Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 30 sie 2010, 09:40 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Przetwornica ZVS wykonana chyba z najczęściej używanego schematu. Nie chciałem robić w pająku, dlatego zdecydowałem się umieścić wszystko na PCB. Tranzystory to IRF640, kondensator użyty MPX 680nF, dławik nawinięty na rdzeniu z zasilacza ATX 28mm drutem DNE 1mm 34 zwoje( tyle akurat ponieważ przy tylu zwojach dławik ładnie trzyma oraz wyglądał na płytce). Radiatory na tranzystorach akurat takie znalazłem, początkowo miały być jeden, ale na dwóch nie trzeba bawić się z izolacją pomiędzy tranzystorami. Przy zasilaniu z zasilacza ATX 12V wszystko chodzi bez zarzutu, tranzystory zimne, diody również. Przy takim zasilaniu długość rozciągniętego łuku wynosi mniej więcej 3cm maksymalnie.


http://www.youtube.com/watch?v=9ontrlCdCi0






Edytowałem załączniki i wideo, Slu_1982


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2010, 11:58 
Zasil to z 24V to zobaczysz ,że łuk bardziej się rozciągnie. Daj większą filtrację za zasilaczem komp. u mnie jest 3 x 6800uF.
Kondensator 680nF z czasem będzie ci puchnął więc zastosuj kond. tego typu:


Góra
  
 

PostNapisane: 30 sie 2010, 20:59 
Dołączył(a): 26.08.2010
Posty: 9
Lokalizacja: Przeczyca
Też mam takie trafo w domu to se zrobie.
PS. Jakim przewodem nawinąłeś pierwotne?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 sie 2010, 21:04 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Pierwotne uzwojenie na trafo-powielaczu drutem DNE 1mm, tym samym co uzwojenie dławika.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 sie 2010, 19:31 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Mała zabawa z ZVS jako nagrzewnicą indukcyjną, uzwojenie pierwotne stanowi spirala nawinięta z grubego drutu, wtórne w tym przypadku śrubokręt.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lis 2010, 18:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Zabawy z ZVSem, trafo HV pobiera 10A przy 32V :D, nagrzewnica zasilana z 12V.




Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2010, 15:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
ajj pamiętam te czasy jak bawiłem sie zvs'em xD i próby pompowania 80V na zasilanie , tylko żaden powielacz tego nie wytrzymywał bez separacji olejowej :) xD


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lip 2013, 22:16 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
witam
Przepraszam za odkop, ale co zrobić jak właściwy temat do dyskusji... Otóż mam pytanie, czy kondensator MKP na 250v to (jak według opisu) bardzo dobry kondensator? Czy ten rdzeń ma 28mm zew. i 14mm wew. czy 28mm wew.?


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lip 2013, 23:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Co do kondensatora rezonansowego to najlepiej jakby on był na napięcie stałe 400V-600V. Z telewizora można pozyskać taki kondensator. Nie kupuj kondów MKP WIMY bo wybrzuszy się.
np taki:





Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 01:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
@lodzik1990: Dziwnym trafem tobie wszystko się fajczy i wybucha.

@mateuszrjzr: Pojedynczy MKP 250V się nada, jeśli nie zamierzasz zbytnio katować ZVS.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 05:44 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jeśli chodzi o rdzeń to najlepiej pozyskać z ATXa, bo tu robi za dławik, więc się nada. Wymiarów ściśle nie musisz się tak trzymać, około, żeby było tych co podałeś powiedzmy. Nie pamiętam dokładnie średnicy u mnie lecz pewnie nie dużo się pomyliłeś, lub dobrze wycelowałeś :)


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 07:39 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
Tak wiem, że to nie muszą być sticte te same wymiary, tylko nie wiedziałem czy 28mm to średnica wewnętrzna czy zewnętrzna i jak rozumiem jest to wymiar zewnętrzny. Tak wgl. to jest mój cap-http://www.epcos.com/inf/20/20/db/fc_2009/MKP_B32612_614.pdf


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 07:52 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Dla ścisłości to średnica zewnętrzna. Kondensator powinien być odpowiedni, prawdopodobnie MK coś kondensator sobie poradzi. Jak będzie ci się grzał to wtedy znak, że coś się dzieje i trzeba będzie szukać dalej.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 11:16 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
"MK coś" to się nie nada, bo taki MKS to poliestrowy i się po prostu ugotuje z powodu strat dielektrycznych. Ma być MKP, czyli metalizowany kondensator polipropylenowy.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 13:15 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
Sorry koledzy, że tak mieszam ale bochnia to taka dziura, że nigdzie nie mogę dostać drutu emaliowanego 1mm, a w domu mam 0,7mm i nie wiem, czy taki może być? Będzie trochę większe natężenie, ale jak dam mniejsze napięcie to może będzie ok, nie?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2013, 15:09 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Wtrącając się do wątku o kondensatorze rezonansowym, ja używam AFP 680nF 630VDC. Działa, ale przy dłuższej pracy robi się ciepły, więc nie wiem co myśleć o zdatności tej serii. Lekkie nagrzanie jest chyba normalne?

BTW Najlepsze jest to, że zamawiałem Pilkor MKP, a dostałem OKAYA APF. :lol:



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2013, 13:10 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
witam
Udało mi się to zrobić na zwykłym gołym drucie 1mm, który następnie zalałem kropelką :P. Niezły patent jak ktoś nie ma w emalii. ogień też mam taki do 3cm.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2013, 13:19 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
A nie łatwiej zwykłym kablem w gumowej izolacji? U mnie działa ładnie jakiś stay kabel z samochodu. ;) Po co od razu druty. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2013, 13:32 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
W sumie miałem taki pomysł, i jak teraz sobie tak myślę, to... faktycznie


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2013, 15:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
@ piglet11: Nie wiesz, jak użycie przetwornicy Mazzillego jako nagrzewnicy indukcyjnej wpłynęło na jej częstotliwość pracy? Na pewno się ona zwiększyła. Zastanawiam się, czy moja przetwornica by podołała. Jakie miałeś tam diody?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO