Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 28 gru 2010, 21:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Witam
Chciałbym przedstawić moje nowe dzieło :)
Ot dzieło pracuje z częstotliwością 4mhz i pobiera około 3,2A przy 75V zasilania
Przy tym radiator ku potrafi pracować do 30sekund czasu bez przegrzania. Główny tranzystor mocy rezonatora to IRFP450N obecnie sterownik 4mhz jest przystosowany do sterowania mosfetami do pojemności prawie 5nF i pozwala płynnie regulować amplitudę sygnału sterowania brami. Co pozwala perfekcyjnie dobrać czas otwarcia bramki głównego tranzystora. Nie możne być on zbyt długo otwarty bo nie będzie nadążał się wpełni zamknąć.
Jest to silnie związane z pojemnością bramki tranzystora mocy im większa tym ciężej go zamknąć szybko. Niektórzy stosują IRFP460 ale ja sadzę ze to ślimak nie tranzystor i w zupełności do takich operacji nada się jego "słabszy" potomek IRFP450 który jest szybszy


Obecnie jeszcze konstruuje pół mostek do klasy E ale będzie on oparty na podobnej podstawie

Czyli DCBloking zminimalizowany do 1.65nF a L1 rezonatora oraz L2 tune sterownika = 1uH
Ważną kwestią jest także cewka która daje mozliwość regulowania indukcyjności przed mosfetem
Tr.Sep tranzystora mocy ma stosunek zwoi 3/1

Poniżej kilka fotek
ulot z 75V rozciąga się do 8 cm i wygląda przepięknie "tłusto"

Pozdrawiam HV-towców

Autor postu otrzymał pochwałę









Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2010, 09:42 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Piękne ! Nie sądziłem że aż tak to fajnie wyjdzie. Jest jedna rzecz która odróżnia Twoją SSTC od innych, generator kwarcowy ! Teraz pytanie rodem z elektrody, czy jakiś schemat udostępnisz ? Ja mam chyba dla Ciebie niespodziankę ale to więcej na PW :) Z tego co czytam zamierzasz użyć później półmostka więc rodzi się pytanie, czy będzie tutaj zastosowana jakaś obudowa ?

Jestem ciekawy schematu bo widzę tutaj dwa transformatory i trzy dławiki i jestem ciekawy rozwiązań jakich użyłeś. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2010, 16:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
O widzę ze awansowałem ( Major ?? :D ) --- Dziękuje :) stawiam Internetowe <piwo> no bo w polsce chyba meeting'i hvtowców nie istnieją ?? hmm
Wracając do tematu
Owszem zarówno w tej jak i w wersji pół-mostka będzie zastosowana obudowa , mam przyszykowaną obudowę od radiostacji wojskowej ,choć troszkę mi jej szkoda. Ewentualnie kupie jakąś bo mam same duże obudowy, w pół-mostku potrzebuje jakiś dobry driver mofetów, jeśli nie znajdę to zrobię sam lecz to znów mi pochłonie trochę czasu.

W Strojeniu głównego tranzystora odnosiłem się do lekturek z strony i eksperymentów
http://users.skynet.be/BillsPage/ClassE.html
oraz
http://users.skynet.be/BillsPage/ClassE ... Values.pdf

Teraz co do schematu w miejsce D5 wlutowałem diode HFA08PB60
R2 VREG to bias
R6 OUT+/- regulacja napięcia stałego + wyjścia z trafa sep. ta kombinacja pozwala ustawiać próg Gate Tres-hold
IRF520 zamieniłem na IRF530
C9 Ważne kondensator blokujący składową stałą obok IRF530 musi być mały około 1nF
C12 C-Center to strojenie rezonatora. ja używam w granicach 120pF ale najprędzej w miejsce tego dam jakiś Regulowany kond.

1,65nF + około 500nH + L(rezonatora) ∼ 4mhz

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2010, 16:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Całkiem ładny i porządnie wykonany projekt ;) Spróbuj to jeszcze zmodulować dźwiękiem ;) Co do spotkań HVowców to pracujemy nad tym z kumplem i jak nam nie dają na polibudzie wrocławskiej zrobić to zrobimy u mnie w wakacje a co się będziem pier... ;) Już kilka razy nie doszło do teslathonu bo nie było gdzie :D


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 12:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
A wiec pomalutku do przodu za modulacje dźwiękiem obrałem formę AM (amplitude modulation) daje bardzo ładne efekty w tego typu rezonatorach (czysty dźwięk bez syczenia), jedynie o czym trzeba wtedy pamiętać to o szeregu cewek oraz kondensatorów tłumiących HF przed i po modulatorze oraz o separacji źródła audio. dokładnie z stąd widnieje na schemacie transformator separacyjny audio. Takowe transformatorki zazwyczaj mają przekładnik <10/1. ale nic sie nie stanie jak ktoś da stary Td48 ;) ogólnie te transformatorku były dawniej wykorzystywane do audio , w obecnych czasach nieliczni też je wykorzystują bo mają całkiem ładne parametry przenoszenia mimo wielu lat.
Dodałem w załączniku również płytkę PCB jak by ktoś sie chciał zabawić w HF

PS. Są jakieś zdjęcia na forum z meetingów które sie odbyły , bo jestem ciekaw ile rzeczy spłoneło :D podczas wyciskania mocy :D heh pewno wszyscy z DRkami przyjeżdżają :) no cóż narazie DR nie mam (ale mam inne zabawki :twisted: ) ;)

Pozdrawiam HV-towwców



HFSSTC.pdf [14.93 KiB]
Pobrane 408 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 17:22 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
W Polsce oficjalnych meetingów HV nie było. Było jedno spotkanie u mnie 2 osobowe i tyle :D Nic nie spłonęło obaj mamy prediktery z krokusem :P Tych DR-ek w Polsce to można naliczyć na chwile obecną 7szt z czego 3 w budowie


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 17:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
a ktoś to z forum bodajże pisał ze mu sie blok igbt smalił :D wiec skojarzyłem sytuacje z meetingiem :D
No w klasie E nie lepiej xD zero rezultatów na całe google :) no przewagę mają SGTC i SSTC ( deko rzadziej)


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 17:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Slu palił namiętnie IGBTki ;) Mi sie tez zdarzyło ale bardzo szybko zrozumiałem dlaczego i stwierdziłem ze żadne dalsze eksperymenty nie mają sensu póki nie wyeliminuję przyczyny - szpilek HV przy zbyt późnym przełączaniu mostka podziałało ;) Faktem jest że DRSSTC jest drogie i skomplikowane. Ludzie wolą tańsze SGTC albo SSTC. Class E jak dla mnie nie wyróżnia się niczym szczególnym więc stąd małe zainteresowanie tym typem TC.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 17:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
jest cudo skomplikowane ale to cały urok dodaje :)


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 17:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Najlepsze jest to ze produkuje takie same iskry jak kalsyk przy sprawności rzędu 95% i daje się modulować :D Doczepię sie do twoich PCB - po co zostawiasz niepodłączone do niczego fragmenty miedzi które bardzo dobrze zbierają wszelkie zakłócenia ?


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 18:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
dobre spostrzeżenie bo sam o tym zapomniałem no cóż przy wkładaniu całości w metalowe pudło połączę ten "ozdobny" kawał miedzi i uziemię. A dlaczego gdzieś mi to uszło wcześniej zupełnie nie wiem , może przez szkolę wrońcu kolokwi czas :/ ... Badając całość oscyloskopem niczego podejrzanego nie zauważyłem wiec może dlatego tez nie szukałem ;) , jak to sie mówi co dwie głowy to nie jedna ;)
Dziękuje za spostrzeżenie
A co do DRki sprawność ma sporą ale wciąż zbudowanie tego to spore koszta ... aj żeby nie święta i niekończące sie prezenty to być może bym kontynuował budowę DR a tak kasy ni-ma a projekt buduje sie wirtualnie xD i chyba narazie tak zostać musi :) jedyną rzeczą jaka mi się nie podoba to wielkości rezonatorów
gabarytowo żeby nawinąć same uzwojenie na około 100khz to trzeba albo 50cm uzwojenie albo druty o przekroju 0,0x... a to z kolei sie wiąże z przegrzaniem i przepaleniem ,bo jakaś tam dolna granica uzwojenia musi być - bynajmniej ja to tak rozumiem
Jest jeszcze możliwość dodania "górnej pojemności" - toploadu ale to tez ma spore rozmiary Estern podawał wielkości toploadów i ich pojemności oraz gabaryt.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 18:50 
Dzejwor jak możesz pisać ,że SGTC są tanie?. Gdybyś chciał zbudować klasyka ,który miałby dorównać DRSSTC to koszt budowy pewnie zrównałby się z kosztami drsstc.


Góra
  
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 18:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
ja w sgtc nie widzę nic drogiego , samej SGTC prócz głównego trafa na parę KV ale i to można zastąpić 2 trafa od mikrofali + podwajasz + parę pustych butelek + trochę folji i gotowe ...
To taka tesla mc-givera xD a w drce jak zastąpić niezbędne podzespoły np... igbty z folji czy zapałek sie tego nie skleci :D


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2011, 19:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
DR jest droższe od SG zawsze ;) Tak wynika z moich obserwacji ;) Co do rozmiarów rezonatorów to nie do końca tak jest jak piszesz. Fakt drut jest zawsze cieńszy niż w tej samej wielkości SG ale nie popadajmy w jakieś skrajności na moich DR jest drut 0.25mm kolega na porównywalnej wielkości SG ma 0.6mm i mniejszy torus. Drut zawsze dobiera sie tak aby nie był za cienki. Nie grozi mu w żadnym wypadku przegrzanie i przepalenie mimo tego że prądy chwilowe w DR są większe. problem ten za to pojawia się w SSTC gdyż tam zwykle drut jest jeszcze cieńszy niż w DR a cykl pracy SSTC sięga 50% choć dobrze zrobiona może pracować na CW szarpiąc z sieci nawet 3kW ;) Wtedy drut faktycznie potrafi się zagrzać podobnie jak toroid że o stopieniu breakpointa nie wspomnę :D


Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2011, 01:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Dziś zrobiłem nowy końcowy stopnień mocy klasy E znów jest to pojedynczy tranzystor n mosfet który pracuje z częstotliwością 4mhz. Moc tego stopnia to ~590W (118V - 5A) wielkość radiatora 13x13x13cm jest sporawy i prawie zimny ale lepiej mięć w zapasie powierzchni do odprowadzenia ciepła. Przy 4mhz nie ma tak znacznych problemów z pojemnością jaka tworzy radiator przytwierdzony do mosfeta wiec to tez jest zaleta tej konstukcji.
A wadą takowej konstrukcji przy tej mocy jest to ze dławiki i kondensatory dostają po tyłku... trzeba zakupić ceramiki jak do VTTC
Zastanawiam się czy nie głupim pomysłem będzie nawinięcie uzwojenia wtórnego na rure ceramiczną bo odprowadzić ciepło z zwoi.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2011, 21:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Fotki z nowego stopnia mocy ...

Untitled-1.jpg

Komentarz: Zdjęcie korony z zasilania połówego + kond tylko 400uF

IMG_0413.jpg

IMG_0424.jpg

IMG_0425.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2011, 08:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hej, to wygląda jak profesionalny kolc wyciągnięty z szafy w.cz w rozgłośni radiowej :lol: !

Tylko mi sterowanie ciągle się nie podoba, pokaż przebiegi bramka-źródło !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2011, 13:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
A co Ci się Slu w sterowaniu nie podoba ?? coś przeoczyłem ?? narazie dysponuje kiepskim oscyloskopem (kiepska podstawa czasu) ale i na nim będzie widać sinusa.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
dziś kolejne uaktualnienia
tym razem nawinąłem nowe uzwojenie na trafo zasilające 400W troid

oraz zaopatrzyłem się w wskaźnik wysterowania dźwięku VU który planuje dać w obudowe klasy-E
Zobaczymy czy będzie działał xD ...


trafo.jpg

Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2011, 16:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Dziś praktycznie mówiąc ukończyłem budowę modulatora AM do klasy-E kryptonim E-MOd :D
jeszcze wlutować tylko potencjometry precyzyjne które trzeba kupić :D
Separacja Audio oczywiście na klasyku TD48



Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO