Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 02:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 22 lut 2012, 14:36 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Witam

To mój pierwszy post tutaj więc HELLO :D .


Projekt generatora pochodzi z MT 80/10 właściwie zamiast dziwacznego trafa zrobionego z 5 cewek wysokiego napięcia z OTV na rdzeniu antenowym użyłem najpierw: cewki zapłonowej biazet 303 nieźle ok. 10kV (napięcie zasilania 146V)

Później mi sie nudziło i nawinąłem 10 zwojów drutu 1.5mm na ramce trafopowielacza przy 12V ok.20-25kV :twisted:

przy 146V na zasilaniu ponad 60kV na wylocie :lol:

Oryginalny schemat tu:
http://www.mt.com.pl/archiwum/80-Nw-10-Generator_wysokiego_napiecia.pdf

wyładowania: przy 12V
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PS. bardzo dobrze robi za maszynkę do magnesowania śrubokrętów+ pseudo-nagrzewnica indukcyjna ;)


Komentarz: Przerobiony schemat generator wn.pdf [9.77 KiB]
Pobrane 330 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2012, 19:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
A nie lepiej było coś takiego zbudowac: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... f6cf93268f



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2012, 14:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Witam na forum. Układ trochę archaiczny ale fajnie czasem zobaczyć jak to robiono jeszcze nie tak dawno temu ;) jako następny układ HV proponuję ZVS-a ;) a potem może jakieś SSTC :P


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lut 2012, 18:51 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Dziękuje za te słowa ;)

Znajdzie się trochę czasu to zobaczycie co da się zrobić z kawałka telewizora i 4011... :twisted:

Ps. Ma ktoś konto na YouTube bo miałbym sprawę taką jedną... ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 22 mar 2012, 18:46 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Da się zasilić tym generator Marxa?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 mar 2012, 19:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
O ile używasz trafopowielacza/powielacza (napięcie stałe) to tak.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO