Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 15 lip 2012, 12:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Na allegro jest dużo? Ja osobiście nic nie znalazłem.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 12:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
http://allegro.pl/zasilanie-transformatory-67373

Dalej szukać ? :( ja włączyłem 3 pierwsze strony i znalazłem na szybko 4 czy 5 nadających się


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 12:52 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Ten jest tani i powinien być w sam raz, o ile sprzedawca prawidłowo go opisał:
http://allegro.pl/transformator-230v-40 ... 08832.html

Ja uzyskiwałem 60V/2A z trafa 24V i symetrycznego podwajacza napięcia z 2 diodami i 2 kondensatorami 10mF.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 13:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Ile można amper z niego wyciągnąć?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 13:48 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
kubajed napisał(a):
Ile można amper z niego wyciągnąć?

Sądząc po tym, że pochodzi z UPS-a 800VA to myślę, że 4-5A można będzie pobierać z niego ciągle i ze 2 razy więcej dorywczo.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 14:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
A można by jeszcze te zasilanie 12V z niego pobrać? Dodatkowe wtórne?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 17:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Takie rzeczy to tylko w Erze... A tak poważnie - to musiałby być toroid, żeby dowinąć dodatkowe uzwojenie dla 12V. Poza tym w przypadku tej cewki bezpieczniejsze jest osobne załączanie napięcia, najpierw załączamy właśnie 12V dla generatora żeby ustabilizowała się jego praca, dopiero później załączamy napięcie zasilające stopień końcowy. Pobór prądu z 12V to zaledwie 0,2-0,3A, więc nie powinien być z tym problem?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 17:57 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Mam zasilacz 15V 300mA. Nada się? Czy trzeba jakiś stabilizatorek dać do 12?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 17:58 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Zasilacz prądu stałego? Jeśli tak, to wystarczy tylko stabilizator dodać.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2012, 10:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Stały. Stabilizator jest l7815cv. Zamienię go na l7812cv i dodam kondensator 100nF na wyjściu.
Jak nawinąć ten transformator L1? Bifilarnie?

Ukończyłem projekt płytki. Proszę o sprawdzenie poprawności. Wydaje mi się, że jest ok. Masa jest poprowadzona poprzez polygon.



Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2012, 11:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Nie jest potrzebne tyle potencjometrów na wierzchu, warto to zmienić bo tak newralgiczne punkty jak potencjometr przy kwarcu powinny być jak najbliżej niego by nie wprowadzać długich ścieżek co skutkuje pogorszeniami w sygnale. Użyj w większości potencjometr do PCB np precyzyjny a na wierzch wyciągnij jedynie potencjometr od regulacji "głośności". Po za tym duża jest ta płytka , jest strasznie dużo miejsca miedzy elementami. Np zastanów sie czy L1 musi być aż tak duże żeby nawinąć te parę zwoi. Wypadało by czytelność poprawić nawet jeśli okazało by się ze żadna ścieżka nie "zaczęła dzwonić". ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2012, 13:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Nie mogę znaleźć mniejszego L1.

Zrobiłem płytkę. Teraz powinno być dobrze. Wyszły mi 3 połączenia, które muszę wykonać jakimś kabelkiem. Proszę o jak najdokładniejsze sprawdzenie, gdyż mam zamiar niedługo wytrawiać.



Góra
   
 

 Tytuł: Tranzystor
PostNapisane: 20 lip 2012, 07:27 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Mam możliwość "zaszaleć" i wybrać coś lepszego niż irf630. Tylko co?


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Tranzystor
PostNapisane: 20 lip 2012, 07:51 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8


:lol: :lol:



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Tranzystor
PostNapisane: 20 lip 2012, 07:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
No aż tak nie. :)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Tranzystor
PostNapisane: 20 lip 2012, 12:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Do czego te tranzystory mają być?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 14:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Cytuj:
Zrobiłem płytkę. Teraz powinno być dobrze. Wyszły mi 3 połączenia, które muszę wykonać jakimś kabelkiem. Proszę o jak najdokładniejsze sprawdzenie, gdyż mam zamiar niedługo wytrawiać.


Znacznie lepiej ... Powinno być ok ;)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Tranzystor
PostNapisane: 20 lip 2012, 15:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Do mojej tesli.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 16:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Może IRFP450? Musisz szukać tranzystorów z niskim Rds(ON) i małą pojemnością bramki.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 16:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
A IRFP460?
IRFP064?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO