Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Wszelkiej maści przetwornice, powielacze napięcia, trafopowielacze, transformatory WN itp. oraz związane z nimi zagadnienia.
MonoLityczny
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2014, 17:31

Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: MonoLityczny »

Witam.

Myślałem nad przerobieniem trafopowielacza tak aby dawał napięcie
zmienne. Pan Jozef Bogin uszkodził diody w trafopowielaczu, jak sam
napisał że to może się stać gdy będziemy próbować wycisnąć
z trafa za dużo (60kv) i zlekceważymy polaryzacje cewek(?).
Oczywiście jak to zrobimy to trzeba uważać aby łuk się
niezainicjował, czyli kable wysokiego napięcia muszą być
oddalone od siebie aby wogóle niepowstało nawet wyładowanie
koronowe.

Co o tym myślicie? Dałoby radę coś takiego zrobić?

Link do strony: http://boginjr.com/electronics/uncategorized/


Oraz to co napisał (pod siódmym zdjęciem od góry):

"DST flyback with failed internal diodes, with AC on output and corona eating through.
This is what happens when you overvolt the output, or disregard coil polarity."
Awatar użytkownika
lodzik1990
Posty: 316
Rejestracja: 30 sty 2012, 16:33
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: lodzik1990 »

Po co tak kombinowac? Wystarczy wymontowac transformator że starego telewizora. Tam transformator jak i prostownik sa oddzielone od siebie.
Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: Yuri »

Można usmażyć diody podając na trafopowielacz impuls o dużej energii który wyindukuje bardzo wysokie napięcie przebiajając diody, lub wykorzystując ZVS pracujący na wysokim napięciu zasilania - ale do takich zabaw nie starczy "oddalanie kabli", trzeba trafopowielacz zalać olejem transformatorowym/parafiną.
MonoLityczny
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2014, 17:31

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: MonoLityczny »

Owszem można zastosować transformator z telewizorka czarnobiałego.
Ale można inaczej przecież :) Jak taki impuls energii wytworzyć zdolny do zepsucia diód?
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: piglet11 »

Yuri pisze:Można usmażyć diody podając na trafopowielacz impuls o dużej energii który wyindukuje bardzo wysokie napięcie przebiajając diody, lub wykorzystując ZVS pracujący na wysokim napięciu zasilania - ale do takich zabaw nie starczy "oddalanie kabli", trzeba trafopowielacz zalać olejem transformatorowym/parafiną.
Coś w stylu delty Diraca :D?
MonoLityczny
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2014, 17:31

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: MonoLityczny »

Dzisiaj podpiąłem z jednego trafopowielacza wyprowadzenia do wyprowadzeń drugiego niepodłączonego do niczego trafa (do masy, i czerwonego kabla). Włączyłem generator, potrzymałem przez chwilę, odłączyłem trafo dające HV i podpiąłem "pacjenta" którego torturowałem wysokim napięciem pod generator. Nic się niezmieniło, nadal daje stałe.
Awatar użytkownika
lodzik1990
Posty: 316
Rejestracja: 30 sty 2012, 16:33
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: lodzik1990 »

Ale co to zmieni, że uszkodzisz powielacz napiecia jeśli po przebiciu elementow polprzewodnikowych na wyjsciu transformatora wraz pojawi się AC. To samo uzyskasz jak wyciagniesz transformator z jakiegos starszego TV, gdzie wystepuje np dioda: DY-86, EY-86..
Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
MonoLityczny
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2014, 17:31

Re: Trafopowielacz dający napięcie zmienne o.O

Post autor: MonoLityczny »

Witam. Ale niemam żadnego dostępu do owych transformatorów. Jeden miałem to się zachowywał jak cewka tesli, wyładowanie szło do powietrza. Po chwili się przepaliło coś w nim i nie teslował. Na warszawskim wolumenie rzadko widywałem trafa.
ODPOWIEDZ