Witam serdecznie,
Poszukuję chętnego do wykonania generatora WN tak powiedzmy 100 kV?
Na wstępie zaznaczam, że z wykształcenia jestem chemikiem i w teorii niewiele mam wspólnego z wysokimi napięciami. Niemniej, do celów naukowych potrzebny jest mi generator umożliwiający wytworzenie silnego pola elektrycznego. W związku z powyższym, skonstruowałem sobie dwa takie domowej roboty generatorki według instrukcji z youtube'a (a dokładniej z tego:
https://www.youtube.com/watch?v=brH5ZmyixUU), i chyba napięcie było całkiem wysoka bo iskra przeskakuje tak na 5 cm. Tak czy inaczej na badanie pilotażowe starczyło. Niemniej, chciałby powtórzyć teraz całość badań na nieco bardziej profesjonalnym sprzęcie, dlatego też, zwracam się z prośbą do chętnych forumowiczów, czy ktoś z was nie chciałby wykonać tego typu urządzenia.
Jeżeli chodzi o specyfikacje techniczną, to zależy mi, żeby generator wyglądał jakoś sensownie (w sensie w jednej skrzynce a nie tak jak u mnie dziesiątki kabli poprzykręcanych do starej podstawki na kwiaty) umożliwiał powstawanie jak najsilniejszego pola elektrycznego pomiędzy końcówkami kabli (nie musi być jakichś super płomieni jak przy ZVS-ach). Dodatkowo fajnie byłoby, jeżeli byłby on wyposażony w możliwość regulacji tegoż napięcia (a w tym momencie bardziej natężenia pola).
Nie wiem ile powinna kosztować budowa tego typu urządzenia, ale myślę, że jakoś pewnie się uda dogadać. Chętne osoby proszę o kontakt na pw.