Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 23 kwi 2018, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 26 gru 2015, 22:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 164
Lokalizacja: Warszawa
Być może dlatego, że nie jest to układ budowy taki jaki ma klasyczny obwód rezonansowy, ale to mój jak na razie domysł. Akurat cewka, którą nawinąłem ma bardzo dużą częstotliwość rezonansową = 44 khz bez torusa jak na razie. Jak zamówię kondensatory to wtedy okaże się, jak liczyć indukcyjność czy z połówki czy z całej cewki, gdyby ten typ co podrzuciłem filmiki podał jakieś info wtedy było by jasne, a tak trzeba weryfikować.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2015, 22:06 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
To jest całkowicie klasyczny obwód LC, dwie połówki uzwojenia są tylko po to, aby klucze mogły łatwo pompować energię w cewkę... :)

Czemu nie zdecydujesz się na wersję bez odczepu? Będziesz miał mniej problemów z wykonaniem i strojeniem pierwotnego.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 18:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 164
Lokalizacja: Warszawa
W sumie też tak zrobię, wystarczy 2x zmniejszyć indukcyjność i wtedy też powinno wyjść jak jest. Jedyny u mnie koszt to trochę czasu i pracy by odwlec przewód i ponownie go nawinąć.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 18:57 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
No to od razu kompletnie przeprojektuj pierwotne umożliwiając strojenie.
Jeżeli po prostu wykonasz układ wedle wyników obliczeń, to nie ma szansy zadziałać - niedoskonałości rzeczywistego układu, tolerancje komponentów i zjawiska pasożytnicze sprawią, że całość będzie daleka od zestrojenia. ;)
Musisz pozostawić sobie możliwość dynamicznego dostosowania indukcyjności aż do uzyskania zestrojenia - co oznacza konieczność możliwości adaptacji ilości zwojów z dokładnością do ułamka zwoja. :) W obie strony - może być konieczne więcej lub mniej niż wynika z obliczeń, zwłaszcza, że obwód wtórny będzie Ci się rozstrajał zależnie od otoczenia, długości wyładowań etc.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2016, 17:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 164
Lokalizacja: Warszawa
Tak właśnie zrobię, tylko wykonam to poprzez uzwojenie pierwotne z gołej miedzianej rurki na statywach z plexy albo drewna na CNC z przesuwalnymi odczepami, podobnie jak na tym zdjęciu:


Zasadniczo i tak takie wykonanie uzwojenia pierwotnego posłuży mi potem pod DRSSTC ale jeśli ten ZVS całkiem dobrze się będzie sprawować to czy ma sens robienie ZVS pod 230V. W sumie kuchenki indukcyjne są pod 230V i taką posiadam, więc teoretycznie powinno chyba działać?


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lut 2016, 08:57 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 164
Lokalizacja: Warszawa
A czy jako dławiki do ZVS nadają się cewki do zwrotnic na rdzeniu powietrznym i bez, których indukcyjność ma ponad 100uH?
cewka.jpg


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lut 2016, 17:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Powietrzne cewki jak najbardziej, ale pewna uwaga - zazwyczaj te cewki są projektowaną na mały amperaż szpulą bardzo wielu zwojów stosunkowo cienkiego drutu, a więc natężenia występujące w tej przetwornicy zapewne doprowadziłyby do termicznego uszkodzenia cewki. Drogie, niskorezystywne cewki taśmowe pewnie dałyby pewnie radę, ale po co je stosować? Odpowiedni dławik będzie dużo tańszy... :)

Co do cewek z rdzeniem, to zależy z jakim. Proszkowe jak najbardziej, ale jeśli chodzi o laminowane to miałbym wątpliwości. No i pojawiają się kwestie jak powyżej: prąd znamionowy i opłacalność. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2016, 00:16 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Zrobiłem sobie klasycznego ZVS'a kilka dni temu, nawinałem pierwotne na trafo które wydarłem ze starego zepsutego monitora i zgadnij Yuri, nie działa. Ale wydaje mi się że to trafo nie działa, a układ jest w porządku :-)
Jak sprawdzić czy trafopowielacz jest sprawny? Mierzyłem rezystancjie od kabla tego który jest podpięty przyssawką do kineskpu do wszystkich możliwych innych wyjść i oczywiście z odwróceniem + i - miernika, zakładając że dioda wewnątrz działa. I rezystancji brak, dlatego zakładam że trafo jest spalone.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2016, 00:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Nie dasz rady zmierzyć trafopowielacza bezpośrednio multimetrem, taki miernik do pomiaru wykorzystuje ułamki wolta przy pomiarze rezystancji, lub pojedyncze przy pomiarze diod, to za mało. Trafopowielacz posiada kilka diod z których każda składa się z kilku(nastu) złącz w szeregu i sumaryczny spadek napięcia na nich wynosi kilkanaście woltów, dlatego miernik nic Ci nie pokaże. W artykule opisałem pomiar z wykorzystaniem zasilacza i miernika uzytego jako woltomierza, zmierz trafo wedle tej metody.

Pokaż dokładnie jak wykonałeś i podłączyłeś układ, sprawdź wszystkie połączenia i elementy.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2016, 02:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Skąd pewność, że twój zvs nie działa?. Mój zvs po złożeniu w ogóle nie dawał żadnych oznak życia (brak pisku trafa). Dopiero po zwarciu uzwojenia wtórnego, przetwornica puściła parę.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2016, 16:22 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Objawem pracy przetwornicy nie jest pisk trafa, lecz obecność wysokiego napięcia na wyjściu i zdolność zapalenia wyładowania, sądzę, że Siwykrzywy to sprawdzał. ;)

Piszczenie transformatora jest skutkiem ubocznym działania układu i w większości przypadków gry pracujemy z trafopowielaczem nie występuje (chyba, że zejdziemy nisko z częstotliwością).

EDIT:
Na wszelki wypadek zaktualizowałem informacje o teście trafopowielacza multimetrem.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 14:58 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Podczepię się do tematu bo mam zagadnienie praktyczno-teoretyczne związane z ZVSem.
Wie ktoś może od czego zależy pobór prądu ZVSa i mógłby się na ten temat rozpisać? Czy ZVS "zawsze pcha mocy ile się da"?
Miałem jakiś czas temu ciekawą sytuację - mój ZVSik zasilony (o ile dobrze pamiętam) z toroida 12V 300W mimo wszystko pobierał tylko koło 1 ampera - sprawdzone amperomierzem. W sumie teraz nie mam tego pod ręką ale może ktoś ma pomysł skąd takie dziwne zachowanie przetwornicy?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 15:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Przenoszona moc zależy od wielu rzeczy - impedancji obwodu LC (a ta znów zależy od pojemności rezonansowej i indukcyjności uzw. pierwotnego), napięcia zasilania, pewnym ograniczeniem jest też samo trafo HV (indukcyjność rozproszenia, nasycanie rdzenia, reaktancja wtórnego itd). Wszystkie te czynniki ograniczają moc jaką może przenieść przetwornica.

W Twoim przypadku prawdopodobnie przyczyną jest połączenie stosunkowo niskiego napięcia zasilania z dużą impedancją obwodu LC. Ile miałeś tam zwojów, jaki kondensator, jakie trafo?

BTW
Muszę w końcu uzupełnić artykuł o zagadnienie impedancji obwodu rezonansowego i jej modyfikacji...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO