Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 wrz 2018, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

PostNapisane: 12 gru 2014, 20:05 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Witam.

Myślałem nad przerobieniem trafopowielacza tak aby dawał napięcie
zmienne. Pan Jozef Bogin uszkodził diody w trafopowielaczu, jak sam
napisał że to może się stać gdy będziemy próbować wycisnąć
z trafa za dużo (60kv) i zlekceważymy polaryzacje cewek(?).
Oczywiście jak to zrobimy to trzeba uważać aby łuk się
niezainicjował, czyli kable wysokiego napięcia muszą być
oddalone od siebie aby wogóle niepowstało nawet wyładowanie
koronowe.

Co o tym myślicie? Dałoby radę coś takiego zrobić?

Link do strony: http://boginjr.com/electronics/uncategorized/


Oraz to co napisał (pod siódmym zdjęciem od góry):

"DST flyback with failed internal diodes, with AC on output and corona eating through.
This is what happens when you overvolt the output, or disregard coil polarity."


Góra
   
 

PostNapisane: 12 gru 2014, 21:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Po co tak kombinowac? Wystarczy wymontowac transformator że starego telewizora. Tam transformator jak i prostownik sa oddzielone od siebie.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 12 gru 2014, 23:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 561
Pochwały: 2
Można usmażyć diody podając na trafopowielacz impuls o dużej energii który wyindukuje bardzo wysokie napięcie przebiajając diody, lub wykorzystując ZVS pracujący na wysokim napięciu zasilania - ale do takich zabaw nie starczy "oddalanie kabli", trzeba trafopowielacz zalać olejem transformatorowym/parafiną.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2014, 18:06 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Owszem można zastosować transformator z telewizorka czarnobiałego.
Ale można inaczej przecież :) Jak taki impuls energii wytworzyć zdolny do zepsucia diód?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2014, 20:22 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Yuri napisał(a):
Można usmażyć diody podając na trafopowielacz impuls o dużej energii który wyindukuje bardzo wysokie napięcie przebiajając diody, lub wykorzystując ZVS pracujący na wysokim napięciu zasilania - ale do takich zabaw nie starczy "oddalanie kabli", trzeba trafopowielacz zalać olejem transformatorowym/parafiną.


Coś w stylu delty Diraca :D?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 gru 2014, 14:48 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Dzisiaj podpiąłem z jednego trafopowielacza wyprowadzenia do wyprowadzeń drugiego niepodłączonego do niczego trafa (do masy, i czerwonego kabla). Włączyłem generator, potrzymałem przez chwilę, odłączyłem trafo dające HV i podpiąłem "pacjenta" którego torturowałem wysokim napięciem pod generator. Nic się niezmieniło, nadal daje stałe.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 gru 2014, 15:26 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ale co to zmieni, że uszkodzisz powielacz napiecia jeśli po przebiciu elementow polprzewodnikowych na wyjsciu transformatora wraz pojawi się AC. To samo uzyskasz jak wyciagniesz transformator z jakiegos starszego TV, gdzie wystepuje np dioda: DY-86, EY-86..



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 gru 2014, 15:30 
Dołączył(a): 02.12.2014
Posty: 8
Witam. Ale niemam żadnego dostępu do owych transformatorów. Jeden miałem to się zachowywał jak cewka tesli, wyładowanie szło do powietrza. Po chwili się przepaliło coś w nim i nie teslował. Na warszawskim wolumenie rzadko widywałem trafa.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO