Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 27 lip 2014, 22:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Witam.

Kupię PCB bez elementów (goła płytka) do SSTC. Nade wszystko interesuje mnie driver na TC442x + interupter (najlepiej na jednej płytce), rozważę także zakup płytki pod pełny mostek.

Propozycję proszę kierować na wiadomość prywatną.

EDIT:\\
Nieaktualne, ktoś już podjął się zlecenia.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Ostatnio edytowano 5 sie 2014, 14:12 przez Yuri, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 28 lip 2014, 22:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
klasyk sstc ? tryb pracy interruptora ? rodzaj sprzężenia ? częstotliwość pracy rezonatora ? interruptor dodatkowe opcje ?
Zakładany sugerowany budżet (od do) ?

Patrząc na TC442x to raczej mało mocy wyjściowej tym bardziej jeśli int będzie miał duże wypełnienie.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lip 2014, 22:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Zasadniczo, mam zamiar użyć TC445x, literówka. Sprzężenie via antena, klasyk, apsiruję w okolice 200kHz, ale rezonator nie jest jeszcze wykonany, zatem można zmienić założenia.


Zakładany budżet na całość to 300zł, z tym, że mam już MOSFET-y, drivery i soft start (termistory NTC).

Interupter, cóż, myślałem o czymś 'ala NE555 po prostu aby odciążyć półprzewodniki od pracy w CW, ew miejsce na wpięcie w przyszłości (osobnego) interuptera audio.

Co do mostka, planuję umieścić tranzystory razem na coolerze od CPU, co może mieć wpływ na rozplanowanie płytki.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2014, 15:07 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
ja mam projekt (juz wykonany) na pll, sprzężenie to przekładnik prądowy, pół mostek, drivery gdt 4422, softstart na przekaźniku, wewnętrzny interrupter na 555 z wejściem na dodatkowy. Płytkę mogę pokazać jak wrócę do domu, pod wieczór :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2014, 15:55 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Możesz pokazać również schemat? Czy zastosowanie przekładnika wpływa na komplikację budowy SSTC?

Sam półmostek mnie nie interesuje, pragnę 100% mocy. :D Jako soft start mam już takie termistory NTC: http://www.ametherm.com/datasheetspdf/SL3210015.pdf

Filtru zasilania mam zamiar użyć 2200uF/400V, wystarczy?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2014, 20:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
o ciesze się ze slu się odezwał bo on miał takie cudo :)
btw określ zakres mocy dla pełnego mostka zasilanego z 230VAC ?
dla podpowiedzi dodam ze klasyk cało mostkowy zwykle oscyluje w granicach 1,8kw - 2,3kw

koledzy może zostawmy pytania techniczne do odpowiedniej kategorii a tu lepiej skupić się na parametrach jakie kolega chce wtedy coś się jemu dopasuje.

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2014, 20:25 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Cóż, dysponuję potężnymi MOSFET-ami: http://www.vishay.com/docs/91482/sihg73n60e.pdf

Moc... Nnie myślałem o konkretnych wartościach, ale marzy mi się dobicie 45cm korony. Interupter mam nadzieję odciąży półprzewodniki nie "tnąc" korony.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 09:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A patrzyłeś na czasy włączania i wyłączania ? :D Będzie kilka popalonych tranzystorów :(



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 09:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Jednak za wolne? Powinienem szukać innych?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 14:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
a mnie tam Qgs martwi jest dość spory wymaga względnie dużego prądu aby bramę spolaryzować wiec mnie wam że te drivery TC4452 to w obudowach to220 inaczej będzie źle. Co do czasów nie jest tragicznie będzie trochę zabawy by odpowiednio dobrać Rg, prawdopodobnie dla tego Slu pisze że przy testach mogą być fajerwerki.
Chłopaki jeszcze raz przypomnę bo rozmawiamy bardzo technicznie o szczegółach a sądzę że w giełdzie powinny być już wszystkie szczegóły dla wykonania projektu podane (prawie na talerzu).

pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 15:10 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Drivery rzecz jasna w TO-220. Cały sterownik zamiaruję zasilać z transformatora 18V 2,3A.
Mogę jeszcze załatwić takie tranzystory, jednak wpierw spróbuję z obecnymi. http://www.vishay.com/docs/91455/sihg30n60e.pdf

Wspomnę też, że mam zamiar umieścić tranzystory wspólnie na jednym coolerze CPU.

Jakie informacje jeszcze podać?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 19:47 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Tak, maniak ma racje :D
Co do jednego coolera CPU to może poszukaj jeszcze trzech :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 19:51 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Hmm, z wentylatorem nie da rady schłodzić czteropaka?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 20:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Tranzystory w sstc beda nagrzewaly się i to znacznie wraz z podkreceniem F i wypelnienia więc warto jest pomyslec nad zastosowaniem wiekszych radiatorow.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 23:30 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Odnośnie driverów, to dodam, że od Microchipa można za darmo w samplach dostać, już trochę dostałem od nich przesyłek, PICe, drivery itp. :)


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2014, 07:21 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
A myślisz, że skąd je mam? ;)


OK, zaczynamy zchodzić z tematu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2014, 10:02 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
vishay jeszcze wysyła ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2014, 10:09 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Nie do Polski, jeśli masz znajomego w Niemczech, to możesz samplować.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2014, 21:36 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Aby vishay obdarowal samplami to nalezy miec adres e-mail zalozony najlepiej w platnej domenie tak a żeby kojarzylo to się z dana firma.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2014, 22:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
nie, nie działa wstrzymali całość do polski.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO