Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

PostNapisane: 2 sty 2012, 18:23 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Panowie potrzebuję pomocy,
mam zbudować układ do 1 transformatora typu MOT który będzie miał możliwość regulacji częstotliwości napięcia wejściowego.
MOT na wyjściu ma mieć standardowo około 2kV AC, do tego będą podłączone elektrody zanurzone w wodzie destylowanej i pod jej powierzchnią będzie dochodziło to inicjacji łuku plazmowego.
No i cały bajer polega na tym że nie bardzo ma to być napięcie o częstotliwości 50 Hz, jak w sieci tylko o wiele większe jak to jest np. w generatorach typu mazzillego...

Macie jakieś pomysły, piszcie...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2012, 19:57 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeśli to ma być trafo MOT to więcej niż kilkaset Hz nie uciągnie bez strat w rdzeniu. Musiałbyś pomyśleć nad inwerterem.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2012, 20:31 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
aha, to jaka maksymalną częstotliwość mógłbym mu podać??



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:18 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Ciężko powiedzieć, ale te 400Hz dało by radę, tylko musisz pamiętać, że takie trafo jest obliczone dla 50Hz i przy innych f sprawność poleci w dół.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:27 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
no ok z tym to jakoś sobie poradzę tylko jeszcze jedno pytanko dotyczące jak podnieść tą częstotliwość zrobić coś w stylu przetwornicy mazzillego czy może coś innego jakiś schemacik ktoś ma albo coś??



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2012, 23:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
zakładam ze wzrost f przy tej mocy spowoduje jej znaczną stratę w skutek wzrostu impedancji uzwojenia
wiec moze być dość trudno to osiągnąć bez przetwornicy np z trafem E lub U . Ja bym odradzał MOTA a polecił bym :




Patent UZZORS2K




Góra
   
 

PostNapisane: 4 sty 2012, 00:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
A jeśli chciał byś powalczyć z tym motem to ja bym wykonał to dokładnie tak samo jak się robi przetwornicę z 12V na 230 z tym ze klucze były by na minimum 500V przed nim kondzioł filtrujący a na wyjściu pełnego mostu był by mot.
Początek schematu byłby wręcz identyczny do tego z załącznika w miejsce RT dałbym Rezystor +VRke
te podane na schemacie są dla częstotliwości 100hz ( prawdopodobnie 10k + 2,2k VRka ) dzielnik napięcia który jest częścią układu badającego napięcie na kondze C4 raczej bym wyrzucił no chyba ze chciałbyś gdzieś gromadzić te 2kV i dopiero robić łuk pod wodą ( ala zimna fuzja :D )

Odpowiadając jeszcze na powyższy wątek autora mazzili raczej się nie zda jak i wszystkie przetwornice samo oscylacyjne oraz rezonansowe bynajmniej według mnie :)

Do adminów/modów dodałem osobny post bo załączniki mi się gryzły i byłby bałagan :)

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2012, 16:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.11.2011
Posty: 39
Lokalizacja: Poznań
Koledzy rdzeń mota wykonany jest z (blach stalowych prawdopodobnie z dodatkiem krzemu )wzajemnie odizolowanych od siebie takie blachy przeznaczone są wyłącznie do częstotliwości sieciowych więc nie ma co kombinować tylko kupić rdzeń ferrytowy i rozpocząć nawijanie :D



Liczy się wydajność a nie ilość prądu w rachunku :D


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2012, 20:02 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Dlaczego wypowiadasz się w tematach o których pojęcia w cale nie masz ?
Fakt faktem blacha jest lakierowana ale z tego tytułu iż taką już producenci dostarczają. Każdy rdzeń jest spawany !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2012, 20:07 
kuzawa napisał(a):
Koledzy rdzeń mota wykonany jest z (blach stalowych prawdopodobnie z dodatkiem krzemu )wzajemnie odizolowanych od siebie takie blachy przeznaczone są wyłącznie do częstotliwości sieciowych więc nie ma co kombinować tylko kupić rdzeń ferrytowy i rozpocząć nawijanie :D

Transformator zaprojektowany jest dla częstotliwości 50Hz a jeśli podamy wyższą F to występowac będą straty.


Góra
  
 

PostNapisane: 13 sty 2012, 20:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Wszystko już wcześniej było wytłumaczone, więc nie ma co się powtarzać.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2012, 20:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Dobra, dobra ! Straty będą ale dopiero od pewnego momentu ! Nie wiem jak się ma to akurat do mota który jest dość specyficznym transformatorem jak wiemy ale 100-200Hz to chyba jeszcze granica przy której dopiero straty zaczną wzrastać. Sami też wiemy jak działają zakłócenia w sieci na układy odseparowane tylko transformatorem sieciowym.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO