Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

PostNapisane: 16 cze 2011, 10:38 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Mam do dyspozycji trafo 220V na 24V o mocy 1000 W. jest to transformator dwukolumnowy z blachami. Poniżej przedstawiam zdjęcie.

Moje pytanie brzmi jakiego użyć drutu do nawinięcia uzwojenia wtórnego?
Jakim materiałem wykonywać przekładki?
Jakiej grubości powinny być przekładki pomiędzy warstwami uzwojenia wtórnego?

Wg programy powinienem użyć drutu 0,20mm czy ten będzie się nadawał
http://allegro.pl/drut-nawojowy-0-2mm-w-2x-emalii-na-metry-po-4m-i1668900277.html







Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 13:21 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Co do drutu z aukcji - w żadnym wypadku nie kupuj - czyste złodziejstwo. Za 1kg byś musiał zapłacić ok 1000zł. Jedynie sensowne wyjście widzę to ten użytkownik: http://allegro.pl/sklep/4741579_elektro-jonert lub polowanie na okazję.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:08 
Altron w Lublinie jest jednym z najdroższych sklepów elektronicznych w mieście. Zobacz co oferują w hurtowni Selmex. Może akurat coś tańszego tam znajdziesz. Na przekładki mozesz użyć takiej białej cienkiej folii bodajże ona nazywa się: treszpan,preszpan.


Góra
  
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:23 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
ok dzx. a powiedz mi jeżeli program proponuje drut 0,2mm to czy mogę dać grubszy np. 03 lub 04mm?? 1kg wystarczy???



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:28 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Dokładnie to tereszpan, ew można szukać innych folii (szkłoflex, mylarowe i inne, kwestia ceny i parametrów).


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:40 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
No ok to sobie poradzę a co z tym drutem dokładnie z jego grubością??



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:47 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Zależy od prądu jaki nim będzie płynął.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 16:13 
*
Dołączył(a): 20.05.2011
Posty: 11
Pochwały: 3
Jeśli trafo będzie pracowało przez dłuższy czas, to przyjmij gęstość prądu 4A/mm^2
Jeśli dorywczo, to nawet 8A/mm^2.

Pamiętaj, że izolacja DNE wytrzymuje w zależności od jakości wykonania i grubości ok 3~5kV.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 17:42 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Oki czyli podsumowując do trafa tesli SGTC takie trafo wystarczy? moc 1kW napięcie wyjściowe 10kV drut na wtórnym 0,25mm w podwójnej emalii o wytrzymałości 5kV?



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 18:48 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
ok wszystko dograne tylko jeszcze jedna kwestia co jest lepszym izolatorek tereszpan czy preszpan i co lepiej zastosować do nawijania trafa.
http://www.eurodrut.pl/?k=katalog&w=&d=7 tereszpan

http://www.eurodrut.pl/?k=katalog&w=&d=10 preszpan

i jaką grubość takiej przekładki dać pomiędzy warstwami ma być 0,15mm czy 0,20mm bo na tyle mogę sobie pozwolić
oczywiści grubsza lepsza ale czy to jest konieczne i czy będzie utrudniać nawijanie?



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO