Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 27 sty 2016, 13:13 
Dołączył(a): 27.01.2016
Posty: 4
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem, który bardzo słabo zna się na elektronice i poszukuje kogoś kto ma lub byłby w stanie zbudować taki zasilacz. Zasilacz ma być do starego noktowizora produkcji rosyjskiej. Próbowałem na elektrodzie, ale nikt tam nie wykazał zainteresowania.
Może ktoś tu może mi pomóc, bo chyba to forum jest jak najbardziej o tym czego szukam :)


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sty 2016, 14:13 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Na pewno ma być to impulsowy zasilacz?
Taki zasilacz ma bardzo dużo szumów i może pogorszyć funkcje noktowizora przez szumy.
Szczególnie zrobienie takiego samemu jest trudne.

Co z zasilaczami wysokich napięć na allegro? Tam na pewno znajdziesz taki zasilacz (laboratoryjny dużej mocy).


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sty 2016, 14:59 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Co to dokladnie za noktowizor, jaki model, parametry?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sty 2016, 16:27 
Dołączył(a): 27.01.2016
Posty: 4
To ns-71
napięcie wejściowe to 6V a wyjściowe 13,5-18 kV, chciałbym jakiś nowocześniejszy zasilacz, bo ten który mam strzela charczy i mam wrażenie że chce wybuchnąć (możliwe, że tak jest). Chodzi o to, aby zmniejszyć zasilanie (wielkościowo) i wielkość układu - bo teraz jest to akumulator żelowy, który jest duży. Podświetlacz jest osobny, wiec nie potrzebuje zasilania. Więc zasilanie wejściowe nie jest ważne są np. baterie modelarskie 7,4 V, ale jeżeli ktoś ma podobny zasilacz na np. 12V to tez nie ma problemu. Oczywiście za zrobienie takiego zasilacza zapłacę, nie znam nikogo kto znałby się na wysokich prądach więc może teslowcy coś pomogą? ;)

Co do zasilaczy na allegro, błagam niech koś kto się zna pomoże mi wybrać odpowiedni :) Nie ukrywam, ze kwota też jest tutaj istotna.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sty 2016, 14:20 
Dołączył(a): 27.01.2016
Posty: 4
Naprawdę nie znajdzie się żaden pomocny rycerz? :)


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sty 2016, 21:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
W tym zakresie napięć raczej nie znajdziesz trafa, a jeśli już to będzie drogie.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sty 2016, 09:12 
Dołączył(a): 27.01.2016
Posty: 4
A może ktoś z forum byłby zainteresowany zbudowaniem czegoś takiego? Ja na elektronice znam się słabo. Wiem, że takie układy są poszukiwane ze względu właśnie na to ze zasilają stary rosyjski sprzęt. Od razu zaznaczam nigdy nie przedstawię się jako autor takiego układu :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO