Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lut 2018, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

PostNapisane: 9 mar 2015, 21:57 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Witajcie

Czy ktoś posiada może schemat do drivera użytego przez Steve'a w tym artykule: http://stevehv.4hv.org/5STCW.htm ?

Potrzebuję takowy najlepiej pod 230V naszej polskiej sieci, ale zadowolę się też oryginalnym.

Temat ten chciałbym kontynuować jako WIP.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 mar 2015, 11:06 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć :)

Słuchaj, tam jest TL494 jak już napisałeś. Układ łatwo można odtworzyć. Znajdź notę układu TL494 i popatrz na wejścia/wyjścia.



Możesz zamiast rezystora RT o wartości 12KOhm wstawić potencjometr o wartości 100KOhm i mieć regulowaną częstotliwość generowanych impulsów. Następnie jak widać z obrazka w zależności od stanu DTC i FEEDBACK możesz zasilić te wejścia za pomocą kolejnego potencjometru do uzyskania zmiennego wypełnienia. W przetwornicach rezonansowych używa się wypełnienia 25% czyli stosunek stanu wysokiego do niskiego, czyli przez 25% trwa stan wysoki i 75% stan niski.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 mar 2015, 06:03 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Obrazek zniknął :/ wrzucisz jeszcze raz? Z TL494 teraz właśnie się bawię tylko na półmostku...


Góra
   
 

PostNapisane: 21 mar 2015, 09:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Może coś w ten deseń? Tylko sam półmostek przebudować analogicznie do tego w SSTC.

http://kaizerpowerelectronics.dk/high-v ... ck-driver/


IMHO nie trzeba od razu ładować pełnego mostka. Danyk pompował półmostkiem 1500W w dwa trafa i to z nieco mniej "eleganckim" sterowaniem. :D http://danyk.cz/igbt_2_en.html

Właściwie, po co pd razu IGBT? Przy takich mocach MOSFET-y spokojnie dadzą radę.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 23 mar 2015, 10:45 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Coś w deseń kaizerpower już zbudowałem i napotkałem problemy, których się obawiałem czyli intensywne rozgrzewanie się tranzystorów. W dodatku po dłuższym czasie tranzystory się spaliły niszcząc przy tym drivery.

To co widać u danyka wygląda interesująco. Z tego co widziałem w karcie katalogowej IR2153 będzie dobry dla moich potrzeb (40-100kHz).

Po co IGBT? Są tańsze w porównaniu do mosfetów o tych samych parametrach oraz mam już kilka sztuk 1200V 40A.

Dlaczego pełny mostek? Potrzebuję zasilić te potworki 70kV 100mA (dwa sztuk) co łącznie daje 14kVA (nie licząc strat) i bardzo bym nie chciał często wymieniać popalonych tranzystorów. Zależy mi też na tym by radiator nie pełnił roli piecyka elektrycznego :P

Podsumowując... Mój projekt będzie wyglądał tak:

sterownik danyka-> DGT -> półmostek na MOSFETach-> duży GDT-> pełny mostek z SSTC-> uzwojenie pierwotne transformatorów WN

Ma to sens?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 mar 2015, 21:29 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Mostek Kaizera ma fatalny snubbing i brak narzucania czasów martwych. Pokaż notę tych swoich IGBT i najlepiej schemat Twojego mostka.

Driver Danyka nie nadaje się do tego. Ten IRZ to zintegrowany driver przeznaczony do bezpośredniego sterowania półmostka z narzuconym gigantycznym czasem martwym i niewielką wydajnością prądową - nie jest w stanie sterować GDT, a tym bardziej czterech tranzystorów, kompletnie do tego się nie nadaje.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2015, 00:16 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Będę korzystał ze schematu podanego/podanych w temacie :jak działa sstc?"

Ok układ na tl494 jest mało wydajny prądowo, ale nie wiem czy zauważyłeś w tym ciągu strzałek, że chcę nim zasilić jakiejś niewielkie mosfety i dopiero sygnałem z tych mosfetów sterować przez duży GDT mój mostek.

Tranzoli mam dużo od "złomiarza" :mrgreen: wszystkie sprawne. Te których chcę użyć to moduły:
skm75gb063.pdf [877.37 KiB]
Pobrane 151 razy


Mam trochę podobnych ale bez kart. Mam też takie mniejsze 600V 30-50A.

Kupiłem też od Michała coś takiego
apt8030.pdf [68.26 KiB]
Pobrane 174 razy
mosfety o ładnych parametrach.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2015, 09:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ja bym zrobił tak: TL494-> TC4421/2->GDT(TN32 3E25)->Pełny mostek pośredni zasilany z 36V zbudowany z IRFZ44-> Duże GDT, TN52 3E25/3C90-> Mostek mocy :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2015, 09:55 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Można też zrobić driver na parach komplementarnych FDD. W małej DRSSTC radzą sobie całkiem nieźle. Wtedy odpada mostek pośredni.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2015, 19:06 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Slu dokładnie o to mi chodzi :D
Ok poszukam schematów I zaczynam. Dam znać na bieżąco.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2015, 21:14 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
grzegorzewskipl napisał(a):
Ok układ na tl494 jest mało wydajny prądowo, ale nie wiem czy zauważyłeś w tym ciągu strzałek, że chcę nim zasilić jakiejś niewielkie mosfety i dopiero sygnałem z tych mosfetów sterować przez duży GDT mój mostek.



Pisałeś o sterowniku Danyka, gdzie użyty jest IR2153. Tenże wybitnie nie nadaje się do sterowania czegokolwiek przez GDT. :) Tl494 jest jak najbardziej użyteczny.

grzegorzewskipl napisał(a):
Podsumowując... Mój projekt będzie wyglądał tak:

sterownik danyka-> DGT -> półmostek na MOSFETach-> duży GDT-> pełny mostek z SSTC-> uzwojenie pierwotne transformatorów WN



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 02:19 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
tak masz rację :) chodziło mi o kaizer tzn. nie do końca bo chce zrobić na tc[...]

Choć ten na max[...] też się nada... te drivery mają też niezłe parametry...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mam prośbę o sprawdzenie schematu/płytki generatora. To moje pierwsze w życiu wypociny w eagle więc zaufania do siebie nie mam za grosz...

I jeszcze mam pytanko... Jak wydrukować w tym programie płytkę? Chodzi mi o ścieżki do wytrawienia oczywiście. Nie widzę takiej opcji... :(

board.pdf [15.51 KiB]
Pobrane 159 razy

schematic.pdf [12.36 KiB]
Pobrane 165 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 10:00 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Potencjometr R2 jest źle podpięty ;) C4 jest zwarty
Rysując schemat zrobiłeś, by wyświetlało połączenia? Warto dać również szersze ścieżki oraz elementy bliżej siebie. Wiem, że początkowo to trudne się wydaje, ale z czasem dojdziesz do wprawy ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 23:18 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
O shit :) dzięki za uwagi. Po skończeniu kliknąłem poprawianie błędów i nie przyjrzałem się co program zrobił. A jak z tym drukowaniem płytki do wytrawienia?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 23:57 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Nie miałem wiele do czynienia z Eaglem, ale jak drukowałem w nim PCB, to odznaczałem niepotrzebne warstwy, dałem normalnie drukuj w czerni. Warstwy bottom nie trzeba odwracać, natomiast top tak.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2015, 00:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Ponadto zmienił bym konfigurację wyjścia- kolektor tranzystora wyjściowego (pin 8) podłączył bym przez rezystor do plusa, a emiter (pin 9) do masy.
Wtedy sygnał pobierasz z kolektora. Jeśli chciał byś zanegować wyjście to podłączasz kolektor do plusa, a emiter do masy przez rezystor- wtedy sygnał pobierasz z emitera. Drugiego tranzystora możesz nie podłączać, lub ew. emiter podłączyć do masy.
Na zaciski wyjściowe możesz dać dodatkowo rezystor 50R (tak aby zabezpieczyć wyjście TL przed ew. zwarciem), tak jak teraz jest R1.

Co do płytki, jak kolega wcześniej pisał, stosuj grubsze ścieżki (np o szerokości 0,032mil lub nawet większe), staraj się robić mniejsze płytki, stosuj większe pady do zworek, obrys (wymiary) płytki rysuj na warstwie Dimenstion.

Drukowanie:
-wchodzisz w View>Layer settings
-wybierasz warstwy: Diamenstion(obrys płytki jeśli chcesz), Bottom (dolna warstwa ścieżek), Pads(pady), Vias(przelotki, pady zworek).
-wchodzisz w File>Print
-wybierasz drukarkę etc >zaznaczasz opcję Black>OK

Możesz sobie powiększyć też pady elementów. W tym celu:
-wchodzisz w Tools>DRC>Restring
-wpisujesz we wszystkie pola oznaczone jako Max wartość np. 20mil
-klikasz OK
-jeśli dalej są za małe, w polu oznaczonym jako % zwiększasz wartość

Pozdro


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2015, 02:21 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Dzięki za rady! Bardzo mi ułatwią życie, bo już szału dostawałem z tym eagle...

Poprawiony schemacik + drivery:



Stabilizatory są na +12V lewy i +15 prawy. Rezystor na sygnale do driverów 150R. Kondensator do Ct oraz rezystory/potencjometry dobrane tak, by było 25-100kHz
Teraz jest ok?

Zastanawiam się czy nie dodać rezystorów do zasilania driverów...


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2015, 12:02 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
A w jakim celu te rezystory?
Możesz dodać jeszcze po parce kondensatorów przy TL i driverach np. 100n, 10u -tantalowy. Przed stabilizatorami też daj jakiegoś elektrolita większego i na wyjściach każdego np 100u.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2015, 12:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 761
Pochwały: 8
O na boga :| w eaglu masz MIC4420 wyszukaj to w bibliotece eagle i zamień zamiast tych opampów bo strasznie mało czytelny ten schemat jest
MIC4420 to bliski kuzyn dla TC4420 z tym że pierwszy produkuje tylko firma MIRACEL a 2gi zwykle microchip i inni

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2015, 19:18 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
d3211 A w jakim celu te rezystory?
żeby nie popalić driverów gdyby pracowały na zwarciu np. po spaleniu tranzystorów

Ok poprawiłem. Znalazłem biblioteki i dałem kondy. Czy to będzie działać?



Dodałem na wyjściu z driverów rezystor 27R i kondensator impulsowy 220nF



Ostatnio edytowano 29 mar 2015, 20:56 przez grzegorzewskipl, łącznie edytowano 4 razy

Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO