Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 1 gru 2020, 06:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

PostNapisane: 21 lis 2018, 23:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
kolejne atrakcje :) w sumie warto za tą cene.

https://allegro.pl/kondensator-mocy-bie ... 19491.html

parametry tutaj.
https://lifasa.com/en/producto/single-p ... capacitor/


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2020, 02:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Czaje sie i czaje ale nie wiem czy warto :) coś bym "poiskrzył". Zastanawia mnie tylko ten wewnętrzny blok z bezpiecznikami hmm

https://allegro.pl/oferta/jednofazowy-k ... 7411919491


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2020, 18:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 75
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Te kondy nie nadają się do zastosowań udarowych. W środku jest najczęściej zwijka papierowa nasączona olejem transf.
Kilka kilkanaście strzałów wytrzymają a potem BUM.
Fakt. Wyglądają mocarnie ale ich jedynym przeznaczeniem jest kompensacja mocy biernej na liniach średniego napięcia przy 50Hz

Mam dwa podobne, już rozdęte po BUM.

Do udarów to trzeba szukać kondów Maxwell-a, ale raczej na eBay-u niż allegro.
https://theelectrostore.com/33695-maxwell-used/

Allegro sprawdzam kilka razy dziennie już od 6 lat w poszukiwaniu ciekawych kondensatorów i takich Maxwell-i jeszcze nie widziałem.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2020, 23:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Najwidoczniej ten temat trzeba zagrać w inny sposób. Znaleźć firmę która skupuje złom z stacji transformatorowych. podzwonić, popytać hmm


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2020, 00:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Mikowe i jeszcze raz Mikowe kondensatory



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2020, 17:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 75
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
lodzik1990 napisał(a):
Mikowe i jeszcze raz Mikowe kondensatory


Mikowe rzadko się pojawiają na allegro i najczęściej mają małe pojemności nie wspominając o absurdalnej cenie.
https://allegro.pl/oferta/kondensator-m ... 8357072200

Pamiętam ze wyhaczyłeś kiedyś kilka niezłych sztuk od gościa z elektrody :-)
Następna taka okazja za 10 lat jak dobrze pójdzie.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2020, 18:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
MIKOWE? występują takowe o dużych pojemnościach ?
Wszystkie które widziałem kończyły sie na 100nF i to były bycze kondensatory z dużego radaru na 50kV.
A ja szukam czegoś w okolicach 100uF na 30kV. Mikowe na pewno uwolnią energie szybciej w krótszym czasie. Natomiast ilość zgromadzonej energii będzie znacznie mniejsza.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2020, 19:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 681
Pochwały: 5
Taki offtop ciekawostka - (stosunkowo) niskonapięciowe miki występują w całkiem dużych pojemnościach:



Były też dostępne 750nF/3kVDC ale ktoś ukradł zanim wrzuciłem do koszyka. ;)

Są to jednak kondensatory do buforowania/filtrowania DC, nie nadają się zbytnio du dużych prądów impulsowych (niestety tylko tyle dowiedziałem się od ich producenta - nie mają już pełnej dokumentacji w archiwach).



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 kwi 2020, 12:33 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 681
Pochwały: 5
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 9176623962

Gucie za grosze, ostatnio były dość ciężkie do kupienia i dużo droższe. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 25 kwi 2020, 15:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Yuri ostatnio szły za 30zł

PS propo kondensatorów na allegro takie sztuki szły ?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 kwi 2020, 21:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 681
Pochwały: 5
Tak, miał je DW-radio czy tam TDM Electronics. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2020, 15:57 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 75
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Rzadki okaz.
Kompletny zasilacz 125 kV TUR wraz z kablami 15m i lampą RTG.

https://allegro.pl/uzytkownik/Remigius4 ... a-1-2-0717

Waga to skromne 300kG, Mam bardzo podobny od modelu X18 i jest to zacny sprzęt do eksperymentów z WN i akceleratorami cząstek.


Ostatnio edytowano 24 wrz 2020, 06:54 przez Balcer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 23 wrz 2020, 17:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 59
Yuri napisał(a):
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektronowa-gu-81-9176623962

Gucie za grosze, ostatnio były dość ciężkie do kupienia i dużo droższe. :)

W Polsce.
Na ebayach i innych dostępne są tysiące w bardzo podobnej cenie, z tym że czas oczekiwania jest dłuższy kilka dni.
Ale są 2 problemy - po pierwsze napisane że nieużywane, a metal napylony na szkło ewidentnie wskazuje że katoda sporo prześwieciła. Po drugie to niestety GU-81, bez M.

Pytanie - gdzie dostać można do tych lamp podstawy? Widuję je rzadko a jeżeli już to są dużo droższe od samych lamp. Czyżby ruscy natłukli 2 hangary lamp a o podstawach zapomnieli?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 wrz 2020, 17:49 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 559
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Dlaczego zapomnieli ? Podstawki mają prawie nieskończoną żywotność w przeciwieństwie do lamp, sam to zauważyłeś po ich wyglądzie ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 wrz 2020, 18:01 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 681
Pochwały: 5
wesolyyyy napisał(a):
a metal napylony na szkło ewidentnie wskazuje że katoda sporo prześwieciła


A to nie jest aby getter? :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 27 wrz 2020, 01:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 59
Nie dostałem powiadomień że napisaliście :)
A wpadłem poinformować że nagle na allegro wysyp GU-81 i GU81M, i to od wspomnianego przez Dawida DW-Radio. Chyba się skuszę, jak tylko znajdę podstawki do nich.
slu_1982 napisał(a):
Dlaczego zapomnieli ? Podstawki mają prawie nieskończoną żywotność w przeciwieństwie do lamp, sam to zauważyłeś po ich wyglądzie ;)

Bo o ile lamp jest zatrzęsienie na portalach i jakoś nie słyszałem żeby się ruskim kończyły, to podstawkę ciężko dorwać.
Yuri - nie wydaje mi się. Tu wspomniane lampy:
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 9176623962
To co prawda M-ki ale na aukcji obok są "zwykłe" bez metalu na ściance. Nie żebym się znał :)

EDIT: A jednak dupa, wszystko to GU-81M ale sprzedający nie potrafią najwidoczniej czytać. Jednak nie kupię :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO