Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 4 sty 2011, 21:46 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Pewnego pięknego dnia naszło mnie by uruchomić kaskadę. Walczyłem z nią na trzy różne sposoby, dzisiaj mi się wreszcie udało ją uruchomić. Po pierwsze, woskowe pudełko niet. wpakowałem wszystko w rurkę PCV która dzisiaj się okazała za krótka ( z 18cm a przebija dziadostwo :D :D ) Diody i kondensatory są te same z poprzedniej fabrycznej kaskady. max uzyskiwała 140KV przy 14stopniach. Szybko kalkulując 9x 10KV da 90KV i o to się rozchodzi. Nigdy w życiu bym nie powiedział że zalewanie woskiem różnych kondów, kaskad i transformatorów to coś nieprzyjemnego, od pewnego czasu jednak uważam inaczej :D Strasznie trudno upilnować wszystkich przebić, ulotów itd. Na ulocie, wyładowaniach koronowych ucieka nawet do 50% mocy. Kaskady mojego typu są na częstotliwości do kilkuset KHz (nie przypuszczałem wcześniej że powielacze się liczy pod częstotliwości) a sprawność jakie osiągają to coś powyżej 90% więc dużo :!: Oczywiście ja, debil postanowiłem użyć długich przewodów... Wszystko, i rezystor ograniczający prąd diod, i wszystkie połączenia powinny być zalane ! Najlepiej by było zalać i transformator i powielacz razem w jednym wiadrze czy pojemniku. Kolejną sprawą są diody, które po przebiciu nadal działają.... jednak kaskada traci sporo na sprawności. Napięcie jakie powinno być jest ! a mocy ni ma, wsiąkła. Trzeba wtedy rozebrać wszystko i sprawdzać każdą z 22 diod. Teraz napiszę jak zniszczyć powielacz. Jednym ze sposobów jest niezastosowanie rezystora ograniczającego prąd wyjściowy kaskady, czyli prąd który płynie przez wysokonapięciowe i niskoprądowe diody !

Dobra, pamiętać też trzeba o rezystorze na HVAC wchodzącym w kaskadę.
Pierwsze zdjęcie jakie dam to...

Zalana kaskada w PCV-ce, trafo HV zalane woskiem i widać też rezystor wysokonapięciowy, ten zielony. Kaskada umieszczona na dielektryku dla DC czyli szkle, wysoko aby nic do stolika nie garnęło. Widzimy także kawałek mojego pokoju, i kawałek radia o którym potem. Kaskadę jak i transformator wysokiego napięcia jak inne masy i wszystko co metalowe należy uziemić ! stąd krokodylek, i dwa zielone przewody.

Tutaj już radio w całej okazałości. Stół, autotrafo na krześle aby można było regulować napięcie uzwojenia pierwotnego MOT-a, autotrafo 2,2KW. Uziemiony śrubokręt osadzony na rurce z PCV, nie trzymamy przewodów z HV tylko z masą ! widać też rezystor HV. Jak dobrać rezystor wyjściowy ? Ano jeżeli prąd jednej diody to 200mA to z prawa Ohma, podstawiamy napięcie wyjściowe, prąd i liczymy rezystancje. Dla mnie coś koło 0.5M Ohma Rezystor należy włożyć w rurkę PCV lub inną i też zalać, ja zalałem olejem.
Tutaj kaskada przed zalaniem:


Czas na zabawę, pierwszy dystans ok. 11cm:




Niby 90KV to 9cm a się okazuje że to jakieś 14cm. jak się teraz wieczorem bawiłem kaskadą otrzymywałem trochę dłuższe wyładowania, do 17cm, potem przebijało powielacz po zewnętrznej stronie :)

Co do radia. Podczas pracy tego sprzętu do okoła na wszystkich przedmiotach metalowych gromadził się ładunek. stojąc metr od kaskady jeżyły mi się włosy. Prąd jaki potrafi wydobyć z siebie ten powielacz na pewno przekroczy 200mA i jak trzeba to zabije od razu człowieka, rezystor 4M Ohm zaraz był ciepły, ten po chwili pracy jest gorący. Radio ucierpiało. Wchodzę do pokoju niedawno, chcę włączyć jakąś muzykę a tu przez chwile leci stacja radiowa i po chwili razem z nią jakiś dziwny dźwięk jak by coś się wzbudzało. Tak więc nie radze bawić się tak jak ja, chyba że wszystko pójdzie w olej transformatorowy. Niebawem takowy załatwię, a raczej już załatwiłem tylko muszę odebrać. Olej otoczy szkło... kto się domyśli o co chodzi :idea: :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2011, 22:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
no i tez mi sie podoba takowy projekt :) o ile powielacz liczy sie pod częstotliwość z uwagi na ładowanie kondów to o rezystorach zabezpieczających nigdy bym nie pomyślał. Jak mama mówić to raz próbowałem robić powielacz ale 4xVSS niskonapięciowy czyli np 12 na 48 ale jak pamiętam wogóle to nie działało i nigdy nie wiedziałem dlaczego tez i nie kombinowałem kondy jakie użyłem wtedy to 100uF być może zam małe bo 10 uF tez nie działało to ...
No mniejsza o stare czasy ... obecny Twój projekt mi sie podoba ;)

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sty 2011, 22:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Taaaaaa, te zdjęcia wyładowań powinny być nieaktualne. Kaskadę potraktowałem mocą około 1.5KW, napięciem około 10KV i wyszło mi około 100KV, zapalające się z 13cm, a prąd na wyjściu aż 10mA
Film tutaj:



Chyba widać różnicę miedzy cienkimi iskierkami z poprzedniego postu a grubym żółtym łukiem w teraźniejszej wersji ? :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2011, 22:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Pięknie ale mam pytanko ... to jest powielacz CW ?? jakiej pojemności kond CW użyłeś ?? pamiętam że z wierzy CW idzie piękne wyładowanie otrzymać tylko problemem są gabaryty wierz.
no i pytanie kluczowe masz jakiś generator HV czy to trafo sieciowe daje 1,5kW 10kV hmm to jest 15kW mocy pobieranej z sieci. Transformator HV 3fazowy ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sty 2011, 01:46 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
1.5KW, 10KV to policz prąd. Zasilanie z jednej fazy oczywiście. nie wiem skąd wyszło że to 15 KW :P Trafo RTG-owe, na ferrycie siepane z półmostkowego falownika. Nie, nie jest to CW tylko zwykły powielacz diodowo pojemnościowy :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sty 2011, 11:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
aaajjjjaaajjjaaaajjj :/ pomnożyłem kilowaty i wyszły też kilowaty no to wszystko tłumaczy mózg po pracy nie działa tak jak należy :/ ... a próbowałeś już zrobić z tej kaskady CW ?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO