


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2012, 09:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Ten oscylator to ma być generator, rezonator, czy może "cristal"?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2012, 09:14 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Ma to być generator kwarcowy


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2012, 17:42 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Wtórne może być drut 0,2mm?
Jak je obliczyć, tzn. aby miało te 3,8Mhz?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2012, 22:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Ze względu na duże ciepło wydzielane przy pracy CW odradzam 0,2mm... Może być też ciężej z ustawianiem odpowiedniego sprzężenia uzwojeń ... Proponuje 0,4mm
A czym to obliczyć ? Odp. brzmi jakim kolwiek programem do symulacji ... Np Tesla Calc


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 12:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Takim wzorem się to liczy?

Helical Coil Inductance

L = ( N*R )2 / ( 9*R + 10*H )

L = inductance of coil in microhenrys (�H)
N = number of turns
R = radius of coil in inches
H = height of coil in inches


Czy takim?

Inverse Conical Coil Inductance

L1 = ( N*R )2 / ( 9*R + 10*H )
L2 = ( N*R )2 / ( 8*R + 11*W )

L = ( (L1* sin(x))2 + (L2* cos(x)) 2 )

L = inductance of coil in microhenrys (�H)
L1 = helix factor
L2 = spiral factor
N = number of turns
R = average radius of coil in inches
H = effective height of the coil in inches
W = effective width of the coil in inches
X = rise angle of the coil in degrees


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 12:31 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Niewygodnie wzorami, masz programy takie jak JavaTC (http://www.classictesla.com/java/javatc.html), TeslaMap (http://www.teslamap.com/), zajrzyj do nich, przeczytaj helpa jak trzeba i to cała filozofia.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 13:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Jakoś nie mogę w tych programach wyliczyć.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 13:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeśli wolisz od razu podać częstotliwość to zainteresuj się tym arkuszem:

Tesla_Solver_v2_4.xls [191 KiB]
Pobrane 318 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 28 lip 2012, 18:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
To trafo się nada? Myślę, że tak, ale chcę się upewnić.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2513248778

Czy wtórne mogę nawinąć skrętką?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2012, 16:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Czy ten ostatni kondensator FKP musi być koniecznie foliowy? Bo mam zwykłego ceramika.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2012, 17:43 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
jeżeli masz takiego ceramika który się nie ugotuje (np taki do zastosowań w nadajnikach RF) to tak, może być również kondensator MKP na 2000V.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2012, 21:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Dopiero teraz dokładnie sprawdziłem co to za kondensator i jest to mkse. Powinien być dobry.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2012, 22:11 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
MKSE to poliestrowy, nie nadaje się ze względu na duża stratność dielektryczną, po prostu ugotuje się.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sie 2012, 21:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Czy rdzeń z tej strony: http://www.aet.com.pl/SKLEP/tabid/1090/ ... fault.aspx będzie się nadawać do tej konstrukcji, tj. czy będzie pracować prawidłowo?
Edit:
Dziś dotarł do mnie generator kwarcowy :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO