Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 paź 2020, 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

 Tytuł: Nowy fan HV/HF
PostNapisane: 6 paź 2020, 11:31 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
No i złapałem bakcyla wysokich napięć i częstotliwości a widząc że kondensatory mikowe mają wysokie uznanie postanowiłem sie pochwalić ostatnimi zakupami (część to mikowe a reszta to typowe snubbery).


Góra
   
 

PostNapisane: 6 paź 2020, 16:35 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
ajatol napisał(a):
No i złapałem bakcyla wysokich napięć i częstotliwości a widząc że kondensatory mikowe mają wysokie uznanie postanowiłem sie pochwalić ostatnimi zakupami (część to mikowe a reszta to typowe snubbery).


Nie wiem co tam planujesz budować ale te kondy to liche są w kontekście SGTC.
Jakiś czas temu dyskutowaliśmy tutaj o nich i z tego co pamiętam to one są raczej papierowo mikowe co je dyskwalifikuje w zastosowaniach TC.

Jeśli już to odpytaj MILEX-a czy mają jeszcze te cudne mikowe kondy w.cz. / w.n. MIFLEX KMZ 4nF/25kV używane w wojskowych radarach itp.
http://milexele.com/index.php?main_page ... yword=25kv

Albo TDK 40kV 700pF UHV-7A:
https://allegro.pl/oferta/kondensator-w ... 6482820748

Generalnie unikaj kondensatorów które opisane są do pracy przy napięciu stałym DC bo to oznacza że nie projektowano ich do pracy impulsowej a już na pewno nie do pracy z prądami przemiennymi w.cz.

Jeśli czytasz że kondensator jest ceramiczny to musisz mieć świadomość że:

1. występują one w obudowach plastikowych do pracy z mniejszymi temperaturami/mocami jak te opisane wyżej TDK lub w obudowach wypiekanych/emaliowanych do pracy w skrajnych warunkach temperaturowych czasem z chłodzeniem wodnym do pacy w ekstremalnych warunkach temperaturowych.
2. dielektryk w 99% przypadków to tytanian strontu lub rzadziej tytanian baru.
3. ceny takich kondów są duże lub bardzo duże a okazje trafiają się raz na parę ładnych lat.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 paź 2020, 17:07 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
Kondensatory kupiłem z allegro od uzytkownika dw_radio który sprzedaje sprzęt wojskowy. Kupiłem od niego kilka razy głównie kondensatory i jestem daleki od posądzania go o nieuczciwosc a tu opis z aukcji.
"Oferuję Państwu kondensator mikowy wysokonapięciowy produkcji amerykańskiej firmy SPRAGUE.

Kondensator posiada pojemność 0,02μF czyli 20nF i przystosowany jest do maksymalnego napięcia 5kV DC.

Kondensator może być wykorzystywany w obwodach W.CZ. oraz impulsowych.

Został skonstruowany tak, aby zminimalizować indukcyjność. "
Niestety kondki są za stare i google nic na ich temat nie powiedziało.
Moje wątpliwości jednak wzbudził fakt wspomniany przez Ciebie że są opisane jako DC. Czy jeżeli jeden rozpiłuje to będzie mozna na jego temat powiedzieć więcej. ?


Góra
   
 

PostNapisane: 6 paź 2020, 17:21 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 680
Pochwały: 5
Ah ja kiedyś rozmawiałem z producentem o tych fab-mikach, są one zaprojektowane na wysokie prądy szczytowe ale tylko 4Arms prądu skutecznego ograniczonego wytrzymałością połączeń między zwijką, a terminalami (typowe zastosowanie impulsowe o niskim wypełnieniu). Ich zastosowaniem pierwotnym były układy zapłonowe w myśliwcach, gdzie dostarczały impulsów o dużej amplitudzie ale krótkim czasie trwania i niewielkiej powtarzalności.

...Ale te miki Miflexa, AFAIK, zbudowane są w taki sam sposób i według podobnych założeń - ich rolą jest buforowanie impulsowych obciążeń, nie praca w układzie rezonansowym o ogromnej mocy biernej.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 03:37 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
Pomimo parametrów tych fabmik które podałeś możliwe że spełnią swoje zadanie w moim układzie. One nie będą bezpośrednio w układzie rezonansowym tylko rodzajem akumulatora który będzie ładowany i rozładowany wiele tysięcy razy na sekunde.

Wcześniej kupiłem jeszcze inne kondki które też wydają się całkiem dobre do mojego zastosowania chociaż czas narastania napiecia to mogłyby mieć lepszy. Nawet te kobyłki elektroity według katalogu sprawują się nadspodziewanie dobrze przy 10Khz ale akurat na te to jakoś szczególnie nie liczę że się sprawdzą.

Odnośnie tych fabmik to chętnie bym z 10 sztuk komuś podarował, osobie chętnej i z odpowiednia wiedzą. Ktoś by dostał kondki a ja bym oczekiwał w zamian ich przetestowania. Próbowałem nakręcić nakrętki (gwint M4) ale żadna nie pasuje więc gwint jest jakis nietypowy.




Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 08:51 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 680
Pochwały: 5
Wyprowadzenia fabmik mają niestety gwint calowy.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 09:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Wystarczy kupić odpowiedni gwintownik i naprodukować nakrętek.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 12:25 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
lodzik1990 napisał(a):
Wystarczy kupić odpowiedni gwintownik i naprodukować nakrętek.


Za dużo zachodu lepiej kupić tylko czy w naszym bandustanie to da się kupić to jeszcze nie wiem.

Przy okazji pozwolę sobie zadać te pytanie tutaj gdyż muszę podjąć decyzję do jutra.

Posiadam 12 kw paneli CIGS Solibro 135W gen 2. Panele te muszą być uziemnione co wymusza falownik z izolacją galwaniczną DC/AC.
Nowe falowniki są drogie a używek z izolacją brak tym bardziej że ja chcę off grid.
Wypatrzyłem dużego używanego UPSa 15Kva i tak sobie myślę czy technicznie to by się dało podłączyć do paneli zamiast typowego falownika.
1 Nie interesuje mnie podłączenie do sieci (chcę być off grid).
2. Wiem że UPS nie ma MPPT i mi to nie przeszkadza
3. Wiem i akceptuje że większość energi nie zużyje i się zmarnuje.
Interesuje mnie jedynie fakt czy to będzie działać. Ups ma wejście trójfazowe gdzie międzyfazowo mozna podać 480V więc uważam że można by tu podłączyć jeden albo nawet dwa stringi. Zapewniono mnie że UPS ma izolacje galwaniczną. Link do Upsa https://allegro.pl/oferta/przemyslowy-u ... 9105490699.
Poprosił bym o ocenę czy kombinuje prawidłowo a może mi coś umyka.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 15:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
ajatol napisał(a):
lodzik1990 napisał(a):
...
3. Wiem i akceptuje że większość energi nie zużyje i się zmarnuje.
Interesuje mnie jedynie fakt czy to będzie działać. Ups ma wejście trójfazowe gdzie międzyfazowo mozna podać 480V więc uważam że można by tu podłączyć jeden albo nawet dwa stringi. Zapewniono mnie że UPS ma izolacje galwaniczną. Link do Upsa https://allegro.pl/oferta/przemyslowy-u ... 9105490699.
Poprosił bym o ocenę czy kombinuje prawidłowo a może mi coś umyka.


Ten archaiczny UPS jest typu True-Online (Podwójna konwersja).
W Twoim przypadku zupełnie bez sensu gdyż będzie tracił sporo energii na ciepło i hałas.

Odpytaj VoltPoska o coś mniejszego typu Line-Interactive z MPPT.
Cena może będzie podobna a instalacja jak "Pan Tasla przykazał" ;-)
http://voltpolska.pl/pl/51-inwertery-so ... torem-mppt


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 15:45 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
Balcer napisał(a):
Odpytaj VoltPoska o coś mniejszego typu Line-Interactive z MPPT.
Cena może będzie podobna a instalacja jak "Pan Tasla przykazał"
http://voltpolska.pl/pl/51-inwertery-so ... torem-mppt


Ups nawet fajny z ceną około 3300zł ale
1. 3.5kw w porównaniu z 13kw to duża różnica ale to bym nawet jeszcze przełknął.
2. Akceptowalne napięcie stringu PV 100V (móje panele mają w obwodzie otwartym 105V) czyli musiałbym wszystkie panele łączyć równolegle co dyskwalifikuje ten wybór.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 17:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
To może taki: http://www.biall.com.pl/item,Inwerter-s ... 27403.html

Większe moce jak 5kVA to już inny pułap cenowy.
Może jeszcze coś byś znalazł bezpośrednio od chińczyków na AliExp.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 17:21 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 559
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jak już robicie offtop, to w jakim celu uziemia się panele fv ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 18:34 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
Balcer napisał(a):
To może taki: http://www.biall.com.pl/item,Inwerter-s ... 27403.html

Większe moce jak 5kVA to już inny pułap cenowy.
Może jeszcze coś byś znalazł bezpośrednio od chińczyków na AliExp.


Ten sam problem co z poprzednim napięcie max stringu 145V co wymusza łączenie równoległe każdego panela a przy 88 panelach to sensu to nie ma. No i nie piszą czy z izolacją DC/AC a skoro nie piszą to wiem z doswiadczenia że jest bez izolacji bo falownik ma być jak najlżejszy i najtańszy.

Panele cienkowarstwowe(nie wszystkie) uziemia się z powodu degradacji warstwy aktywnej bedącej powodem migracji atomów sodu z szyby do tej warstwy. Efektem jest matowienie szyby i utrata parametrów czasami bardzo szybka. Zdania są podzielone czy to jest niezbędne ale producent tak zaleca z powdu wielu reklamacji z przeszłości. Z tego co sie zorientowałem to zjawisko te występuje mocniej w wyższych temperaturach pracy i przy wiekszych napięciach w stringu. Tutaj dokument od producenta opisujący z grubsza te zjawisko.

Solibro_Product_Information_EN_01.pdf [63.04 KiB]
Pobrane 5 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 19:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
ajatol napisał(a):
... a przy 88 panelach to sensu to nie ma. No i nie piszą czy z izolacją DC/AC a skoro nie piszą to wiem z doswiadczenia że jest bez izolacji bo falownik ma być jak najlżejszy i najtańszy.



Jak chcesz to ogarnąć profesjonalnie to jako polski dystrybutor Huawei-a mogę dostarczyć Ci ofertę na: SUN2000-105KTL-H1
https://solar.huawei.com/eu/news/eu/202 ... -in-Poland
Tyle że to już nie zabawki i ceny w Euro są.
Sporo się tego sprzedało w Polsce i reszcie Europy.
Jak by co to kontynuujmy na Priv.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 19:59 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
Balcer napisał(a):
Jak chcesz to ogarnąć profesjonalnie to jako polski dystrybutor Huawei-a mogę dostarczyć Ci ofertę na: SUN2000-105KTL-H1


Kolega musiał się chyba pomylić bo zaproponowany falownik SUN2000-105KTL-H1 ma moc wyjściową ponad 100kW co jest wielokrotnie ponad moje potrzeby a o cenę to bym sie bał zapytać.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 20:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
ajatol napisał(a):
Balcer napisał(a):
Jak chcesz to ogarnąć profesjonalnie to jako polski dystrybutor Huawei-a mogę dostarczyć Ci ofertę na: SUN2000-105KTL-H1


Kolega musiał się chyba pomylić bo zaproponowany falownik SUN2000-105KTL-H1 ma moc wyjściową ponad 100kW co jest wielokrotnie ponad moje potrzeby a o cenę to bym sie bał zapytać.


Puki nie napiszesz co chcesz budować i w jakim celu to mogę tylko strzelać.
Obczytaj rozwiązanie Huawei-a i daj znać na priv. który model ewentualnie interesuje Cię.
Ściągnę bardzo szczegółową dokumentację do niego, ponownie obczytasz w szczegółach jak te klocki działają i podejmiesz decyzję.
https://fotoogniwa-sklep.pl/pl/c/Huawei/149
https://fotowoltaikaonline.pl/inwerter-solarny/huawei


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2020, 22:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
slu_1982 napisał(a):
Jak już robicie offtop, to w jakim celu uziemia się panele fv ?

Odpowiedź poniżej:





Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
Góra
   
 

PostNapisane: 8 paź 2020, 02:14 
Dołączył(a): 29.07.2020
Posty: 9
Lokalizacja: Mazury
lodzik1990 napisał(a):
Jak już robicie offtop, to w jakim celu uziemia się panele fv ?


Mi to nie wygląda na typowe uziemnienie lecz na rozbudowane zabezpieczenie przeciwprzepięciowe.

Temat mozna zamknąć. Po głębszych poszukiwaniach doszukałem sie dokumentu gdzie opisane sa sposoby na unikniecie problemu PID w panelach cienkowarstwowych nawet w przypadku inverterów bez transformatora a rozwiazanie jest bajecznie proste. Podaje wycięty fragment do artykułu i link a moze komuś sie przydać w przyszłości.

"A transformerless system can be grounded at the negative pole of the inverter via a high value resistor, (e.g. 22kOhm). This is considered high impedance grounding. Additional hardware has to be installed to provide for ground fault detection.

This method can reduce the voltage potential on the string, thereby stopping or preventing PID. Recovery of PID affected modules will not be as good as with a charge equalizer, however.

For more information on PID, solar energy risks and solutions for these risks, check out the video and podcast with Mike Roy, or use the following links to learn more about:"

https://blog.hsb.com/2015/09/03/potenti ... gradation/


Góra
   
 

PostNapisane: 9 paź 2020, 15:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2017
Posty: 74
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
ajatol napisał(a):
Kondensatory kupiłem z allegro od uzytkownika dw_radio który sprzedaje sprzęt wojskowy. Kupiłem od niego kilka razy głównie kondensatory i jestem daleki od posądzania go o nieuczciwosc a tu opis z aukcji.
"Oferuję Państwu kondensator mikowy wysokonapięciowy produkcji amerykańskiej firmy SPRAGUE.

Kondensator posiada pojemność 0,02μF czyli 20nF i przystosowany jest do maksymalnego napięcia 5kV DC.

Kondensator może być wykorzystywany w obwodach W.CZ. oraz impulsowych.

Został skonstruowany tak, aby zminimalizować indukcyjność. "
Niestety kondki są za stare i google nic na ich temat nie powiedziało.
Moje wątpliwości jednak wzbudził fakt wspomniany przez Ciebie że są opisane jako DC. Czy jeżeli jeden rozpiłuje to będzie mozna na jego temat powiedzieć więcej. ?


Wracając do głównego wątku o kondensatorach to dorzucę jeszcze kila swoich myśli.

1. Jeśli wiemy że kondensator jest opisany jako 5kV DC i nie jest to elektrolit lub papierowo olejowy to stara zasada którą pamiętam jeszcze ze studiów mówi że dla napięcia AC 50Hz taki kondensator wytrzyma połowę deklarowanego napięcia czyli 2,5kV AC 50Hz. Dla 100kHz będzie to już tylko 30% nominalnego napięcia a dla 1Mhz 15%.
To taka ogólna reguła i niekoniecznie może być prawdziwa dla wszystkich kondensatorów.
Co należy podkreślić, to że im większa częstotliwość napięcia tym bardziej zmniejszają się parametry odporności kondensatora na przebicie, przegrzanie,starzenie lub inaczej czas bezawaryjnej pracy a charakter tej zmiany jest wykładniczy a nie liniowy.

2. Drugie zagadnienie to dopuszczalny prąd w.cz. jeśli mamy szczęście i posiadamy notę katalogową do takiego kondensatora to będzie tam najczęściej ładny wykres z którego można się dowiedzieć między innymi (o zgrozo) że pojemność kondensatora zależy nie tylko od temperatury ale i przyłożonego napięcia oraz częstotliwości a jest to spowodowane efektami piezoelektrycznymi ceramiki.
Poniżej wstawiam taki mały przykład bardzo popularnego kondensatora LCC HTD 1nF/20kVrms

Jeśli będziemy zmuszać takie małe "knypki" jak ten LCC do pracy z trafem WN 500W lub 1000W to posłużą one niedługo i ulegną spaleniu.
Ratunkiem może być budowa klastra MMC takich kondensatorów ale to kosztuje i też nie gwarantuje długowieczności.
Głównym objawem że przeciążamy kondensator jest jego nadmierne nagrzewanie się i tego trzeba pilnować.

3. W aplikacjach TC kondensatory pracują w skrajnie niekorzystnych warunkach (temperatura/przepięcia/ niestabilne prądy w.cz.) więc projektując TC najlepiej poruszać się w przedziale 15% - 20% nominalnych parametrów katalogowych kondensatora. To sprawi że TC będzie pracować długo i bezawaryjnie, ale niekoniecznie będzie tanio.

4. Wybierając trafo WN do SGTC lepiej nie szukać modeli z największym możliwym napięciem wyjściowym bo to przekłada się na ogromne koszty kondensatora rezonansowego (pamiętając cały czas o tym bezpiecznym przedziale 15% - 20% parametrów katalogowych kondensatora)
Obecnie na OLX widzę idealne trafa do SGTC:
https://www.olx.pl/oferta/transformator ... 300e810b36
https://www.olx.pl/oferta/transformator ... 300e810b36


Góra
   
 

PostNapisane: 9 paź 2020, 22:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Wyrzuć na złom te stare trafoki.
Zakręć się za NST firmy fart/siet



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO