Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 5 lip 2013, 15:33 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Yuri napisał(a):
@ piglet11: Nie wiesz, jak użycie przetwornicy Mazzillego jako nagrzewnicy indukcyjnej wpłynęło na jej częstotliwość pracy? Na pewno się ona zwiększyła. Zastanawiam się, czy moja przetwornica by podołała. Jakie miałeś tam diody?


Wybacz, ale o ile się zwiększyła to nie jestem w stanie ci powiedzieć, trzeba by było oscyloskopem zmierzyć. Zastosowałem UF4007, MOSFETy to IRF640. Zawsze możesz spróbować. Mógłbyś przypomnieć jakie elementy zastosowałeś u siebie?


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2013, 15:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Oczywiście, diody to BY399, tranzystory TK62J60W. Noty katalogowe:

pliki/pliki/1923
pliki/pliki/1925



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2013, 14:04 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Nowy w pełni sprawny ZVS. Wykonany z części z odzysku oraz poprzednika, który został już dawno rozmontowany.



Góra
   
 

PostNapisane: 20 wrz 2013, 20:25 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Człowieku, zdecyduj się czy to jest ZVS czy flyback.
Rozróżniasz te dwa typy? ZVS to Zero Voltage Switching a flyback to jest to:
Obrazek
Czyli w skrócie ZVS to przełączanie klucza w momencie zerowego napięcia na nim, a flyback to topologia przetwornicy w której najpierw rdzeń jest ładowany (klucz otwarty) czyli część FLY a potem rdzeń oddaje energię (klucz zamknięty) BACK
Flyback może być ZVS ale to nie to samo.
A to co ty wykonałeś to jest ZVS ale PP czyli Push-Pull.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 wrz 2013, 20:44 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Ależ wszyscy to wiemy. Tyle, że w angielskim zwrocie "ZVS flyback driver", którego skrótem jest tytuł tego tematu, słowo "flyback" oznacza trafo z TV (również trafopowielacz), na które anglojęzyczni mówią Flyback transformer, skrótowo (potocznie) po prostu "flyback". Skąd człony "ZVS" i "driver", chyba tłumaczyć nie muszę. Ten zwrot jest zatem równoważny z "Sterownik do transformatorów wysokiego napięcia w architekturze ZVS". Tłumaczenie delikatnie mówiąc wolne, lecz to jedyna metoda, by objaśnić meandry znaczenia tej nazwy. Uroki angielszczyzny. ;)

Dlatego preferuję nazwę przetwornica Mazilliego. A ta wzięła się stąd, że została ona zbudowana i spopularyzowana (przynajmniej w tym zastosowaniu, bo układ PP jest o wiele starszy) przez Pana Vladimiro Mazilli.

Wiem, wiem, pokręcone, ale tak to jest z zapożyczeniami. :P

Pozdrawiam



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2013, 17:34 
Dołączył(a): 18.11.2013
Posty: 3
Witam. Zbudowałem układ i podłączyłem do żarówki przewód od przyssawki. Pytanie brzmi jak uziemić aby żarówka cały czas świeciła na zasadzie lampy plazmowej?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2013, 18:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Używasz transformatora czy trafopowielacza ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2013, 19:12 
Dołączył(a): 18.11.2013
Posty: 3
trafopowielacza


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2013, 19:17 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Musisz użyć zwykłego trafa, bez powielacza. Trafopowielacz daje prąd stały, kula plazmowa potrzebuje przemiennego.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2013, 19:20 
Dołączył(a): 18.11.2013
Posty: 3
cewka wn z samochodu może być czy nie bardzo?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2013, 16:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Może być, ale musisz sprawdzić czy będzie pracowała z Twoim generatorem.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO