Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 02:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 16:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Witam mam zamiar kupić 6 MOT tylko problem jest taki że każdy jest inny czy jeśli będzie rożnica napięcia np o 100V to nic się nie stanie jak je połączę.
Oto one i schemacik jak je połączę:


mot_3phase.gif

Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 21:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Niewiedzę problemu
Czesi rozwiązali to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 23:01 
****
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 60
Lokalizacja: przed kompem :P
trzaska456 napisał(a):
każdy jest inny czy jeśli będzie rożnica napięcia np o 100V to nic się nie stanie jak je połączę.
Nic sie nie stanie ale bedzie rozne obciazenie. Na schemacie napisales ze na wyjsciu jest 9kV - czemu 9? Spodziewalnym sie mniej, max 6kV DC.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2011, 15:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
A czemu mniej? Schemat pochodzi z jakiejś strony. Pytam bo nie wiem na ile mam liczyć kondensator.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2011, 18:08 
****
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 60
Lokalizacja: przed kompem :P
A jakie napiecie ma kazde trafo na uzwojeniu wtornym? Mi sie wydaje ze to bylo zazwyczaj 2.1kV. Laczysz po dwa szeregowo, wiec:
2 * 2100 * 1.41 = 5922V
Poza tym, powinienes laczyc uzwojenia wtorne rdzeniami i uziemic rdzenie, a nie jeden z biegunow HV (czyli nie tak, jak na schemacie).


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2011, 22:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
przeprowadziłem symulacje az z ciekawości... To może być przez konfiguracje uzwojeń wtórnych ( jedno przez 2gie) + Sumowanie 3 faz o różnych skosach ...

Poniższa symulacja dla 420V po przemnożeniu przez 10 da 4200V czyli tyle ile dadzą dwa trafa od mikrofali. w konfiguracji z pierwszego zdjęcia autora tematu...


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2011, 17:34 
****
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 60
Lokalizacja: przed kompem :P
Fakt, przy zasilaniu trojfazowym nie nalezy brac napiecia pojedynczego trafa, tylko napiecie miedzyfazowe, ktore jest wyzsze. Sprowadza sie to do przemnozenia mojego rownania przez √3. Nie uwzgledniajac diod:
2*2100*1.414*1.732 = 10286
Moj blad.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2011, 18:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Da schemacie z danyk po każdej fazie jest wstawiony kondensator, który ma za zadanie ograniczyć prąd. Dlatego jest tam 6kV.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO