Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 sty 2018, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 13 maja 2015, 20:00 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Mam do sprzedania taki sieciowy transformatorek 120kV 100mA ze starego rentgena. Transformator jest w hermetycznej obudowie i zawiera w sobie prostownik dwupołówkowy. Oczywiście prostownik można wyjąć jeśli ktoś tego pragnie, ale wtedy trzeba będzie po złożeniu odciągnąć pod próżnią...

W komplecie są przewody z oryginalnymi wtyczkami jednak są ucięte 40cm od wtyczki.

Zdjęcia dodam niebawem. Polecam, nie lada gratka z tego diabełka :twisted:

Cena to 400zł, a wysyłka jest problemem, ponieważ waży więcej niż 30kg i żaden kurier tego nie łyknie. Do niektórych miast mogę to wysłać "bokiem" przez kolegę kuriera wtedy koszt 50zł. Warszawa i okolice transport własny w cenie paliwa + na piwko.

Dostarczenie w konkretne miejsce kurier na palecie, ale to droga opcja raczej.

Zastrzegam sobie prawo do sprawdzenia kompetencji potencjalnego klienta :) to nie jest zabaweczka :)

pzdr.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 wrz 2015, 04:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 13.03.2014
Posty: 2
Lokalizacja: Sprowa
Sprzedaleś? Jeśli nie, zapodasz foto?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 wrz 2015, 08:47 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Wciąż aktualne. Foto zapodam dziś wieczorem.

Pzdr.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2015, 16:16 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Przepraszam za opóźnienie. Trochę mam na głowie ostatnio. Zdjęć nowych nie zrobiłem ostatecznie i wrzucam takie, które zrobiłem kiedyś. Nowe zdjęcia też będą. Obecnie transformator jest ładnie wyczyszczony i wygląda bardziej sensownie :)





Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2015, 17:54 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
To jest zwykłe trafo sieciowe, nie impulsowe, mam rację?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2015, 18:06 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Tak, to jest 50Hz prosto z gniazdka zasilane :P no ok prosto z gniazdka to nie, bo te 12kW z jednej fazy od razu wywala korki :twisted: trzeba podpiąć balast np. transformator od kuchenki mikrofalowej, albo najlepiej odpalić przez autotransformator.

To trafo można też zasilać międzyfazowo co gwarantuje duuuużo lepsze efekty :lol: no i na pełnej mocy nie wylatują bezpieczniki :lol:

Odpalałem je międzyfazowo przez autotransformator 12kVA (kupiłem go w komplecie z tym trafem) i powiem, że wiele rzeczy w życiu widziałem, ale ten widok wyrwał mnie z kapci...


Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2015, 18:27 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
grzegorzewskipl napisał(a):
Odpalałem je międzyfazowo przez autotransformator 12kVA (kupiłem go w komplecie z tym trafem) i powiem, że wiele rzeczy w życiu widziałem, ale ten widok wyrwał mnie z kapci...


Gdybyś to nagrał i upublicznił, to lepszej reklamy zrobić sobie nie możesz. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2015, 18:58 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Noszę się z zamiarem nagrania tego od jakiegoś czasu... problemem jest nie tylko brak czasu. Główne czynniki to kur*wski huk i hałas miotającego się łuku oraz blask oślepiający kamerę. Jedyne nagrania jakie zrobiłem to kula niebieskiego blasku. Zanim aparat zdążył dostroić jasność to ja już przerywałem zasilanie bo a to spękałem, a to coś tam się elektrody poruszyły. Za to mam gdzieś filmik z odpalenia tego przez jednofazowe trafo 1.5kVA 110V.

Pomiędzy elektrodami mieści się puszka farby czyli odległość między nimi to jakieś 10 cm.



Góra
   
 

PostNapisane: 28 wrz 2015, 09:37 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć, przy takim trafie to lepiej żeby były dwie osoby :) Mogę wpaść z kamerą i nagramy coś w HD :) Tylko powiedz kiedy :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 28 wrz 2015, 20:19 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
W któryś weekend się złapiemy. Zadzwonię do cb :D


Góra
   
 

PostNapisane: 28 wrz 2015, 23:50 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
A może by tak do odpalenia trafa zastosować opornik wodny.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO