Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 23 kwi 2018, 15:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

PostNapisane: 26 cze 2012, 17:35 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
Zbudowałem już drugą przetwornice ZVS mazzillego, i zastanowiło mnie grzanie się uzwojenia pierwotnego, mimo, że zastosowałem drut o przekroju prostokątnym 2,5mm^2, a w pierwszej konstrukcji jest okrągły 2mm^2 i nie grzeje się. Nawet wymieniłem uzwojenie w pierwszej konstrukcji na prostokątne i też się zaczęło grzać, tzn po 10 sekundach jest gorące po 20 parzy, bez obciążenia szybciej się grzeje. Nie rozumiem czemu tak się dzieje, przecież większy przekrój to mniejszy opór, klasyczne zjawisko haala ma jakieś znaczenie?
Poniżej fotki z przetwornicą z wymienionym uzwojeniem i starym obok, oraz przekroje drutów.




Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 19:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Aluminium - 35. Miedz - 57.
Chyba widzisz ile gorszą przewodność ma aluminium.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 20:42 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
oba uzwojenia miedziane


Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 21:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
Lodzik nie tylko może chodzić o to... Bierz pod uwagę że kolega użył drutu lakierowanego wiec sugeruje ze uloty rozgrzewają drut do dużych temperatur ... Przy takiej konstrukcji może nie będzie ich nadto widać (jasno fioletowa poświata obok drutu) jednakże bądź pewien ze są.... Rada do kolegi: użyć izolatora (np. folii)... Parę razy obwinąć rdzeń ... rada 2 spróbuj użyć zamiast drutu w lakierze to linki np 4mm2 w izolacji ...

3 kolega nie napisał jaką pojemność ma banku rezonansowego oraz ile prądu pobiera konstrukcja oraz na jakim napięciu pracuje ...

Pozdrawiam HVtowców


Ostatnio edytowano 26 cze 2012, 22:49 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 21:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
pan_kracy napisał(a):
oba uzwojenia miedziane

W telefonie nie mogłem dojżec co to za metal:)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 22:08 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
To zwykły ZVS, i chodzi mi pierwotne uzwojenie, zasilane 12V, nawet w rezonansie układu LC nie może być na tyle dużego napięcia, aby były uloty. Układ działa poprawnie, bo wymieniłem uzwojenie pierwotnego, stare( czyli to co się grzało) i nowe uzwojenia są lakierowane, jedyna różnica to kształt przekroju i powierzchnia przekroju, o dziwo większa dla uzwojenia, które się grzało. I tu właśnie mój problem: Nie rozumiem zjawiska czemu uzwojenie o wiekszym przekroju się grzeje, a o mniejszym nie, jest to dla mnie dziwne i dlatego stworzyłem ten temat, musi mieć to jakieś źródło w kształcie drutu. Kondy to 2 x 330nF KMP ( czyli polski odpowiednik MPK ) 250 V AC, bez obciążenia nie pamiętam, ale nie więcej niż 2A, dla maks rozciągniętego łuku 6 A.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 22:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
W rezonansie układu LC nie ale masz uzwojenie na rdzeniu trafa ;) ... Na dolnym początkowym doczepie wcale nie ma potencjału 0V w stosunku do układu ... opisując dalej zobacz jak to działa z przekładką minimum 1mm ... ten sam drut (szeroki) nawiń na rdzeń poprzez parę warstw przekładki z folii poliestylenowej


Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2012, 11:45 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
podłączyłem tak jak radziłeś, nawinąłem 1mm, czyli gdzieś 10 warstw folii polipropylenowej ( żółta nieprzepuszczalna folia paroizolacyjna). Do tego zastosowałem rdzeń bez przerwy, bo gdzieś na forum widziałem, że uzwojenie się grzało na przerwie rdzenia. Mimo rdzenia i folii dalej się grzeje, poniżej fotka, oczywiście możliwe, że czegoś prostego nie zauważyłem, w końcu nie wiele wiem na temat elektroniki/elektryki.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2012, 13:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 765
Pochwały: 8
hmm w takim bądź razie wina leży po stronie miedzi ... może to jakaś domieszka czegoś a nie czysta miedz... można było by zrobić jeszcze jeden test a mianowicie zmienić drut na linkę (jakiś przewód) np 4mm2 bądź nawet 2,5mm2 ...

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2012, 21:13 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
Przewód pochodzi z rozwalonego podzielnika prądowego. Najlepiej jakbym zamontował jakiś inny przewód o przekroju prostokąta, ale niestety nie mam. Chyba, że nawinąć podwójnie ten o przekroju prostokąta i zobaczyć co się stanie.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2012, 09:57 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Posiadam nie jedną przetwornicę mazzillego i za każdym razem stosuje drut 2,5 lub 1,5 mm ^2 w izolacji lub w emalii i wszystko działa wyśmienicie...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2012, 12:22 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ja się zastanawiam w jakim celu kolega nawija uzwojenie pierwotne tak grubym drutem. Możliwe że podczas wyginania drutu emalia mogła odprysnąć, popękać na krawędziach i są miejsca gdzie zwoje są bez izolacji i stykają się ze sobą (zwarcie). Przez to może nagrzewać się pierwotne. Przecież ta przetwornica nie pompuje kilku kilowatow mocy więc drut wystarczy 1,5mm2



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lip 2012, 06:44 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Może trochę odgrzeje temat, ale zastanawia mnie pobór prądu w stanie jałowym na jednym i drugim drucie. Większy przekrój i bardziej płaski kształt powinny zapewniać mniejsze straty, a jak widać tutaj jest odwrotnie. Być może tak jak wcześniej wspomniano, miedzi w tej miedzi może być mniej niż można się spodziewać, chociaż z drugiej strony skoro to drut z przekładnika prądowego to powinien być raczej dobrej jakości.
Jeśli już kombinować to polecam nawinąć to uzwojenie licą z powiedzmy kilkudziesięciu cienkich drutów DNE, tak aby przekrój wypadkowy wynosił około 1,5mm^2.
Nawijanie takich uzwojeń tak grubym drutem wcale nie jest pozbawione sensu. Nie wiem jaka jest częstotliwość działania tej przetwornicy ale dla 100kHz efektywny przekrój okrągłego drutu miedzianego 2mm^2 to tylko 1mm^2.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lip 2012, 22:08 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Przyczyna nagrzewania się uzwojeń jest prozaiczna - rezonans prądów. Zwróćcie uwagę, że uzwojenie pierwotne wraz z kondensatorem tworzy równoległy obwód rezonansowy. Zapewne wszyscy budujący ten układ zauważyli, że kondensator musi być bardzo dobrej jakości - MKP lub FKP, najlepiej kilka połączonych równolegle, a to dlatego, że podczas pracy płynie przez niego prąd o dość znacznej wartości RMS, rzędu kilkanaście A i więcej. Ten sam prąd płynie przez uzwojenie pierwotne, i jeśli skuteczny jego przekrój wynosi zaledwie 1mm2, to nic dziwnego, że przy takiej dużej gęstości prądu drut mocno się nagrzewa.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2012, 08:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Rezonans ok, ale to nie rozwiązuje problemu dlaczego nagrzewa się tylko uzwojenie z drutu o większym przekroju a nie oba.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2012, 00:48 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
nie mam oscyloskopu, ale częstotliwość takich przetwornic to 10-40 kHz, przynajmniej, tak ludziom z oscyloskopem pokazywało. Dzisiaj nawinąłem podwójnie prostokątny drut,dalej się grzało, wydaje mi się, że grzeje się samo uzwojenie, bo ten sam drut między kondensatorem a cewką ( czyli też duże prądy) nie był ciepły, a chyba na tyle dobrze nie oddawałby ciepła pojedynczy drut w porównaniu z cewką 10 zwoi, aby tylko cewka była gorąca. postaram się jeszcze dzisiaj zmierzyć prąd na jałowym biegu dla obu cewek.

E: podobny pobór, prawie jednego ampera


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2015, 23:48 
Dołączył(a): 08.03.2015
Posty: 5
Prawdopodobną przyczyną może być indukowanie prądów wirowych w tak grubym przewodzie. Ja mam nawinięte 2x5zw linką ok 4 mm^2 i nic się nie grzeje nadmiernie. Napięcie zasilania ok 35V.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO