Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lut 2018, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

 Tytuł: Zasilacz HV DC
PostNapisane: 2 lut 2018, 22:40 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Witam
Potrzebuję wykonać regulowany zasilacz prądu stałego o następujących parametrach:
napięcie regulowane 20-30kV
prąd do 30mA
Zasilany z sieci.
Zdaję sobie sprawę jak ciężko będzie wykonać takie urządzenie, lecz czy możecie coś polecić w tej kwestii? Jaki system zastosować?
Myślałem o takim zestawie: falownik, trafo na ferrycie, powielacz lub po prostu autotrafo, trafo i powielacz.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lut 2018, 01:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
czumu niby ciężko ma być ? tu masz przykład

http://danyk.cz/vn_reg.html


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lut 2018, 00:12 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Pisząc ciężko nie miałem na myśli niemożliwe. ;)
On tam używał trafopowielacza, nie jestem pewnien czy można wyciągnąć z niego taką moc. Raczej byłbym skłonny nawijać coś od podstaw.
Co myślicie? Np. na rdzeniu U.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lut 2018, 23:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
Proszę bardzo przykład na rdzeniu U z dużą mocą wyjściową.
http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=slrconverter


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2018, 12:47 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Dziękuję za link. Jak wygląda napięcie wyjściowe za trafem w tej topologii (SLR)? Pytam, ponieważ mam zamiar stosować kilkustopniowy powielacz napięcia, a do tego będzie mi potrzebny sinus na wyjściu.

Ten zasilacz ma być regulowany w pewnym zakresie jeśli chodzi o napięcie wyjściowe, jednak możliwe, że wprowadzę także regulację prądu. Jak w takich układach się to realizuje? Zakładając pełny mostek, jedynym sposobem, sterując przez GDT będzie chyba regulacja zasilania mostka?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2018, 23:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
sinusa tam niema ale zobacz jak wygląda niebieski plot na oscyloskopie. tak mniej więcej wygląda przebieg wyjścia i ja nie widzę przeciwwskazań by używać powielacza do tego przebiegu mimo że niema sinusa.Problem może się pojawić z poprawną regulacją tego napięcia w przypadku powielacza. Może on znacznie skakać dlatego osobiście wolał bym robić maksymalnie jedno stopniowe powielacze niż duże kaskady.W tym układzie musiał byś regulować czasem martwym (DT) miedzy załączeniami kluczy albo lepiej dorobić konverter typu buck i sterować tam napięcie wejściowe dla przetwornicy SLR. Pomysł z buckiem + LSR już jest stosowany przez amerykanów do zasilania VTTC musiał byś tylko przekopać filmy na YT.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 15:36 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Oczywiście, że jednostopniowa przetwornica byłaby najlepsza, jednak mając na uwadze jakie jest wymagane napięcie wyjściowe, przetwornica musiałaby produkować aż do 15kV. Wykonanie transformatora będzie trudniejsze, chodzi o izolację.
Co do regulacji napięcia również myślałem nad regulacją napięcia zasilania, tak będzie najprościej.
Jaka jest przewaga przetwornicy SLR nad zwykłą (bez rezonansu)? Słyszałem, że łatwiej jest wykonać tą drugą, SLR może sprawiać kłopoty.

Zastanawiam się czy nie zbudować czegoś takiego: http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=multiinverter.
Regulacja za pomocą czasów martwych, lecz jeżeli taka regulacja nie byłaby stabilna to buck na zasilaniu pozostanie. Co myślicie o tej konstrukcji?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 23:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
Skoro coś słyszałeś o SLR to przedstaw co bo brzmi to troszkę jakby kolega znał kolegę który ma kolegę który wie jak to działa :)


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 23:51 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Rozmawiałem z d3211, podobno uruchamiał takie coś i były problemy ze stabilną pracą.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2018, 20:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
hmm może miał problem z GDT bo tam jest dużo czasu martwego no chociaż to było by dziwne D3211 znalazł by sposób na obejście.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lut 2018, 20:42 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 79
Zdecydowałem się jednak na budowę czegoś podobnego do przetwornicy z linku wyżej. (http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=multiinverter).
Narysowałem już schemat pełnego mostka, który mam zamiar zbudować.

Zamieszczam również schemat sterownika. Całość oparta jest na TL494. Posiada regulację napięcia wyjściowego, ograniczenie prądowe oraz regulacje wypełnienia (regulacja mocy, która prawdopodobnie zostanie usunięta jeżeli poprzednie dwa będą działać). Co myślicie o takim sterowniku?



Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO