Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 23 kwi 2018, 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 20 cze 2012, 22:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Witam

Coś mnie naszło żeby poświęcić 3dni i przypomnieć sobie o swoich początkowych urządzeniach z jakimi zapoznawałem się z HV a że wyniki eksperymentów są ciekawe postanowiłem je opublikować wielbicielom HV ...
Przedstawiam dość dziwną konstrukcje połączenia przetwornicy Mazzilli'ego z Tedi'ego oraz + coś od siebie ... To coś od siebie to połączenie 2 transformatorów flyback + trafo dystrybucyjnego. Dzięki temu uzyskujemy 13cm łuk iście piekielny ;) :D (zasilanie 32V 12A)
Łuk uzyskujemy pomiędzy 2ma przewodami anodowymi wyjściowymi a 2 krańce początkowe w flybackach łączymy miedzy sobą i uziemiamy.
Obydwa trafa dodatkowo zostały osadzone w parafinie po to by nie mieć problemu z ulotami które już zaczynają być dokuczliwe przy tych parametrach. Trafo dystrybuujące moc na flybacki to tak naprawdę 4 połówki U z średniej mocy traf flyback na które są nawinięte 3 uzwojenia.
2 - zasilają uzwojenia na wyjściowych trafach flyback (linka 1,5mm2) a 1 to uzwojenie pierwotne (rezonansowe od strony ZVS) (linka 2,5mm2) .

Opis samej przetwornicy
Kondziołek rezonansowy wynosi 2330nF różne kądziołki 400V DC
Diody hiperfast 20nS 8A
2x Dławik Magneticsa rdzeń A9360 - indukcyjność 182uH - nawinięte drutem 1mm2 (użyłem 2ch by wyeliminować odczep środkowy)
Klucze IRFP260N
Dodatkowo od siebie dodałem do układu Rezystory bramkowe 2R
Filtracja zasilania 2x 10000uF
Snubbery 2x 470nF + 3.3uF

Poniżej deczko fotek z konstrukcji prototypowej ...
Dodam tylko ze wyjściowe trafa flyback są bardzo malutki bo od TVka 22cale także z pewnością były by lepsze efekty w długości łuku jeśli trafa były by większe ...

Pozdrawiam HVtowców ;)


Komentarz: Łuk


Komentarz: Łuk


Komentarz: Łuk


Komentarz: Konstrukcja testowa


Komentarz: Konstrukcja testowa


Komentarz: ZVS + Filtracja + Bank kondów rezonansowych


Komentarz: ZVS + Filtracja + Bank kondów rezonansowych


Komentarz: śledziki jeszcze bez zalewy

Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 20:57 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Witam

Kolejne uaktualnienie przetworniki którą osadziłem w obudowie. Zmieniłem deczko konstrukcje a mianowicie dławiki do 170uH Zasilanie wynosi około 33V a prąd dochodzi do max 13A co mnie nawet cieszy gdyż z tak niskiego poboru uzyskujemy 17cm łuk
środek obudowy jeszcze nie wygląda na finalnie skończony bo muszę przewinąć mota i osadzić go wewnątrz puszki wtedy wszystko ładnie pospinać. Poniżej dodam Filmik i zdjęcia z konstrukcji...






Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 16:08 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Sorry, że odkopuje, ale o co chodzi z połączeniem przetwornicy Mazzilli'ego z Tedi'ego?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2014, 18:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Może jakiś schemat ? :)
Dałbym + ale jak naciskam wyskakuje mi :

Not Found

The requested URL /generatory-wysokiego-napiecia/help.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 1 paź 2014, 21:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
O to chodzi by zamiast 1dnego induktora i 2uzwojen na trafo powielaczu były 2 induktory i jedno uzwojenie na trafo powielaczu

Pozdrawiam



Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2014, 08:32 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Witajcie!

Również trochę odkopię temat. Mam pytanie do autora.

W poście napisałeś, że kluczujesz IRFP260N, a na schematach masz IRFP460N... to które w końcu zastosowałeś?

Kondensator rezonansowy jest 1.1uF na schemacie, a Ty w opisie twierdzisz, że dwa razy tyle... to jak z tym? Ogólnie jeszcze kilka niezgodności jest ze schematem, ale to kosmetyczne. Czym się sugerować? Opisem czy schematem?

Czy dobrze widzę, że trafo "pośrednie" nawinąłeś 8 zwojów pierwotnego i 3 zwoje wtórnego dla każdego trafopowielacza, a na trafopowielacze po 8 zwojów?

Bardzo się grzeje ten kombos?

pzdr.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2014, 20:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Projekt zakładał mniejszą pojemność konda rezonansowego ale później dodałem pojemności a na schemacie nie poprawiłem podobnie z irfp460
Choć to dlatego że biblioteka od irfp460 bardziej mi pasowała a podzespoły z schematu są tylko poglądowe.
Zastosowane jest co co w opisie a wiec ~2350nF , IRFP260N ,
Trafo jak dobrze pamiętam jest 1:1:1 na odpowiedz czy się grzeje odpowiem że trafo bardzo się grzeje reszta lodowata.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lis 2014, 11:32 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Czyli nie widać na zdjęciu niektórych zwojów? Bo od drivera widzę 6 "niebieskich" na trafie i 6 żółtych (zwojów). Czyli w rzeczywistości jest 6 niebieskich i 2x6 żółtych? I na trafopowielaczach też po 6 zwojów?

Mierzyłeś jaką częstość masz na wyjściu drivera?

Czy jak by trafo "pośrednie" zrobić z 4 rdzeni to by mniej się grzało? Bo wydaje mi się, że za mały przekrój tego rdzenia...

Ogólnie bardzo ładny projekt. Zamierzam zbudować to cudo tylko na większych trafopowielaczach.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 gru 2014, 18:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Po prostu eksperyment jak to u mnie bywa nad czymś nowym :)
tak jak piszesz te żółte przewody są mniejszego przekroju od niebieskiego dlatego robią takie wrażenie
żółte 1,5mm2 a niebieski 2,5mm2.
częstotliwość jest coś koło 30khz przy czym nie mierzyłem jej ale tak by mi wychodziły z kalkulacji
Co do tmperatury tak wypadało by dać większy rdzeń i nawinąć to linką 6mm2 wtedy prawdopodobnie dało by się więcej mocy wycisnąć i zasilić 3 a nawet 4 trafopowielacze w parelu. DUŻO PRĄDU :D czyli dobra zabawa

Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 2 gru 2014, 17:33 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Witam. Zaciekawiła mnie ta przetwornica. Mam zamiar zbudować ZVS tak samo jak się zwykłego robi tylko z tą różnicą co jest w Twojej przetwornicy. Czyli uzwojenie bez odczepu. Jak to wykonać? Czy mogę prosić o dorysowanie tego rozwiązania do schematu zwykłego zvs?


Góra
   
 

PostNapisane: 2 gru 2014, 17:56 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Tak się nie da, bo po tej przeróbce będzie to... Układ przedstawiony w tym temacie. :D Użyj schematu kilka postów wyżej, po prostu zamiast trafa dystrybucyjnego nawijasz uzwojenie na transformatorze WN.

Autor postu otrzymał pochwałę



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 2 gru 2014, 18:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Ok projekt poprawiony

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 3 gru 2014, 18:01 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Rozumiem. Dziękuję za szybki odzew. Spytałem się dlatego bo chcę zbudować ZVS. elementy które mam to są:

Zenery: 15v 1,3watt
Szybkie diody: 1UF4007 1000v 1A
Mosfety: IRFP250
Rezystory: po pięć watt każdy

I jeszcze chcę się spytać czy na tych elementach będzie działał poprawnie.
Nurtuje mnie kolejna rzecz, widziałem na yt jak ktoś na wyjściu ZVS podłączył
trafo od ATX'a i potem do trafopowielacza szło jakieś ~200v. Czy to dobry pomysł?


Góra
   
 

PostNapisane: 3 gru 2014, 19:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Zenery może przeżyją ale szkoda ryzykować
Diody powinny być ok
Mosfet może być generalnie im mocniejszy tym lepszy do schematu który dałem powyżej
Rezystory nie wszystkie muszą mieć 5W te 10k mogą mieć 1W a 2R u mnie ma jak dobrze pamiętam 3W

Trafo od ATXa
Nic to nie da a kluczem do sukcesu jest impedancja obwodu i moc jaka jest pompowana do obwodu aby wzbudzić rezonans.
Więcej prądu i napięcia w rezonansie na wejściu = więcej prądu i napięcia na wyjściu. Niemniej jednak to nie takie proste jak sie wydaje ...

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 3 gru 2014, 20:25 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
A jakie zenery polecasz? Jakie napięcie i moc mają mieć żeby przetrwać (zapas przynajmniej 20%)?

Czy pod Twój projekt jest możliwe użycie jednego trafopowielacza? Coś trzeba w nim zmieniać (projekcie)?

Przepraszam za pytania które są pewnie dla Ciebie banalne ale ja dopiero zaczynam z poważniejszymi przetwornicami HV.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 gru 2014, 21:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Tak, jest taka możliwość po prostu podłączasz trafopowielacz zamiast trafa dystrybucyjnego oraz na pewno zmieni się impedancja wiec będzie trzeba zmniejszyć o połowę pojemność kondensatorów rezonansowych. Podłącz 5W 12V zenerki i będzie dobrze

Ok ok rozumiem naukę w końcu też się uczę ;) pytania wcale nie są głupie pamiętaj o BHP i będzie dobrze ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2014, 23:35 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Wielkie dzięki za pomoc. O bezpieczeństwie pamiętam zawsze.

Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 gru 2014, 18:31 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Witam, moim skromnym zdaniem Kol. Mania-C niepotrzebnie przekombinował z tym dodatkowym transformatorem 1:1:1. Równie dobrze wystarczyło oba uzwojenia pierwotne połączyć równolegle i całość podłączyć do kondensatorów rezonansowych z pominięciem transformatora "dystrybucyjnego". Zbyteczne są również kondensatory blokujące zasilanie C4, C7-11 - jedynie ładnie wyglądają, nie wnosząc nic w działanie układu. Tak samo dodatkowe rezystory 2R szeregowo z diodami D1, D2 - te diody o prądzie znamionowym 7,5A to kolejny przerost formy nad treścią :)


Góra
   
 

PostNapisane: 7 gru 2014, 17:31 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Witaj lechoo
Fakt jest taki jak kolega lechoo pisze nigdy nie sprecyzowałem dlaczego takie elementy a nie inne dałem ;)
trafo dałem tylko dlatego że eksperymentowałem z przebiciami do rdzenia. Przy 2ch spiętych w ten sposób powielaczach miałem ogromne ryzyko przebicia (nawet 2 trafa tak zniszczyłem) ale jak piszesz owszem jest możliwość zabawy bez trafo dystrybucyjnego przy niższych napięciach zasilania. Kondy C4-C11 to tylko po to by wycisnęły więcej prądu w piku, miałem masywne elektrolity które nie podobały mi się pod względem parametrów , diody niestety ale to były jedyne szybkie jakie miałem wiec poszły mury. A R2 dodałem ze względu że przy tej konfiguracji na bramce mogą się pojawić znacznie większe napięcia w piku niż DZ ma nominalnie taksze to tylko element zabezpieczenia. Dużych kosztów rezystor niewnosi :) przynajmniej taką mam nadzieje


Góra
   
 

PostNapisane: 7 gru 2014, 19:42 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
A jakby tak uziemić punkt w którym łączą się obwody wtórne trafopowielaczy(dolny terminal)? Nie wyeliminowałoby to przebić do rdzenia bez trafa dystrybucyjnego?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO