Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

 Tytuł: Zasilacz HV DC
PostNapisane: 2 lut 2018, 22:40 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Witam
Potrzebuję wykonać regulowany zasilacz prądu stałego o następujących parametrach:
napięcie regulowane 20-30kV
prąd do 30mA
Zasilany z sieci.
Zdaję sobie sprawę jak ciężko będzie wykonać takie urządzenie, lecz czy możecie coś polecić w tej kwestii? Jaki system zastosować?
Myślałem o takim zestawie: falownik, trafo na ferrycie, powielacz lub po prostu autotrafo, trafo i powielacz.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lut 2018, 01:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
czumu niby ciężko ma być ? tu masz przykład

http://danyk.cz/vn_reg.html


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lut 2018, 00:12 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Pisząc ciężko nie miałem na myśli niemożliwe. ;)
On tam używał trafopowielacza, nie jestem pewnien czy można wyciągnąć z niego taką moc. Raczej byłbym skłonny nawijać coś od podstaw.
Co myślicie? Np. na rdzeniu U.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lut 2018, 23:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Proszę bardzo przykład na rdzeniu U z dużą mocą wyjściową.
http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=slrconverter


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2018, 12:47 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Dziękuję za link. Jak wygląda napięcie wyjściowe za trafem w tej topologii (SLR)? Pytam, ponieważ mam zamiar stosować kilkustopniowy powielacz napięcia, a do tego będzie mi potrzebny sinus na wyjściu.

Ten zasilacz ma być regulowany w pewnym zakresie jeśli chodzi o napięcie wyjściowe, jednak możliwe, że wprowadzę także regulację prądu. Jak w takich układach się to realizuje? Zakładając pełny mostek, jedynym sposobem, sterując przez GDT będzie chyba regulacja zasilania mostka?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2018, 23:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
sinusa tam niema ale zobacz jak wygląda niebieski plot na oscyloskopie. tak mniej więcej wygląda przebieg wyjścia i ja nie widzę przeciwwskazań by używać powielacza do tego przebiegu mimo że niema sinusa.Problem może się pojawić z poprawną regulacją tego napięcia w przypadku powielacza. Może on znacznie skakać dlatego osobiście wolał bym robić maksymalnie jedno stopniowe powielacze niż duże kaskady.W tym układzie musiał byś regulować czasem martwym (DT) miedzy załączeniami kluczy albo lepiej dorobić konverter typu buck i sterować tam napięcie wejściowe dla przetwornicy SLR. Pomysł z buckiem + LSR już jest stosowany przez amerykanów do zasilania VTTC musiał byś tylko przekopać filmy na YT.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 15:36 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Oczywiście, że jednostopniowa przetwornica byłaby najlepsza, jednak mając na uwadze jakie jest wymagane napięcie wyjściowe, przetwornica musiałaby produkować aż do 15kV. Wykonanie transformatora będzie trudniejsze, chodzi o izolację.
Co do regulacji napięcia również myślałem nad regulacją napięcia zasilania, tak będzie najprościej.
Jaka jest przewaga przetwornicy SLR nad zwykłą (bez rezonansu)? Słyszałem, że łatwiej jest wykonać tą drugą, SLR może sprawiać kłopoty.

Zastanawiam się czy nie zbudować czegoś takiego: http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=multiinverter.
Regulacja za pomocą czasów martwych, lecz jeżeli taka regulacja nie byłaby stabilna to buck na zasilaniu pozostanie. Co myślicie o tej konstrukcji?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 23:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Skoro coś słyszałeś o SLR to przedstaw co bo brzmi to troszkę jakby kolega znał kolegę który ma kolegę który wie jak to działa :)


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 23:51 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Rozmawiałem z d3211, podobno uruchamiał takie coś i były problemy ze stabilną pracą.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2018, 20:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
hmm może miał problem z GDT bo tam jest dużo czasu martwego no chociaż to było by dziwne D3211 znalazł by sposób na obejście.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2018, 18:53 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Zdecydowałem się jednak na budowę czegoś podobnego do przetwornicy z linku wyżej. (http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=multiinverter).
Narysowałem już schemat pełnego mostka, który mam zamiar zbudować.

Zamieszczam również schemat sterownika. Całość oparta jest na TL494. Posiada regulację napięcia wyjściowego, ograniczenie prądowe oraz regulacje wypełnienia (regulacja mocy, która prawdopodobnie zostanie usunięta jeżeli poprzednie dwa będą działać). Co myślicie o takim sterowniku? Czy coś poprawić?



Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2018, 18:07 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Jaki zalecacie rdzeń kupić? Zastanawiam się między tymi dwoma:
https://contrans.pl/pl,35405,1861/sklep,ferroxcube-u126-91-20-3c90-432701837361-rdzen-ferrytowy
https://contrans.pl/pl,35405,1873/sklep,ferroxcube-u93-52-30-3c90-432701811891-rdzen-ferrytowy
Nie wiem czy ten pierwszy nie będzie za duży. Co myślicie?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2018, 20:44 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Układ został zbudowany, zgodnie z powyższymi schematami. Układ sterownika z TL494 umożliwia wprowadzenie czasu martwego do sygnału sterującego. Poniżej zdjęcia całości.




Problemem okazał się jednak czas martwy. Poniżej oscylogramy.
Sygnał na bramce, G-S


D-S


Wyjście pełnego mostka, na zaciskach uzwojenia pierwotnego transformatora.


Czytałem na forum temat właśnie o czasach martwych i jedno z zaproponowanych tam rozwiązań to kondensator i rezystor równolegle do kluczy. Jak najlepiej poradzić sobie z tym tematem? Pewnie izolowane drivery rozwiążą problem, jednak wolałbym uniknąć znacznej modyfikacji układu i wywalania GDT.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2018, 22:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
jeśli dasz większy radiator na drivery bramek to możesz dać rezystor bocznikujący GDT o dość małej wartości powiedzmy 68R.
Poprawi on deczko czasy przełączeń. A tak po za tym ten rezystor powinien być a niewidze go w twojej konstrukcji.
Albo bardziej ambitne rozwiązanie czyli brama NOR + tranzystor i dioda + kolejne uzwojenie na GDT.
Tzw uzwojenie antiparallel

Czy ten pręt metalowy gwintowany nie jest za blisko uzwojenia wtórnego ?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2018, 19:04 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Układ zmieniłem, teraz to nadal TL494 tyle, że generuje symetryczny sygnał o wypełnieniu 50%. Rezystor równolegle do GDT początkowo był lecz szybko się nagrzewał (nawet 400ohm, choć moc około 2W tracona), a praktycznie nic nie zmieniał w sygnałach bramkowych więc go usunąłem. Ta szpilka gwintowana jest około 4 cm od wtórnego. Poniżej zdjęcia jak to aktualnie wygląda.


Komentarz: Sygnał bramkowy


Komentarz: Wyjście mostka, wtórne transformatora otwarte


Komentarz: Wyjście mostka, wtórne transformatora zwarte


Komentarz: Zasilanie +15V za stabilizatorem


Czy to falowanie jest normalne? No i ten przeskok na środku trwania niskiego i wysokiego stanu. Czyżby odpowiedź wtórnego?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2018, 21:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
hmmm dziwne , być może i to odpowiedz od wtórnego niemniej jednak zastanawia mnie brak regularności w tych oscylacjach.Czestotliwośc powinna być zawsze taka sama a nie jest.
Co do tętnień na liniach zasilania, normalka.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2018, 14:29 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Po zapaleniu łuku lub zwarciu wtórnego częstotliwość rezonansowa spada, więc by się zgadzało.
Przejmować się tymi drobnymi szpilkami przy przełączeniach czy zostawić to?

Tutaj wyjście obciążone żarówką, wiec widać ze to wina transformatora.


Co powiecie o tych szpilkach? Walczyć z tym czy taka już jest cecha forwarda?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2018, 20:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
a jaki to forward jak to full brydź :D
możesz spróbować zwiększyć wartość rezystorów bramkowych i zobaczyć czy się zmniejszy szpila.Mam nadzieje że "dobre" punkty pomiaru obierasz bo takie piki można też szukać mierząc przebieg przy żarówce na długich przewodach a nie przy mostku.

Pozdro


Góra
   
 

PostNapisane: 25 kwi 2018, 12:27 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Racja, chodziło mi o full bridge oczywiście.
Hmm, spróbuję z tymi rezystorami. A co myślisz o zwiększeniu rezystora, który jest w szeregu z pierwotnym? Pozwoli to zmniejszyć prąd, który przez nie płynie, a te szpilki (oscylacje) są spowodowane chyba zbyt szybkim narastaniem prądu, prawda?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 kwi 2018, 22:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
analizuje wszystkie zdjęcia jeszcze raz od początku i sądze że może być jeszcze delikatne zwarcie skośne w obwodzie stąd te delikatne oscylacje. szybkie narastanie prądu to skutek a przyczyna bardzo prawdopodobnie jest zbyt szybkie załączenie tranzystorów.

Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO