Witam
Coś mnie naszło żeby poświęcić 3dni i przypomnieć sobie o swoich początkowych urządzeniach z jakimi zapoznawałem się z HV a że wyniki eksperymentów są ciekawe postanowiłem je opublikować wielbicielom HV ...
Przedstawiam dość dziwną konstrukcje połączenia przetwornicy Mazzilli'ego z Tedi'ego oraz + coś od siebie ... To coś od siebie to połączenie 2 transformatorów flyback + trafo dystrybucyjnego. Dzięki temu uzyskujemy 13cm łuk iście piekielny

(zasilanie 32V 12A)
Łuk uzyskujemy pomiędzy 2ma przewodami anodowymi wyjściowymi a 2 krańce początkowe w flybackach łączymy miedzy sobą i uziemiamy.
Obydwa trafa dodatkowo zostały osadzone w parafinie po to by nie mieć problemu z ulotami które już zaczynają być dokuczliwe przy tych parametrach. Trafo dystrybuujące moc na flybacki to tak naprawdę 4 połówki U z średniej mocy traf flyback na które są nawinięte 3 uzwojenia.
2 - zasilają uzwojenia na wyjściowych trafach flyback (linka 1,5mm2) a 1 to uzwojenie pierwotne (rezonansowe od strony ZVS) (linka 2,5mm2) .
Opis samej przetwornicy
Kondziołek rezonansowy wynosi 2330nF różne kądziołki 400V DC
Diody hiperfast 20nS 8A
2x Dławik Magneticsa rdzeń A9360 - indukcyjność 182uH - nawinięte drutem 1mm2 (użyłem 2ch by wyeliminować odczep środkowy)
Klucze IRFP260N
Dodatkowo od siebie dodałem do układu Rezystory bramkowe 2R
Filtracja zasilania 2x 10000uF
Snubbery 2x 470nF + 3.3uF
Poniżej deczko fotek z konstrukcji prototypowej ...
Dodam tylko ze wyjściowe trafa flyback są bardzo malutki bo od TVka 22cale także z pewnością były by lepsze efekty w długości łuku jeśli trafa były by większe ...
Pozdrawiam HVtowców