1. a) Tranzystory nie są sterowane rampą. Zasilanie układu ZVS jest modulowane w ten sposób. Można ten układ zasilić prądem stałym tak jak zwykły ZVS flyback driver.
b) Tranzystory są sterowane standardowo tak jak piszesz. Przeanalizuj schemat który przesłałem. Przepraszam za nieczytelność. Ja już tak mam

Zasadniczo jest to to samo co zvs flyback driver. Dodadkowe elementy mają na celu lepsze przystosowanie tego układu do pracy przy wysokich częstotliwościach przełączania oraz ochronę kluczy.
Dajmy na to ze zbudujesz zwykły ZVS f.d. na igbt. (np tych
http://www.tme.eu/pl/Document/99baa7f49 ... N120D1.pdf) i bedziesz chciał z niego wyciągnąć B dużą moc chwilową. Możesz mieć wtedy doczynienia z takimi efektami:
1b. Igbt 1 zatyka igbt 2. i na przemian. Przy małej mocy napięcie na bramce "zatkanego" igbt będzie równe napięciu na złączu otwartego Igbt + napięcie na złączu szybkiej diody. Jeżeli przez otwarty igbt bedzie płynąć duzy prąd np 30A to napięcie (w przyp igbt z noty która podałem) to napiecie na kolektorze bedzie równe ok 3,2V. W takim przypadku na bramce 2 gibt bedzie równe ok 4-3,9 V... oznacza to że nie będzie on w pełni zatkany.... Co powoduje straty mocy. W skrajnym przypadku wogóle się nie zatka. I będzie bum...
2b Otwieranie się bramek igbt przez rezystory jest dosc wolne.
3b (Na podst symulacji i prób ) Nagła zmiana dobroci obw rezonansowego (czyli poprostu szybka zamiana obciążenia) powoduje wygarzenie oscylacji.
Żeby wyeliminowywać problem 1 i 2 zastosowałem te człony sterujace przed igbt : czyli drivery + układ na zenerce 5.3V odcinający napięcie na kluczu.
Do tego zrobiłem taki prosty układ zabezpieczeń sprawdzający czy napięcie na otwartych kluczach nie przekracza pewnego poziomu i czy nie załączają się 2 klucze na raz. Jest to zrealizowane na zatrzasku z 2 tranzystorów bipolarnych, filtrze dolnoprzepustowym i zenerce. Jeżeli stanie się tak zatrzask otwiera tranzystor który zatyka obydwa igbt. Transile pochłaniają szpilke powstajacą na dławiku podczas takiego zdarzenia. Zatrzask możesz zresetować przyciskiem i układ rozpoczyna oscylacje od nowa.
2.Podawałem do 90V i nie więcej bo nie chcę ryzykować uszkodzenia IGBT. Mają Uc 330V.
3. To część schematu. Na zasilanie podawane są przebiegi o kształcie rampy przez zewnętrzny generator.
4. Wydaje mi się że możesz zasilić ten układ który narysowałem wyprostowanym napięciem sieci tylko musisz dobrać odp obwód rezonansowy i igbt na 1200V ( nap na kol to pi* Uzas.)