Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 10 lip 2012, 18:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Ten transformator T1 o przekładni 1:1 to jest chyba trochę bez sensu i prawdę mówiąc nie wiadomo co wnosi. Ja bym spróbował wykonać ten układ bez tego transformatora, ew. jedynie z dzielnikiem napięcia wstępnie polaryzującym bramkę napięciem ok. 3V.

Pierwsza wersja SSTC kl. E którą wykonałem wykorzystywała IRF630 sterowany bezpośrednio driverem TC4427, w którym jednocześnie pracowały oba stopnie, ale z osobnymi rezystorami bramkowymi 6,8Ω. Oscylogram z wyjścia generatora HEF4046 (górny przebieg) i bramki mosfeta przedstawiam poniżej:

Obrazek
4MHz, H: 50ns/dz, V: 5V/dz

Układ wykorzystywał pętlę PLL 4046 (o dziwo działał poprawnie przy 4MHz i zasilaniu 12V) aby zapewnić automatyczne strojenie, sprzężenie zwrotne dla PLL było brane z podstawy uzwojenia wtórnego prostym układem ogranicznika napięcia z diodą Zenera.

Obrazek

Niestety rozwiązanie z PLL nie sprawdziło się po rozbudowie układu o kolejny stopień aby uzyskać większą moc - chociażby dlatego, że układy dopasowujące LC mają zbyt wąskie pasmo przenoszenia.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2012, 13:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Mam jeszcze jedno pytanie: jak z filtracją 50V? 5000uF wystarczy?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2012, 16:03 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
kubajed napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie: jak z filtracją 50V? 5000uF wystarczy?

Spokojnie wystarczy.

@Mania-C
Czy jesteś pewien, że dioda Zenera 5V1 na Twoim ostatnim schemacie jest prawidłowo tam umieszczona? Moim skromnym zdaniem jest ona całkowicie zbędna...


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2012, 19:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
ojjo widzisz i dobrze ze zauważyłeś to ma być na równi z tym kądziołkiem, ma ograniczyć maxymalne napięcie biasu jakie może pojawić się na bramie klucza ... Piwo polać ;) DZ ~3.7V bo zwykle gdzieś w tych granicach jest próg otwarcia bramy.

Lecho co do trafa odradzał bym bezpośrednio ten stopień mocy puchpull tego nie przeżyje.
Za dużo prądu będzie próbował pompować by naładować i rozładować pojemność tranzystora mocy z kolei duże rezystancje tylko spowolnią i pogorszą sprawę. Z tąd tez przekładnia 2:1 a nawet jeśli będzie taka potrzeba 3:1 by nie wymuszać na kluczach aby sterowały maksymalnym prądem jakim tylko dysponują dużych pojemności do napięć o dużej amplitudzie... Zresztą przekładnia ma tez swoje zalety niska impedancja dla strony wyjścia a wysoka dla wejścia.

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Do czego służy ten potencjometr R8 "bias adj"?

EDIT:

Witajcie.
Wykonałem kompletny schemat projektu. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Apeluje tylko do kolegi o czytanie z zrozumieniem bo jest opisany do czego służy biass
Jak to pięknie podręcznikowo opisał kolega lechoo " dzielnik napięcia wstępnie polaryzujący bramkę " .Po przetłumaczeniu tak jak by referencyjne zero podnieść do np. 3V i próbować coś wpisać przemiennego w to o amplitudzie p-p powiedzmy 12V
wiec suma będzie wynosiła + 9V , -3V ( a bez biasu +6V , - 6V ).
A gdy referencja będzie większa niż wpisywany w nią amplituda przemienna to będzie tak:
Bias = 40V
V(przemienne) = 20V p-p
suma w przypadku pierwszej połowy cyklu +50V w przypadku drugiej połowy cyklu +30V

Co do schematu ... Dodałem jeszcze rezystor przy regulacji audio na wszelakie "W" gdybyś skręcił potencjometr do 0 to mała rezystancja mogła by uszkodzić wyjście audio np odtwarzacza MP3.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Jeszcze jakbyś określił wartości rezystora R6 i potencjometru przy tranzystorze to byłbym Ci bardzo wdzięczny. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:09 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Większość określiłem a ten od strony oscylatora to gdzieś w granicach 20k . Pamiętaj by startować przy ustawieniu 50% czyli w połowie regulacji ... R6=1k


Ostatnio edytowano 12 lip 2012, 20:12 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Jeszcze mam takie pytanie, o kond filtrujący 50V, jakie jest minimum? Myślę, że 3300uF wystarczyłby.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
im więcej tym lepiej ja bym użył 3szt 3300uF by zmniejszyć tętnienia napięć ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 20:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Bo te kondensatory są dość drogie jak na kondensatory. :(


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 21:08 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Nie przesadzaj... 10000uF/63V (lub 2x 4700uF/63V) za kilkanaście zł to przecież nie majątek ;)
Nie muszą być Low-ESR, kup zwykłe najtańsze na 85*C.

Jeszcze jeden drobiazg - górną nogę R17 lepiej dać do kolektora Q6 i jego wartość zmniejszyć o połowę, wtedy zadziała ujemne sprzężenie zwrotne które będzie stabilizowało napięcie spoczynkowe na kolektorze Q6 niezależnie od zmian napięcia zasilającego 50V. To napięcie spoczynkowe na kolektorze Q6 należy ustawić potencjometrem R18 na połowę napięcia zasilającego, czyli ok. 25V.

Jeśli zastosujesz diodę ZD1 (5V1) to R2 jest zbędny.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2012, 09:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Jakiej szerokości stosować ścieżki na pcb?
I czy warto zastosować soft start?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2012, 10:09 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Ostatni stopień spokojnie wystarczy 5mm szerokie ale to nie o szerokość walczysz lecz o długość i sposób prowadzenia. Popieram Lechoo z ustawienie prądu spoczynkowego to dobry pomysł dla Q6.
A co miałby wnieść soft start w ten układ ? Boisz się o trafo albo o mostek ?

Nawet jakbym wyolbrzymił tą szerokość to można to ładnie rozmieścić ..


Ostatnio edytowano 13 lip 2012, 10:18 przez Mania-C, łącznie edytowano 3 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2012, 10:10 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Trochę duża będzie płytka...
A co myślisz o soft starcie?
Chodzi ogólnie, żeby coś nie padło. Takie zabezpieczenie :)


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2012, 10:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Niewidzie sensu ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2012, 20:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Szukam i szukam transformatora 50V i nie mogę znaleźć. :( Może coś polecicie?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2012, 23:13 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Szukaj raczej transformatora 37 - 38V co po wyprostowaniu bez obciążenia da jakieś 50V stałego.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 12:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
A mógłbyś mi takiego wskazać?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2012, 12:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
@Kubajed - przecież to nie trudne coś poszukać, apeluje o włączenie opcji "Samodzielności" przynajmniej w granicach rozsądku !
Pisząc do tematu podpowiem ze w TME są (choć drogo) a na allego znajdziesz 1000 i 1 transformatorów o podobnych lub identycznych parametrach , jeśli nie to odwijasz zwoje i masz , WŁALA ...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO